Šis sumuštinis – maistingas ir skanus pasirinkimas pusryčiams.
Nida Degutienė: Išraiškingo skonio lipniai saldžiarūgštei vištienai pasigaminti neprireiks jokių ypatingų ingredientų, viską rasite parduotuvėse. Tai toks nesudėtingas, greitai paruošiamas ir ypatingai gardus patiekalas, kad jo paragavę rizikuojate neapsiriboti vos viena porcija!
Nida Degutienė: Krekeriai yra keistas malonumas, matyt, dėl to, kad valgant jie maloniai traška. Ir jei visada manėt, kad namuose juos pasigaminti pernelyg daug vargo, tai galiu nuraminti, kad omletą išsikepti yra sudėtingiau nei šiuos krekerius!
Šios salotos būtų visai paprastutės, jei ne pikantiškas, egzotiškas jų padažas. Jos tiks ir prie mėsos, ir prie žuvies, o gali būti ir savarankiškas užkandis.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Kad dienos iki Kalėdų taptų jaukesnės, o švenčių laukimas neprailgtų, kviečiu namus iškvėpinti skaniausiais sausainių kvapais. Tai sausainiai, kuriems iškepti neprireiks nei kiaušinių, nei sviesto. Sezamu pasta tahini juose puikiai pakeičia sviestą. Su ja paruošta tešla būna ypač patogi darbui ir net primena modeliną. O lengvas sausainių gaminimas – jau pusė malonumo! Šiuos patariu paprasčiausiai apšlakstyti tirpintu šokoladu ir apibarstyti baltosiomis sezamų sėklomis.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Tradiciniai korėjietiški kimči yra gaminami iš Pekino kopūstų. Gaminimo procesas itin paprastas: tereikia supjaustytus Pekino kopūstus paslėgus palaikyti sūriame vandenyje, kad jie suminkštėtų ir prigertų šiek tiek sūrumo. Tada juos nuplauti, nusausinti, ir sumaišyti su aitrių prieskonių pasta, pagaminama iš česnakų, imbiero, čili ir žuvies padažo, sojos bei cukraus.
„Banh-mi“ paprastai yra ruošiamas bagetėje, kuri atkeliavo į Vietnamą Prancūzijos kolonializmo laikais. Kadangi gatvės maisto kultūra Vietname labai išplitusi, nieko keisto, kad ši duona ten prigijo – joje galima sutalpinti daug ingredientų, patogu neštis su savimi ir valgyti bet kur. Tokio tipo užkandžiui ruošti galima pritaikyti ir porcijines duoneles, jos gali padėti sukurti rytietiško skonio sumuštinį, pagardintą norimais priedais.
Tinklaraštis meyermaistas.lt: Šis sviestinis Vidurio Rytais kvepiantis patiekalas labai lengvai paruošiamas ir pilnas įvairių skonių. Dar geriau, kad visus reikiamus ingredientus greičiausiai jau turite namuose, trūksta tik filo tešlos ir fetos sūrio – šių ingredientų nesunkiai įsigysite bet kurioje didesnėje parduotuvėje.
Šio marinato užteks maždaug 1 kg vištos sparnelių, tik nepatingėkite jų pamarinuoti bent poros valandų, o jei turite galimybę, ir per naktį.
Kartą iškepus šią purią, švelniai saldžią žydišką pynutę, sustoti neįmanoma – kepsite vėl, vėl ir vėl!
„Vegan Pipiras“: Paprasti, nes kasdieniai ingredientai, o viename derinyje jie sukuria puikų patiekalą. Gaminkite ir skanaukite!
Auksinė plutelė, minkštas vidus, švelnus mielinio kepinio aromatas – visus šiuos malonumus patirsite, jei išsikepsite neįmantrios, tačiau labai gardžios mielinių rutuliukų duonos. Bus smagu ją plėšyti, jei norite, pertepkite rutuliukus sviestu ar mėgstamu džemu ir mėgaukitės prie arbatos, kakavos ar pieno puodelio.
Ieškote gurmaniško garnyro? Šis receptas kaip tik jums – kepti ridikėliai daug kam vis dar naujiena. Praradę truputį savo aitrumo bei aštrumo ir įgavę salstelėjusio skonio, kepti ridikėliai puikiai nuspalvins bet kurį patiekalą arba taps tikrai netikėtu užkandžiu.
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Naminiai riestainiai ypatingai skanūs, minkšti ir kvapnūs. Juos skanu gausiai skaninti aguonomis, sezamais, saulėgrąžomis. Klaidinga būtų sakyti, kad riestainiai yra kepami, nes jie, prieš kepimą, dar yra ir apverdami. Kuo ilgiau riestainius virsite, tuo didesnė galimybė, kad iškepę jie bus tarsi „guminiai“. Pats laikas juos išbandyti!
Atrodytų, klasikos net nereikia tobulinti, tačiau seniems geriems patiekalams kartais galima suteikti papildomų akcentų. Tokiu akcentu šiame žinomo šefo Yotamo Ottolenghi interpretuotame vištienos patiekale tapo traškus įvairiausių sėklų apvalkas. Iškepkite ir įsitikinsite, kaip jis tinka plonyčiams, tačiau sultingiems vištienos gabaliukams.
Kartais prisiminti senuosius patiekalus visai smagu, vienas tokių – mieliniai pyragėliai su dešrelėmis. Tikrai patiks ir šiuolaikiniams vaikams, skirkite laiko, iškepkite ir pamatysite! O dešreles galite išsirinkti žymiai kokybiškesnes nei „anais laikais“.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Tradicinė granola (o ypač ta, kurią perkate (brangiai!) parduotuvėje) paprastai turi ir glitimo. Tačiau jūs galite turėti sveikesnę versiją visiškai be glitimo, jei gaminsite granolą būtent iš neskrudintų grikių!
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šios duonios kilmė – itališka. Panaši ji į fokačiją (it. – focaccia): plokščia, tarsi picos pagrindas, pagardinta Viduržemio jūros regiono prieskoniais. Tinka prie visko – ir kaip užkandis prie vyno, ir prie salotų ir valgyti ją dar šiltą be nieko tiesiog skanu.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šios duonos tešlos nereikia minkyti, juolab kildinti ar brandinti, pakanka visus ingredientus užmerkti iš vakaro vandenyje ir išbrinkinti. Rytojaus dieną juos sumaišyti su virtomis bolivinių balandų kruopomis ir pašauti į orkaitę.
Rasti Lietuvoje „tahini“ vadinamos sezamų pastos – tikrai nebėra sudėtinga užduotis. Dar lengviau jos pasigaminti patiems ir turėti visuomet šviežios.