Atrodytų, klasikos net nereikia tobulinti, tačiau seniems geriems patiekalams kartais galima suteikti papildomų akcentų. Tokiu akcentu šiame žinomo šefo Yotamo Ottolenghi interpretuotame vištienos patiekale tapo traškus įvairiausių sėklų apvalkas. Iškepkite ir įsitikinsite, kaip jis tinka plonyčiams, tačiau sultingiems vištienos gabaliukams.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Užimtomis dienomis mane dažnai gelbsti gratinai – Prancūzijos virtuvėje populiarios daržovių užkepėlės, kurios tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas. Bene populiariausias gratinas ruošiamas iš plonytėmis juostelėmis supjaustytų bulvių, kepamų pieno ir grietinėlės plaikinyje ir pagardinamas tarkuotu sūriu.
Mėgstamą varškės apkepo receptą turi beveik kiekvieni namai, tačiau kodėl šio patiekalo nepaįvairinus netikėtais priedais? Siūlome išsikepti puikiai rudeniui tinkantį apkepą su obuoliais ir morkomis. Idealiai tiks lengvai vakarienei ar savaitgalio pusryčiams.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Karaliaučiaus kukuliai laikytini ir visos Vokietijos kulinariniu paveldu. Tai taip pat patiekalas, kuris komunistų valdymo Rytų Vokietijoje laikais, vengiant bet kokių aliuzijų į Rusijos užimtą Karaliaučių, buvo vadinamas kitaip, be karalių miesto pavadinimo – virti mėsos kukuliai (Kochklopse). Arba juokaujant – revanšistiniai kukuliai (Revanchistenklopse).
Kartais ne trūkumas, bet perteklius gali virsti problema – pavyzdžiui, kai sode užderėjo tiek obuolių, jog nebežinia, kur juos dėti. Tada praverčia receptai, kurie padeda skaniai sunaikinti kuo daugiau šių vaisių. Būtent toks yra mūsų siūlomas klasikinis vokiškas obuolių pyragas, išbandykite!
Gražios formos patisonus galima ruošti panašiai, kaip ir jų giminaičius moliūgus ar cukinijas. Skanu juos įdaryti, pavyzdžiui, tiesiog malta mėsa su priedais.
Baklažanų kroketai – greitas, Italijoje itin populiarus užkandis, kurio receptą pristato iš šios šalies kilęs šefas Gian Luca Demarco.
Kiek neįprastą populiariųjų cukinijų receptą TV laidoje „Gardu Gardu“ pristatė italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei dar nesate atradę, būtinai išmėginkite kotletus, kurie gaminami pusiau iš mėsos, pusiau iš daržovių. Jei kotletams pasirinksite liesą maltą vištieną arba kalakutieną, toks patiekalas tikrai galės būti priskirtas sveikuoliškų kategorijai
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie kotletai skirti bemėsėms dienoms, kai norisi pailsėti po sunkesnio savaitgalio, o gal atvirkščiai – būtent tam sunkesniam ir pasiruošti, kad galima būtų su malonumu atlaikyti gurmanišką fiestą!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šnicelius su malonumu kerta net nevalgūs vaikai, nes jie yra traškūs išorėje, bet minkšti ir sultingi viduje. O jei užsimanytumėte austriškąjį mėsos kepsnį kulinariškai nutransportuoti į Japoniją, jums prireiktų visai nedaug – vos 2 papildomų ingredientų: japoniškų krienų wasabibei panko trupinių. Wasabi, neabejoju, visi pažįstate, nes, aišku, mėgstate sušius. O panko trupiniais aš dažnai keičiu tradiciškus džiūvėsėlius, mat kepant juose apvoliotus kepsnius, šie tampa kur kas traškesni.
„Vegan Pipiras“: Šie žaliųjų lęšių kukulaičiai puikiai tinka skanauti ir pietums, ir vakarienei. Lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas nustebins ir skoniu, ir suteikiamu sotumu.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Jeigu atsidursite Milane ir užsimanysite paragauti ką nors labai tipiško, jums pasiūlys Milano šnicelį. Pirmasis vadinasi Wiener Schnitzel. Antrasis – cotoletta alla milanese. Jums pasirodys, kad tie smagūs mėsos patiekalai labai panašūs? Nors ir labai panašūs savo skoniu ir išvaizda abu šniceliai vis tik skiriasi. Tipiškai austriškas šnicelis dažniausiai kepamas ant kiaulienos taukų. Milaniečiai savąjį kepsnį gamina ant lydyto sviesto. Kepimo būdas, be abejo, turi nemažos įtakos skoniui. Be to, austriškas kepsnys – šiek tiek plonesnis ir didesnis už itališkąjį giminaitį.
Šio pyrago receptą tinklaraščio „Penktadienio desertas“ kūrėja Kotryna Starkienė rado tarp močiutės užrašų. „Jau ne pirmą kartą kepu, šeimai jis patinka“, – sako Kotryna ir tikisi, kad šis pyragas galėtų tapti vienu iš tradicinių jos Velykų desertų.
Lengvesni kotletukai iš populiarių daržovių patiks ir vegetarams, ir tiems, kam pietums ar vakarienei tiesiog nesinori mėsos.
Puikaus skonio ir netikėtos spalvos blyneliai, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems.
Tortą su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė prieskonių gamintoja „Santa Maria“.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Baklažanų „šniceliai“ – tai arčiausia, kas tik gali būti, šalia tikrojo austriško šnicelio! Jei esate valgę tą plonytį mėsos kepsnį, dar spirgantį ištrauktą iš keptuvės ir bebaigiantį kepti lėkštėje, su nežmoniškai traškia plutele ir dar nežmoniškiau sultingu vidumi, tai žinote, apie ką aš čia dabar kalbu. Su bulvių koše ir su gerai įrūgusiais lietuviškais agurkais – svajonių vakarienė.
Vištiena – lengvai ir greitai paruošiama, skani, neriebi, joje gausu baltymų. Kad ji būtų švelnaus skonio bei minkšta, tereikia pasirinkti tinkamus priedus arba paruošti neįprastą, bet prie šios mėsos derantį padažą.