Nida Degutienė (Nidos receptai): Kai iš namų nesinori kišti nosies dėl darganoto oro, metas imtis kokio nors sotaus, šildančio patiekalo gaminimo. Charčio. Ši mintis nepaliko manęs ramybėje, kol vieną dieną neužkaičiau didelio katilo ir nesiėmiau šiek tiek mūsų namuose primiršto patiekalo.
Strelkabelka.lt: Tegul jūsų negąsdina ilgas šio patiekalo ingredientų sąrašas. Buvo dar ilgesnis, bet jį kiek sutrumpinau. Ir taip, tai yra dar vienas žinomo šefo Yotamo Ottolenghi šedevras iš knygos „Plenty“ (mano kiek adaptuotas), kuris bus gaminamas kiekvieną kartą, kai namie bus moliūgų. Arba žiemą be moliūgo.
Miško žvėrys: Rrudenį į virtuvę grįžta šiek tiek aštrumo, šiek tiek šiltesnių kraštų pažadų. Šį vegetarišką karį įkvėpė Meera Sodha knyga „Made in India“.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Daugelį kitų žuvų (perpeles, šviesešerius, jūrinius karosus pagelus, kefales) marokiečiai prieš kepant bent kelias valandas laiko marinate „čermula“ (angl. Chermoula). Pati paprasčiausia čermula gaminama iš vandens, ankštinių pipirų, kumino, aitriųjų pipirų miltelių ir aliejaus. Kartais dar pridedama acto. Bet upėtakiui viso to nereikia. Tik pasirinkite, ką labiau mėgstate – datules ar džiovintus abrikosus.
FeedMySister.com: Falafelių nepavyksta pasigaminti iš konservuotų avinžirnių, todėl viskas prasideda viena diena anksčiau, kai užmerkiame avinžirnius. Atrodo, kad sudėtinga, bet pats gaminimas labai nesunkus, tėra keli etapai ir reikia tik suplanuoti, kada ką daryti.
Patiekalai viename puode – puikūs, tik supjaustai, pakepini, pamaišai, o tada jau maistas „gaminasi“ pats. O kur dar mėsos derinimas su vadinamaisiais „šiltaisiais“ prieskoniais – cinamonu, gvazdikėliais, kardamonu... Šis patiekalas iš šefo Yotamo Ottolenghi knygos „Jerusalem“ suvienija abu šiuo privalumus, neišsigąskite prieskonių gausos ir išbandykite!
Nors nemažai kas mano, jog šviežios žuvies neverta „gadinti“ prieskoniais, vis tik nereikėtų jų ir paranojiškai bijoti – tinkamai atseikėjus, žuvies skonio jie tikrai neužgoš, o tik papildys. Štai šiame patiekale ešeriams pikantiškumo suteikia malta kalendra. Tikrai verta išbandyti!
Puikus receptas iš žymaus Izraelyje gimusio, tačiau šiuo metu Londone gyvenančio šefo Yotamo Ottolenghi knygos „Jeruzalė“. Šių maltinukų paslaptis – mėsą „palengvinanti“ gaivi cukinija bei daug prieskonių ir žalumynų.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai tikras vasaros hitas, ypač jei vakarojate prie laužo, kazane kunkuliuoja plovas arba ant iešmo vartosi mėsos kepsniai. Šioms salotoms pagaminti užtenka 10-15 minučių, tad geriausia jas gaminti kai karšto patiekalo gamyba artėja prie pabaigos. Bet tikrai nieko blogo nenutiks, jei salotas valgysite ir be jokios mėsos.
Neturite laiko iš vakaro pasiruošti sveikų pietų kitai dienai į darbą? Po ilgos dienos nebeužtenka jėgų pasigaminti maistingos ir skanios vakarienės? Šie pasiteisinimai nepadės, nes tikriausiai sunku būtų sugalvoti greičiau pagaminamą ir tokį gardų karštąjį patiekalą nei šis.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai „demokratiškas“ užkandis – kiekvienas gali pasigardinti kukurūzų burbuoles pagal savo skonį, sūriau ar aštriau. Galima patiekti ir kaip fondiu – dėkite ant stalo karštų burbuolių, pagardų ir užkandžiaukite kaip kas mėgsta.
Patiekalas, dvelkiantis Artimiausiai Rytais, patiekiamas su gaiviu (galima ruošti ir aštrų) jogurtiniu padažu. Naudokite avieną ar jautieną, o galima maišyti perpus. Puikiai tinka vėlyvoms vakarienėms ar vakarėliams lauke.
Nepakartojami apskrudę šonkauliukai, kuriuos lydi gaivus ir pikantiškas mėtų padažas. Idealus vakarėlio po vasaros dangumi patiekalas.
Sotus, tačiau lengvas patiekalas, puikiai tinkantis ir pietums, ir vakarienei.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Mums įprastos bulvės ir neįprasta prieskonių gausa – išbandykite šį nesudėtingą receptą!
Dangira Šimašiutė (knyga „Prancūzijos virtuvė“): Kad turėtų kiek sotumo, į kopūstus aš įmaišiau ir truputį virtų ryžių – salotos lieka labai lengvos ir ypač tiks tiems, kas rūpinasi savo kūno linijomis.
Naminio pomidorų padažo „patale“ švelniai apskrudusios keptos makaronų kriauklės su varškės įdaru puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei.
Labai įdomios, kiek netradicinės salotos su daug prieskonių. Vertos pastangų ir tikrai nustebinsiančios.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Geltonos spalvos sriuba nebūtinai yra su kariu – kaip ir ši sriuba, kurioje yra ciberžolės.