Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kai apstu pernokusių pomidorų – pakosnervuome iš jų padažą. Ir galima su savo paslaptimi – kas mėgstate, paaštrinkite. Sėkmės!
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Ko jau ko, bet cukinijų mūsų daržuose ir virtuvėse rudens pradžioje dažniausiai netrūksta. Šį kartą jas kepiau kepsninėje ir konservavau aliejuje ilgesniam vartojimui. Šiam receptui svarbu parinkti dar neperaugusias, su nepilnai susiformavusiomis sėklomis cukinijas, minkšta odele. Kitas svarbus ingredientas – ypač kokybišką alyvuogių aliejų, nes nuo jo priklausys cukinijų skonis, kadangi jos marinuosis būtent aliejuje. Trečiasis šio paprasto patiekalo ingredientas – džiovintos prieskoninės sodo žolelės.
Išbandykite ir patys nustebsite, kaip skanu. Ir nebijokite didelio sviesto kiekio, jo čia tikrai reikia!
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šį keksą su cukinijomis kepu jau ne vienerius metus, todėl net pati nustebau, kad jo recepto vis dar neturiu tinklaraštyje. Jis iš jaukių kasdienių pyragų serijos, drėgnas, minkštas ir kvepiantis citrinomis. Jei norite, kad būtų šventiškesnis, galite aplieti citrinų ir cukraus glajumi, bet pyrago skonis ir be jo – puikus. Šis receptas iš tų, prie kurių, žinau, tikrai sugrįšiu dar ne kartą, ypač vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, kai mano virtuvė tiesiog lūžta nuo pačios užsiaugintų cukinijų.
Išbandykite receptą, kuriuo dalinasi tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.
Veganiškų salotų receptu dalinasi tinklaraštis Follow your spoon
Neišsigąskite nė vieno ingrediento, visi jie garantuoja tobulą skonį!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šiandien su jumis noriu nukeliauti į saulėtus pietus, į baklažanų ir spalvingų troškinių rojų Maroką. Paprastutis vegetariškas troškinys, pagardintas džiovintais abrikosais, tikrai patiks tiems, kas mėgsta švelnią egzotiką ir nori ko nors lengvesnio nei tirštas mėsos guliašas.
Tinklaraštis „Du Mėnuliai“: Tikiu, kad tiems, kas gamins, šios salotos tikrai patiks, juolab, kad ir gamyba nesudėtinga, ir gardus valgis išeina. O kur dar gera žinia, jog neapsunkins nei mažų, nei didelių pilvelių!
Tiekite šią gardžią užtepėlę su duona ar šviežiomis daržovėmis.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Australijoje posakis „shrimp on the barbie“ – krevetė ant barbekiu – turi ypatingą prasmę, reiškiančią malonų laisvalaikį po saulėtu dangumi. Teigiama, kad prieš 3 dešimtmečius reklamoje JAV panaudota ši frazė itin ženkliai padidino šios šalies turistų skaičių į Australiją.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Kas jau kas, o graikai žino, ką gaminti iškyloms ir šeimos šventėms. Nesaldūs pyragai, prikrauti daržovių, yra tikras taip vadinamas „crowd pleaser“ (arba pulko žmonių džiugintojas). Juos iškepame vienoje skardoje, o supjaustę gabalėliais galime pamaitinti visą minią.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šiuose gražiuose „maltinukuose“ nėra nė kruopelės mėsos! Užtai sunaudosite jiems dailiai užaugusią sodo gražuolę – vidutinio dydžio cukiniją! Tik keletas papildomų ingredientų – prieskoninių žolelių, kiaušinio, džiūvėsių ir tarkuoto kietojo sūrio – ir vegetariška vakarienė paruošta. Ir vos su keliais lašais aliejaus, tad bonusas – ji bus dar ir labai lengva.
Tinklaraštis meyermaistas.lt: Šis sviestinis Vidurio Rytais kvepiantis patiekalas labai lengvai paruošiamas ir pilnas įvairių skonių. Dar geriau, kad visus reikiamus ingredientus greičiausiai jau turite namuose, trūksta tik filo tešlos ir fetos sūrio – šių ingredientų nesunkiai įsigysite bet kurioje didesnėje parduotuvėje.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šitą receptą parsivežiau iš Aliaskos. Sakyčiau, jis itin universalus. Lengvai pagaminamas ir tinka ilgiems nerūpestingiems vasaros vakarams prie kepsninių. Visus produktus be didesnio vargo nusipirkau artimiausioje parduotuvėje. Jokios egzotikos.
Neturintiems galimybių dažnai iškylauti gamtoje maisto tinklaraštininkė Jurgita Vaskel rekomenduoja receptą, kuris namų virtuves užpildys gardžiais kvapais ir leis pajusti kepimo ant grilio žavesį. Tiesa, mėsą reikia marinuoti pernakt, tad šiek tiek planavimo prireiks.
Net ir atvėsus orams niekas nedraudžia mėgautis šaltomis sriubomis, ypač, kai pomidorų gausu, o arbūzai taip pat pačiame sezono įkarštyje. Ir vienus, ir kitus minime neatsitiktinai, nes šiai sriubai reikės abiejų. Receptu vienoje savo knygų dalijasi žinomas šefas Yotamas Ottolenghi.
Žvarboką vakarą vargiai kas atsisakytų su odele orkaitėje iškeptų miltingų bulvių, paskanintų pikantišku tuno padažu ir kiaušiniais. Toks patiekalas idealus, jei dieną nestokojote fizinio aktyvumo – tvarkėtės sodyboje, važiavote dviračiais, o gal leidotės į ilgą pasivaikščiojimą. Šiuo receptu savo knygoje „Simple“ dalinasi žymus šefas Yotamas Ottolenghi.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šios Cezario salotos yra iš quick fix serijos. Kaip žinia, svarbiausias Cezario salotų akcentas yra kreminės konsistencijos padažas, kurį gaminant tikrai yra ką veikti. O čia mes imsime ir padažui panaudosime... majonezą, garstyčias ir česnakus. Jis tikrai neturėtų nuvilti net pažengusių gurmanų.
Šis pesto padažas gali būti gaminamas ir iš kitokių riešutų ar sėklų (pvz. saulėgrąžų), o juo gardinami ne tik makaronai, bet ir klasikiniai vasaros piknikų užkandžiai – duonelės, trapučiai ir kt.