Strata – tai amerikietiškas patiekalas, kuris panašus į tradicinį kišą, tačiau čia subtilią tešlos plutelę pakeičia ruginė ar kvietinė duona. Tai lyg pusryčių sumuštinis apkepo formatu. Šiam patiekalui galite naudoti sudžiūvusią duoną ir kitus šaldytuve rastus ingredientus – daržoves, mėsą, sūrį ar įvairius grūdus.
Išbandykite nuostabų drėgną ir kvapnų keksą, kurio receptu dalijasi profesionalus konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas.
Ši tarta su rūkytu varškės sūriu – puiki! Vos su vienu ingredientu gavome labai daug skonio – ir dūmo, ir varškės, ir česnako. Kadangi sūris yra sūrus, įdarui net druskos nereikėjo. Išbandykite ir jūs!
Laiko patikrintas, puikus receptas tiems, kam norisi sotesnių ir nesaldžių pusryčių.
Tai tikrų tikriausia klasika, nes bananai ir riešutų sviestas dera tobulai. Skrebutis patiks ir mažiems, ir didesniems švelniai saldžių pusryčių mėgėjams.
Mieliniai kepiniai su aguonomis – tikrų tikriausia lietuviška Kalėdų stalo klasika. Išbandykite puikų receptą iš knygos „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Įprasta obuolienes gardinti cinamonu. Tačiau siūlau pamėginti vieną kitą indelį pasigaminti obuolienės su vanile – tokiu įdaru paskaninti jūsų obuoliniai kepiniai atsiskleis visai kitomis spalvomis.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šios bandelės – kaip du vandens lašai panašios į mažus moliūgėlius. Puiki idėja vaikų atostogų pradžiai! Moliūgų tyrė joms suteikia geltonumo, o specialūs įpjovimai tešloje paverčia panašiomis į moliūgus. Kiek nedaug tereikia, kad paprasčiausios bandelės pavirstų gelsvais išsipūtusiais moliūgėliais.
Tinklaraštis „Du Mėnuliai“: Šis pyragas atkeliavo iš Normandijos ir ten vadinamas nematomu obuolių pyragu (pranc. „gateau invisible aux pommes“). Kodėl toks keistas pavadinimas? O gi todėl, kad tešlos jame beveik nesimato, lieka tik obuoliai. O „Napoleonu“ pavadinti mintis kilo vos tik prapjoviau šį pyragą ir pamačiau nuostabiai sugulusius plonyčius obuolių griežinėlius.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Seniai svajojau apie pyragą, kuriam reikėtų beveik kilogramo obuolių ir tik kelių šaukštų miltų, o šis receptas yra būtent toks! Kiek domėjausi, jis kilęs iš Prancūzijos ir vadinamas „gateau invisible“ (liet. nematomas pyragas). Panašaus tipo pyragai yra gaminami ne tik iš obuolių, bet ir iš bulvių, cukinijų.
Gal ne visi žino klasikinį anglišką pavadinimą „Mac&Cheese“, tačiau visi pažįsta šį derinį: makaronai ir sūris. Kai namuose turite moliūgų, paskaninkite šią orkaitėje kepamą klasiką būtent jų tyre. Bus skanu, patikėkite, o receptas nesudėtingas!
Populiarioji iš Prancūzijos kilusi galetė gali būti kepama ne tik su slyvomis, kriaušėmis, obuoliais, bet ir citrusiniais vaisiais. Šį kartą siūlome apelsininę!
Receptas iš knygos „Desertai. 365 receptai“
Originaliais receptais socialiniuose tinkluose besidalinti Indrė Reiponė sako, jog norint nustebinti draugus ir svečius įdomiais ir skaniais užkandžiais reikia visai nedaug – tik šiek tiek fantazijos.
Mažytės bolivinės balandos (kynvos) sėklytės verdant pasikeičia – išsipučia, įgauna malonaus traškumo, o jų košė gali būti ir nesaldi, ir pasaldinta. Išbandykite receptą, kur bolivinė balanda derinama su uogomis ir graikiškais riešutais.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis Balkanų regiono slyvų pyragas ilgai laukė eilėje, kol prisiruošiau jį kepti. O kai iškepiau, užsišaldžiau maišelį slyvų žiemai, mat speiguotą žiemos savaitgalį tikrai norėsiu, kad mano namai pakviptų slyvų pyrago aromatu. Aš net manau, jog norėsiu tokį patį kepti ir Kalėdoms! Juk kada, jei ne Kalėdų laikotarpiu, patys paklausiausi kepiniai yra tie su aguonomis.
Tradiciniai amerikietiški pusryčiai dažniausiai turi 3 ingredientus – skrebutį, šoninę ir keptą kiaušinį, šalia patiekiant žymiojo klevų sirupo. Būtent sūrus šoninės skonis ir traškus sviestinis skrebutis puikiai dera su klevų sirupu ir sukuria tobulą saldaus ir sūraus skonių kombinaciją.
Prancūzišką kišą paprastai sudaro 3 sluoksniai: tešlos pagrindas, įvairūs priedai bei ant viršaus pilamas kiaušinių plakinys. Šį kartą – kepinys, laužantis tradicijas. Išbandykite!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei jums patinka stracciatella ledai, patiks ir šis nesudėtingas nekeptas torčiukas su šilauogėmis ir baltu šokoladu.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Įsibėgėjant rudeniui, mielinių bandelių su uogomis kepimas tampa maloniu ritualu. Mintimis ir skoniais norisi dar nepaleisti vasaros, tad atidarau vasarą užšaldytų uogų dėžutes ir kepu bandeles su mėlynėmis arba juodaisiais serbentais.