Šie sausainiai – neabejotina klasika, juos dar galima paskaninti ir riešutais.
Suteikite sau atokvėpio minutę su gardžiu naminiu pyragu, kurio gaminimas toks nesudėtingas, jog tikrai nenuvargins, čia juk ne kelių aukštų tortas!
Siūlome minkštų, aromatingų meduolinių sausainių su kristalizuoto imbiero gabaliukais receptą.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šie sausainiai kilę iš Olandijos ir Belgijos. Tradiciškai Olandijoje jie kepami šv. Mikalojaus (angl. st.Nicholas) dienai gruodžio 5-osios vakarą, o Belgijoje ta pačia proga, tik gruodžio 6-ąją. Tomis dienomis Šv.Mikalojus vaikams į batus neša dovanas.
Šie sausainiai itin tinkami skanauti žiemą, mat vien jų aromatas nuteikia jaukiai.
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Apelsinai ir mandarinai man, kaip turbūt ir daugumai jūsų, visada asocijuojasi su švenčių laukimo sezonu. Tad šis pyragas idealiai tinka savaitgalio kepinių planams.
Šis receptas, kurį TV laidoje pristatė virtuvės šefas Gian Luca Demarco, puikiausiai tiktų ir Kalėdų, ir Naujųjų metų, ir bet kurios kitos šventės stalui. Išbandykite!
Gruodžio 13-ąją visame pasaulyje minima šventosios Liucijos diena. Būtent nuo tos dienos jau nebeilgėja vakarai (tik ryte saulė dar vis pateka minute kita vėliau), todėl tai simbolinė tamsiojo laikotarpio pabaiga. Švedijoje šią dieną tradiciškai kepamos mielinės bandelės su šafranu – gardžios, ryškiai geltonos jos primena apie vėl sugrįžtančią šviesą.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmąkart jo ragavau, kai dukros studijų draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai tas, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, toks keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galima paruošti gerokai iš anksto.
Siūlome išsikepti didelių ir skanių olandiškų blynų. Tiesa, jų tešlą reikia paruošti bent valandą iki kepimo, o galima ir iš vakaro, tuomet ryte beliks viens-du-trys iškepti blynus ir jais mėgautis!
Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Šie sausainukai skirti Kalėdoms, nes, manau, jie puikiai tiks šventei, bet tikrai ne tik jai. Migdolinių sausainukų galite iškepti kelios dienos iki Kalėdų ir iš jų paruošti dovanas, labai gražiai atrodytų supakuoti stikliniuose indeliuose.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Vištienos kepenėlės turbūt nėra daugelio mūsų pirkinių sąrašo pirmaujančiose pozicijose. Nors šis subproduktas turi daug cholesterolio, bet jame taip daug ir vitaminų bei mineralų. Tad kartais paragauti galima. Svarbiausia – saikas.
Svarbu nusipirkti kokybiškų kepenėlių – kad jos būtų tamsiai rudos spalvos, blizgančios ir glotnios. Taip pat neturėtų būti kraujo krešulių, gyslų ar kokių plėvių – nuo jų patiekale gali atsirasti kartumas. Tokius dalykus prieš gaminant reikia pašalinti. Taip pat įsitikinkite, kad patiekalą gerai termiškai apdorojote.
Siūlome išsikepti purios „brioche“ duonos, tačiau atiduodame ir duoklę sveikai mitybai – kepsime ją iš speltų miltų.
Graikiškas jogurtas puikiai tinka ne tik salotoms gardinti ar padažams maišyti, bet ir blynų tešlai užmaišyti.
Šį kepinį, turtingą džiovintų gėrybių, būtina brandinti bent mėnesį, nes tik tada atsiskleidžia visa jo skonio ir aromato jėga. Nusipirkite reikiamų ingredientų ir imkitės maišyti tešlą. Apėmus šventinės ruošos karštinei tikrai sau už tai padėkosite!
Apelsinų parduotuvėse galima rasti visus metus, tačiau ir paruošto apelsinų džemo nusipirkit lengva. Jei pagriebėte stiklainėlį ir pabodo džemą tik tepti ant skrebučių, išbandykite minkšto ir kvapnaus pyrago receptą!
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Argentinoje ir kitose ispaniškai kalbančiose šalyse šie pyragėliai su mėsa vadinami „empanados de carne“. Įdarai gali skirtis, tad apibendrintai juos galime vadinti tiesiog „empanada“. Iš pirmo žvilgsnio jie primena kibinus, bet ir tešlos, ir įdaro skonis yra visai kitoks. Technologija paprasta – iškočiojamas miltų tešlos paplotėlis, į kurį dedamas įdaras, perlenkiama per pusę, sulipinami kraštai ir kepama orkaitėje.
Keksas – vienas nuostabiausių kepinių, ir kokių tik jų nebūna! Kol dar džiaugiamės standžiomis ir sultingomis kriaušėmis (galioja tiems, kam svarbu sezoniškumas), išbandykite puikų keksą su šiais vaisiais ir šokoladu. Tikrai neatsispirsite paragauti gabaliuko šio kepinio prie kavos ar arbatos puodelio!
Siūlome išsikepti minkštą ir kvapnų pyragą, kuriame dera obuoliai, džiovintos gėrybės ir pikantiškasis imbieras. Tegul namai pakvimpa!
sezoninėvirtuvė.lt : Nostalgiškus sausainius su varške esu kepusi tikrai ne kartą, bet dar nei karto jų nekepiau Kalėdoms. Taigi, nuo kalėdinių sausainių formelių nupūčiau dulkes, pasirinkau kvapniausią, kokį tik galėjau prekybos centre rasti ekologišką cinamoną ir pradėjau namus kvėpinti šventėmis!