Namai pakvips lietuviško miško gėrybėmis, jeigu išbandysite pyrago, įdaryto grybais, receptą. Šis kepinys – puikus būdas sočiai ir skaniai pavalgyti bei nustebinti ne tik namiškius, bet ir svečius.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šiuos koldūnus buriatai vadina buuza arba pozais. Esminis jų skirtumas nuo mūsiškių – gaminami jie garuose ir formuojant koldūnus viršuje paliekama skylutė. Tada gaunasi nedideli indeliai, kuriu viduje būna įdaras su sultiniu. Įdomu ir skanu!
Kiek neįprastą populiariųjų cukinijų receptą TV laidoje „Gardu Gardu“ pristatė italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.
Kai turite jautienos, pomidorų bei paprikų, būtų tikra nuodėmė neišsivirti guliašo. Tiršto, kreminio, ne kokio „birzgaliuko“, o ir prireiks jam vos kelių ingredientų, visa kita padarys puodas ir karštis.
Tai puikus keliautojo, TV ir radijo laidų vedėjo Vytaro Radzevičiaus receptas, kuris nepadarys gėdos ir šventiniam stalui.
Tarkuotų bulvių blynai – ragauta, saldūs vafliai – o kaipgi kitaip! Tačiau ar kada sugalvotumėte vaflinėje kepti tarkuotų bulvių vaflius? Jei iki šiol tokia mintis nešovė į galvą, dabar pats metas išbandyti.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šis triušienos receptas – prancūziškas. Bet pabandžiau prancūzų naudojamus pievagrybius pakeisti voveraitėmis. Rezultatas pranoko visus lūkesčius. Siūlau išbandyti, kai voveraičių galima prisirinkti ar nusipirkti.
Apie rizotą greičiausiai esate ne tik girdėję, bet ir jo valgę, gal net paruošto savoje virtuvėje. O ką, jei tradiciškai naudojamus krakmolingus ryžius pakeistume grikiais? Patikėkite, patiekalas bus puikus, ypač, jei skaninsite jį miško grybais – tinka ir švieži, ir šaldyti, – o pavadinti jį teisingiausia bus „grizotu“!
Šiems maltinukams rekomenduojama pirkti gryną vištienos krūtinėlę ir patiems ją sumalti.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Vėlyvas vasaros laisvadienio rytas. Tingulys. Jokio noro suktis virtuvėje. Būtum vienas, tai ir nevalgytum. Gal net ir nesikeltum, kaip paauglystėje, iki vidudienio. Bet užuodi, kad dukra Augustė kažką gamina nuo ankstyvo ryto čiauškančiam anūkui. Kvapas sužadina apetitą. Ir netrukus visa šeima sėdi prie pusryčių stalo.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Kad paruoštumėte gaspačą, jums tereiks visas daržoves supjaustyti gabalėliais ir sudėjus į elektrinį plakiklį suplakti iki vientisos masės. Sriubą galite pasigaminti iš anksto ir supylę į stiklinį indą laikyti šaldytuve, kad gerai atšaltų. Tačiau jei neturite laiko šaldyti, tiesiog patiekite ją su ledukais.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šis airiškas patiekalas dar skanesnis, jei pagaminamas dieną prieš valgymą. Patiekiamas su bulvių koše. O ir lietuviški rauginti agurkai labai dera. Gaminamas jis lėtai ir ilgai.
Daugelis tautų ruošia įdarytus baklažanus, lietuviai taip pat. Visgi, Vidurio Rytų šalys ir Italija itin puikiai ištobulino šių receptų variacijas. Romoje baklažanai dažniausiai įdaromi mocarela sūriu, o Italijos pietuose – malta mėsa.
Pagal šį receptą iškepsite aromatingos, sultingos vištienos, su švelniai juntamu dūmų skoniu.
Pomidorai dažnai naudojami ruošiant įdarytas daržoves, šis patiekalas labai populiarus Vidurio Rytuose. Turkija – viena iš šalių, kuriose įdaryti pomidorai yra tradicinės virtuvės patiekalas.
Jeigu norite pasigaminti įdarytų paprikų pagal laiko patikrintą, klasikinį receptą, šis – neabejotinai skirtas jums.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei dar nesate atradę, būtinai išmėginkite kotletus, kurie gaminami pusiau iš mėsos, pusiau iš daržovių. Jei kotletams pasirinksite liesą maltą vištieną arba kalakutieną, toks patiekalas tikrai galės būti priskirtas sveikuoliškų kategorijai
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kai ar kol šviežių grybų nėra, belieka trauktis džiovintus grybus ir gaminti pyragėlius, kuriuos sugalvojo mano dukra Augustė.
Miško žvėrys: Uogas galima tiesiog valgyti arba gaminti begalę įvairiausių pyragų, desertų, čatnių, pagardų, padažų, uogienių, sulčių ir net ruošti su jomis marinuotas silkes. Silkė su spanguolėmis, bruknėmis, juodaisiais serbentais jau išbandyta, kokiu gaiviu skonių deriniu dar galėčiau nustebinti artimuosius? Taip kilo idėja apie silkę su mėlynėmis/šilauogėmis ir čiobreliais.
Kai prieš akis ilgesnis vakaras namuose, ryžkitės pasigaminti avienos ragu – šis ilgai puode burbuliavęs troškinys taps puikiu priedu prie makaronų, ryžių, o jei išsivirsite daugiau, juo mėgausitės ir kitą dieną.