Nida Degutienė (Nidos receptai): Brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmąkart jo ragavau, kai dukros studijų draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai tas, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, toks keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galima paruošti gerokai iš anksto.
Siūlome išsikepti purios „brioche“ duonos, tačiau atiduodame ir duoklę sveikai mitybai – kepsime ją iš speltų miltų.
Renata Ničajienė ( sezoninėvirtuvė.lt): Kviečiu išbandyti gardų sezoninį skanumyną su morkomis. Visi jo ragavę manęs tik ir klausinėjo „ar jis tikrai be kvietinių miltų?“, „o jo kremui iš tiesų nenaudojai sviesto, cukraus ar plaktos grietinėlės?“. Ne, šiam pyragui tikrai nenaudojau aukščiau išvardintų ingredientų, bet už tai bėriau maltų migdolų, puskilį tarkuotų morkų, pyliau tyro alyvuogių aliejaus, o kremą išsukau iš rikotos ir šviežio medaus.
Atėjus moliūgų valgymo sezonui siūlome išsikepti pasakišką – saldų, drėgną, burnoje tirpstantį – keksą su trupučiu moliūgo, kuriam papildomų akcentų suteikia razinos ir kepinti migdolai. Jo receptu knygoje „Sweet“ dalijasi šefas Yotamas Ottolenghi.
Kartais ne trūkumas, bet perteklius gali virsti problema – pavyzdžiui, kai sode užderėjo tiek obuolių, jog nebežinia, kur juos dėti. Tada praverčia receptai, kurie padeda skaniai sunaikinti kuo daugiau šių vaisių. Būtent toks yra mūsų siūlomas klasikinis vokiškas obuolių pyragas, išbandykite!
Ir ryžių košė gali būti skani, ir kepti obuoliai puikūs, tad kodėl šių dviejų ingredientų nesuderinus gaminant vieną patiekalą? Siūlome pabandyti išsikepti apkepą, kuris bus lygiai toks pats skanus šaltas, kaip ir ką tik iškepęs.
Saldžiarūgštis, marmeladinį sluoksnį primenantis viršus, trapi tešlos apačia, o rezultatas – netikėtas pyragas su pikantiškaisiais svarainiais.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Picadillo“ vardas kilo nuo ispaniško žodžio „picar“, kas pagal šio patiekalo gamybos būdą tiksliausiai būtų versti „smulkiai kapoti“. Gyvendamas Kuboje, Finca Vigia name, savo svečius „picadillo“ mėgo vaišinti amerikiečių rašytojas Ernestas Hemingway.
Ilgai neužgaišite, sudėtingų ingredientų taip pat neprireiks ir greitai ant stalo puikuosis gardus pyragas!
Kviečiame išbandyti labai paprastą, tačiau stebinančiai derančių ingredientų patiekalą. Sugaišite neilgai, o rezultatas nustebins, išbandykite!
Renata Ničajienė (tinklaraštis sezoninėvirtuvė.lt): Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.
Pomidorai dažnai naudojami ruošiant įdarytas daržoves, šis patiekalas labai populiarus Vidurio Rytuose. Turkija – viena iš šalių, kuriose įdaryti pomidorai yra tradicinės virtuvės patiekalas.
Gardūs ir paprasti, greitai pagaminami pyragėliai, kuriuos pristato kulinarinių knygų autorius ir TV bei radijo laidų vedėjas Vytaras Radzevičius.
Purus ir kvapnus mielinis kepinys, puikiai tiksiantis ir savaitgaliui, ir pasiimti į svečius ar švenčiant kokią nors šventę.
Dažna lietuvių šeima kepa varškės apkepą, ypač savaitgaliais, tačiau šis gardus patiekalas gali būti ruošiamas ir iš ryžių. Tokio skanėsto receptą TV laidoje pademonstravo iš Italijos kilęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco.
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Aš su malonumu gaminu tiesiog daržovių kuskusą, o jei jums labai reikia mėsos, šį troškinį galima labai greitai paversti daržovių ir vištienos patiekalu. Tik tokiu atveju patarčiau rinktis vištieną su kaulu ir oda.
Vištienos gabaliukus labai gerai apkepkite puode įkaitintame aliejuje, išimkite, atidėkite į šalį, o tada jau kaitinkite pomidorų pastą, prieskonius ir sekite tolesnę recepto eigą. Tik truputį sumažinkite daržovių kiekį, nes šis patiekalas net ir ruošiamas be mėsos pamaitins pusę giminės. O štai prieskonių kiekį išlaikykite tokį pat!
Šį tortą projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė jaunasis virtuvės šefas Rokas Galvonas.