Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Receptai pagal ingredientą „Graikiniai riešutai“ 6 puslapis

Bemielė pica su cukinijomis ir sūriais

Bemielė pica su cukinijomis ir sūriais 3 asm.

Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys. Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, į...
Ledai su karamele

Ledai su karamele 4 asm.

Išplakite grietinėlę su cukrumi. Į indelius dėkite po 3-4 ledų rutulėlius, suformuotus šaukštu, bei išspauskite po kelis plaktos grietinėlės bokštelius. Karamelę paruoškite iš 5 šaukštų cukraus, sirupo ir vandens. Ja sulaistykite ledus. Papuoš...
Gozinachas

Gozinachas 4 asm.

Medų ir cukrų užvirinkite, suberkite išvalytus, pasmulkintus ir šiek tiek apskrudintus riešutus, ant silpnos ugnies virkite 15 min. Dar karštą gozinachą sukrėskite į lėkštę, pašlakstykite šaltu vandeniu, paviršių išlyginkite, atšaldykite. Tada lė...
Nektarinų ir graikinių riešutų košė

Nektarinų ir graikinių riešutų košė 6 asm.

Nektarinus nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi ir palaikykite porą valandų. Citriną taip pat nuplaukite, nutarkuokite žievelę, o sultis išspauskite ant nektarinų. Į puodą su nektarinais...
Šokoladinis pyragas su graikiniais riešutais

Šokoladinis pyragas su graikiniais riešutais 6 asm.

Į smulkintuvą sudėkite smulkintą šokolado plytelę, cukrų, druską, kakavą ir keletą kartų impulsyviai pamalkite. Tada sudėkite likusius produktus, išskyrus graikinius riešutus, ir sumalkite iki vientisos masės. Masę iškrėskite į sviestu išteptą ir...
Salotos su sūriu

Salotos su sūriu 2 asm.

1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėkite į salotinę. Minkštesnį sūrį sutrupinkite, kietesnį supjaustykite kubeliais. 2. Riešutus sukapokite, vynuoges kruopščiai nuplaukite, didesnes perpjaukite pusiau. Persiką arba nektariną...
Rūkytos vištienos ir persikų salotos

Rūkytos vištienos ir persikų salotos 4 asm.

1. Vištieną nuimkite nuo kaulo ir susmulkinkite. Susmulkinkite pekininį kopūstą. Persikus ir obuolį supjaustykite kubeliais. 2. Supjaustytas salotų sudedamąsias dalis sudėkite į žemą dubenį ir išmaišykite (jei norite, galite sluoksniuoti). 3....
Pats lengviausias karamelinių ledų receptas

Pats lengviausias karamelinių ledų receptas 7 asm.

Šis karamelinių ledų receptas – vienas iš paprasčiausių, kokius tik galima sugalvoti. Juose nenaudojami kiaušinių tryniai, nereikia nieko kaitinti, ledų gaminimo procesas užtrunka vos keliolika minučių, be to, šiems ledams paruošti nereikia ledų gaminimo aparato.

Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)

Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“) 5 asm.

„Tarator“ – šalta agurkų sriuba, populiari Artimųjų Rytų šalyse.

Šiai sriubai gaminti naudojami labai paprasti ingredientai: agurkai, tirštas natūralus jogurtas, aliejus, krapai, graikiniai riešutai, česnakai, kartais ir citrinų sultys. Paprastai bulgariška šaltsriubė ruošiama ir valgoma vasaros metu. 

Nors teigiama, kad šios sriubos kilmės šalis yra Bulgarija, ji taip pat yra populiari Turkijoje, Irane, Makedonijoje, Kipre ir Albanijoje, Serbijoje, Izraelyje ir kitose šalyse. Daugelyje paminėtų šalių „tartor“ variacijos turi skirtingą pavadinimą ir šiek tiek skirtingas ruošimo tradicijas. Be to, skirtingose šalyse šis patiekalas gali būti tiekiamas ir kaip pagrindinis, ir kaip pirmasis patiekalas (sriuba), ir kaip garnyras ar padažas.

Pavyzdžiui, Kipre šis patiekalas vadinamas „ttalattouri“, o Irane – „raparyp“. Irane bulgariškai šaltsriubei pagaminti naudojamas bazilikas, mėtos, juodieji pipirai, porai, razinos ir ledas. Kartais, prieš patiekiant šį patiekalą, į dubenėlį įberiama sauja duonos skrebučių. Serbijoje „tartor“ vardu žinomesnės salotos nei sriuba. Turkijos virtuvėje po šiuo pavadinimu slepiasi padažas, dažnai tiekiamas prie keptos žuvies. Na, o Graikijoje populiarus prieskonių trintinys („tzatziki“) taip pat yra dar viena šios sriubos variacija, tik į jį papildomai pridedama petražolių ir mėtų.

