Jei ruošiatės šventei, šefas Ruslanas Bolgovas siūlo paruošti vištienos krūtinėlę, įdarytą moliūgų sėklomis, kuskuso kruopomis bei saulėje džiovintais pomidorais. „Sotu, lengva, šventiška“, – taip trumpai šį patiekalą apibūdina jis, prie įdarytos vištienos krūtinėlės rekomenduojantis aštrius karamelizuotus obuolius.
Paruoškite šeimai ar bičiulių būriui nuostabių karštų sumuštinių su obuoliais ir ryškaus skonio, puikiai besilydančiu čederio sūriu.
Siūlome pažaisti su jau paruošta sluoksniuota tešla ir iškepti iš jos pyragėlių, paskanintų obuoliais, prieskoniais ir karamele!
Siūlome išsikepti minkštą ir kvapnų pyragą, kuriame dera obuoliai, džiovintos gėrybės ir pikantiškasis imbieras. Tegul namai pakvimpa!
Obuolių pyragas visuomet primena namų jaukumą. Tiesa, ne visada pakilę nuo mamos stalo jaučiamės lengvai, todėl mažai kalorijų turintis obuolių pyragas bus puiki alternatyva pasiilgusiems tradicinių, naminių gardumynų.
Obuolių pyragų receptų yra daugybė, tačiau šis – ypatingas. Puikų derinį kuria jam naudojama trapi tešla, o obuoliams kompaniją palaiko marcipanas.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis neįprastos formos obuolių pyragas skirtas tiems, kas jau pritrūko idėjų, nes visus tradicinius obuolių pyragus jau iškepė, išbandė ir nori kažko dar nebandyto. Tai štai jums naujam gyvenimui prikeltas senoviškas kepinys – obuolių pyrago vyniotinis! „Bonusas“ – pyragas visiškai be riebalų, o tešla – tradicinė biskvitinė, tad kalorijų čia tikrai nedaug.
Kiauliena ir obuoliai – klasikų klasika, rudenį nors sykį verta šiuo deriniu pasimėgauti. Žinoma, labai svarbu, kad kepant mėsa neišsausėtų, o tam padės vienintelė gudrybė – gerai apkepinti mėsą keptuvėje prieš šaunant į orkaitę. Įmantrių produktų taip pat neprireiks, tad pirmyn – ieškome prijuostės ir raitojamės rankoves.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Rudenį labiausiai norisi obuolių pyrago, tokio visai paprasto ir jaukaus, greitai iškepamo ir primenančio nerūpestingą vaikystę. Šį obuolių pyragą patį pirmąjį išmokau vaikystėje išsikepti pati. Originalų vaikystės obuolių pyrago receptą esu surašiusi savo knygoje „Nostalgiški skanumynai“, bet receptas, kuriuo šiandien dalinuosi, kiek kitoks.
Mėgstamą varškės apkepo receptą turi beveik kiekvieni namai, tačiau kodėl šio patiekalo nepaįvairinus netikėtais priedais? Siūlome išsikepti puikiai rudeniui tinkantį apkepą su obuoliais ir morkomis. Idealiai tiks lengvai vakarienei ar savaitgalio pusryčiams.
Cinamonas ir obuoliai – amžina klasika. Nesvarbu, kepate pyragą, bandeles ar keksiukus su šiais ingredientais, užtenka vien iš orkaitės sklindančio kvapo ir darosi jauku, ramu...
Sodraus skonio, pikantičko čatnio skanaukite su sūriais, mėsa, jis tinka prie labai daug ko. Šaldytuve šis čatnis išsilaikys apie mėnesį.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Dažniausai su obuoliais kepu pyragus, bet ypatingai rudeniškai progai vertą iškepti obuolių tortą. Jis ypač drėgnas ir neriebus, iškvėpintas šildančiais prieskoniais. Idealus tortas rudens šventei!
Kartais ne trūkumas, bet perteklius gali virsti problema – pavyzdžiui, kai sode užderėjo tiek obuolių, jog nebežinia, kur juos dėti. Tada praverčia receptai, kurie padeda skaniai sunaikinti kuo daugiau šių vaisių. Būtent toks yra mūsų siūlomas klasikinis vokiškas obuolių pyragas, išbandykite!
Ir ryžių košė gali būti skani, ir kepti obuoliai puikūs, tad kodėl šių dviejų ingredientų nesuderinus gaminant vieną patiekalą? Siūlome pabandyti išsikepti apkepą, kuris bus lygiai toks pats skanus šaltas, kaip ir ką tik iškepęs.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Pagrindinis šio pyrago ingredientas – obuoliai, todėl svarbu žinoti, kad pyragams tinka ne bet kokie obuoliai. Į pyragus geriausia pjaustyti kietesnius saldžiarūgščius obuolius, labiausiai tam tinkamos senosios obuolių veislės: antaniniai ar „bogatyr“. Šį pyragą kepiau kelis kartus, pirmą kartą su kietesniais obuoliais iš vyro močiutės sodo, o antrąjį jau iš gražiųjų parduotuvinių. Skirtumas buvo didelis, nes parduotuvinai obuoliai greičiau sukepė ir patęžo, o tuo pačiu obuolių pyragas prarado savo aukštį, nors jo skanumas niekur nedingo. Taigi, obuoliai nėra visi vienodi, vieni labiau tinka valgymui, o kiti kepimui.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai neįprasti purūs blynai, o tiksliau net ne blynai, bet tešloje iškeptos obuolių skiltelės. Į tešlą nedėjau jokių kepimo miltelių, o purumą išgavau kefyru ir iki standumo suplaktais kiaušinio baltymais.
Ir kokiems tik kepiniams nenaudojame medaus – nuo medaus torto ir meduolių iki prancūziškų madlenų ar granolos. Rudenį, kai obuolių tiek daug, verta medumi paskaninti obuolių pyragą – tikrai nustebsite, kokių puikių skonio ir aromato natų jis suteikia!
Rudenį, kai karaliauja obuoliai, ir kai savaitgalį turime kiek daugiau laiko, verta išsikepti paprastutį, tačiau gardų apkepą iš avižinių dribsnių, obuolių ir kelių kitų priedų. Jis pakvėpins namus, pasotins ir nuteiks gerai dienai.
Saldžiarūgštis, marmeladinį sluoksnį primenantis viršus, trapi tešlos apačia, o rezultatas – netikėtas pyragas su pikantiškaisiais svarainiais.