Bulgarijoje ši šaltsriubė dažniausiai tiekiama kaip pirmasis patiekalas, t. y. sriuba patiekiama prieš pagrindinį patiekalą. Visuomet „tartor“ patiekiama šalta. Paruošus sriubą, ji kelias valandas šaldoma šaldytuve. Jei už lango itin karšta, prieš patiekiant į sriubą įmetami keli ledo kubeliai ar sauja smulkinto ledo. Kartais sriuba pilama ne į dubenėlius, o dideles stiklines kaip gaivinantis kokteilis. Visgi retkarčiais „tartor“ Bulgarijoje  ruošiama kaip salotos. Tokiu atveju gaminama pagal tą patį receptą, tik pasirenkamas kuo tirštesnis jogurtas ir visiškai atsisakoma vandens.

Sakoma, kad Bulgarijos gyventojai vasaros sezono metu šaltsriubę valgo beveik kiekvieną dieną. O kodėl ne? Ją itin lengva pagaminti, produktai yra sezoniniai ir nebrangūs, o tokia sriuba yra tiesiog idealus variantas karštiems vasaros mėnesiams.

Sausainiai stiklainėlyje

Sausainiai stiklainėlyje 5 asm.

1. Iš pradžių paruoškite stiklainėlį (0,75 l talpos), kuriame sluoksniuosite produktų mišinį sausainiams. Išplaukite jį ir labai gerai iššluostykite – turi būti visiškai sausas. 2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilkite...
Pikantiškos trūkažolių salotos

Pikantiškos trūkažolių salotos 2 asm.

1.  Salotines trūkažoles kruopščiai nuplaukite. Kelis didesnius lapus palikite nesmulkintus, kitus supjaustykite juostelėmis. 2. Keptuvėje įkaitinkite pusę šaukšto aliejaus, pakepinkite sugrūstą česnaką. Sudėkite kubeliais supjaustytą duoną ir maiš...
Lietiniai su špinatais ir feta

Lietiniai su špinatais ir feta 3 asm.

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, aliejų, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dė...
Balandėliai su varške

Balandėliai su varške 6 asm.

1. Kopūstą nuplaukite, kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų, kad suminkštėtų. 2. Česnaką nulupkite ir kartu su bazilikų lapeliais sukapokite. Kedrines pinijas ir smulkintus...
Šokoladinis pyragas su riešutais ir razinomis

Šokoladinis pyragas su riešutais ir razinomis 4 asm.

1. Šokoladą ir sviestą nuolat maišydami ištirpinkite inde, įstatytame į verdantį vandenį. Nukelkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti. 2. Į atvėsusią šokolado masę įmaišykite cukrų, vanilės ekstraktą, po vieną – kiaušinius. Suberkite miltus...
Duona, kildyta pintame krepšelyje

Duona, kildyta pintame krepšelyje 4 asm.

 1. Mieles sutrupinkite į dubenį, supilkite 6altą vandenį ir maišykite, kol mielės ištirps. 2. Sudėkite druską ir medų, po to abejus miltus ir išmaišykite iki vientisos tešlos. 3. Stambiai sukapokite riešutus. 4. Tešlą pasidėkite ant miltais...
Mažieji mėsainiai su šonine ir burokėliais

Mažieji mėsainiai su šonine ir burokėliais 4 asm.

1. Į gilų indą sudėkite jautieną, kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įpilkite padažų arba įberkite prieskonių ir gerai išmaišykite. 2. Masę padalykite į šešias lygias dalis ir suformuokite kotletus. Iškepkite keptuvėje arba ant grotelių. 3. Bandeles...
Braškių ir špinatų salotos

Braškių ir špinatų salotos 2 asm.

1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, nugnybkite kotelius, didesnius – suplėšykite. 2. Uogas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite ketvirčiais. Išplakite grietinėlę. 3. Į indelius sudėkite špinatus, braškes, į stiklines – kompoto,...
Graikiniais riešutais ir razinomis įdarytos vištų šlaunelės

Graikiniais riešutais ir razinomis įdarytos vištų šlaunelės 2 asm.

1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 centimetrus (prie galo šlaunelės). 2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, iš...
Salotos su kukurūzais

Salotos su kukurūzais 2 asm.

1. Paprikas ir obuolius supjaustyti kubeliais, ridikėlius – griežinėliais, žalumynus susmulkinti, razinas nuplauti, kukurūzus nuvarvinti. 2. Visus produktus sudėti į salotinę, pasūdyti ir išmaišyti.
Gražgarsčių ir sūrio salotos

Gražgarsčių ir sūrio salotos 2 asm.

1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėti į salotinę. 2. Minkštesnį sūrį sutrupinti, kietesnį supjaustyti kubeliais. 3. Riešutus sukapoti, vynuoges kruopščiai nuplauti, didesnes perpjauti pusiau. 4. Persiką arba nektariną...