„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Receptai pagal ingredientą „Vanduo“ 9 puslapis

Baklažanų-jautienos kroketai

Baklažanų-jautienos kroketai 2 asm.

Baklažanų kroketai – greitas, Italijoje itin populiarus užkandis, kurio receptą pristato iš šios šalies kilęs šefas Gian Luca Demarco.

Pikantiška lęšių sriuba su kokosų pienu

Pikantiška lęšių sriuba su kokosų pienu 6 asm.

Darganotos dienos vakarienei išsivirkite vegetariškos lęšių sriubos, pagardintos kokosų pienu.

 

Rauginti obuoliai

Rauginti obuoliai 6 asm.

Ieva Šidlaitė (knyga „Natūralus rauginimas“): Rauginti tinka kieti, sultingi, rūgštūs rudeniniai obuoliai, ypač antaniniai. Tokius obuolius senoliai raugdami kopūstus dėdavo į statinės dugną, o vėliau suvalgydavo. Turbūt obuoliai, dedami į kopūstus, paskatindavo rūgimą, nes juose daugiau cukraus nei kopūstuose. Galima užsiraugti ir vien obuolių – jie labai skanūs su paukštiena ar paštetu.

Rauginti kopūstų ketvirčiai su krienais ir ąžuolo šakelėmis

Rauginti kopūstų ketvirčiai su krienais ir ąžuolo šakelėmis 8 asm.

Ieva Šidlaitė/knyga „Natūralus rauginimas“: Senovėje vienoje statinėje raugdavo įvairiai pjaustytus kopūstus. Į apačią dėdavo nesmulkintas galvas, ant jų – perpjautas per pusę ar ketvirčiuotas, viršuje smulkiai pjaustytus kopūstus. Pradėdavo valgyti nuo viršaus – pirmiausia smulkius kopūstus, kurie greičiau rūgsta ir trumpiau laikosi. Vėliausiai suvalgydavo nepjaustytas galvas, jos rūgsta ilgiausiai ir puikiai išsilaiko iki pavasario.

Kišas su vištiena, smidrais ir porais

Kišas su vištiena, smidrais ir porais 6 asm.

Elegantiškas ir lengvas, puikaus skonio ir nuostabiai atrodantis – šis nesaldus pyragas tinka ir paprastos dienos vakarienei, ir vakarėliui ar iškylai. 

 

Prancūziškas kišas su kumpiu

Prancūziškas kišas su kumpiu 6 asm.

Receptas išties nesudėtingas, tad patikrinkite, ar turite reikiamų produktų, ir kepkite nė nedvejodami.

Trisluoksnis močiutės obuolių pyragas

Trisluoksnis močiutės obuolių pyragas 6 asm.

Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai.

Buriatų koldūnai

Buriatų koldūnai 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šiuos koldūnus buriatai vadina buuza arba pozais. Esminis jų skirtumas nuo mūsiškių – gaminami jie garuose ir formuojant koldūnus viršuje paliekama skylutė. Tada gaunasi nedideli indeliai, kuriu viduje būna įdaras su sultiniu. Įdomu ir skanu!

 

Saldus pomidorų džemas

Saldus pomidorų džemas 6 asm.

Jei jau prigaminote gausybę pomidorų patiekalų, gal metas išmėginti ir šį tą egzotiškesnio? Ypač, kad rezultatu džiaugsitės ir tada, kai pomidorų sezonas bus pasibaigęs.

Perlinio kuskuso salotos su kaulavaisiais ir braškėmis

Perlinio kuskuso salotos su kaulavaisiais ir braškėmis 4 asm.

Miško žvėrysŠios salotos puikios ir šiltos, ir šaltos. Galima valgyti jas vienas, galima patiekti kaip garnyrą prie paukštienos kepsnių, ypač tinka prie anties. Galima keisti kruopas, galima keisti vaisius, galima keisti prieskonius ir žoleles. 

 

Su voveraitėmis troškintas triušis

Su voveraitėmis troškintas triušis 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šis triušienos receptas – prancūziškas. Bet pabandžiau prancūzų naudojamus pievagrybius pakeisti voveraitėmis. Rezultatas pranoko visus lūkesčius. Siūlau išbandyti, kai voveraičių galima prisirinkti ar nusipirkti.

Kuskusas su figomis ir keptais obuoliais

Kuskusas su figomis ir keptais obuoliais 4 asm.

Galite valgyti kaip užkandį arba patiekti prie bet kokios paukštienos, tikrai patiks!

Avižų dribsnių batonėliai su naminiu riešutų sviestu

Avižų dribsnių batonėliai su naminiu riešutų sviestu 6 asm.

riešutų sviestas: 1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. 2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Vienu sluoksniu paberkite riešutus. Kepkite 8-10 minučių. Praėjus 5 minutėns, riešutus pavartykite mentele. Būkite budrūs, kad riešutai...
Cukinijų tarta su varške

Cukinijų tarta su varške 6 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Beveik kiekvieną tartą galima patiekti šiltą arba visai atvėsusia, tad tai yra praktiškas patiekalas skanauti ne tik namuose, bet ir gamtoje. Aš šia gaivia cukinijų tarta mėgavausi gamtoje. Dėl praktiškumo išsivežiau ją su visa kepimo forma, žali medžių lapai atstojo lėkštutes, o stalo įrankių tartai šiaip ar taip, vargu, ar reikia.

Marinuoti arbūzai

Marinuoti arbūzai 4 asm.

Marinuojame daugybę gėrybių – nuo agurkų iki agrastų, tačiau ar esate išbandę marinuotus arbūzus? Taip taip, sulčių kupini dručkiai irgi gali būti marinuojami, o tada tapti gaiviu, pikantišku užkandžiu ar kaip gaivus garnyras lydėti mėsos patiekalus.

Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais

Silkė su šilauogėmis ir čiobreliais 6 asm.

Miško žvėrysUogas galima tiesiog valgyti arba gaminti begalę įvairiausių pyragų, desertų, čatnių, pagardų, padažų, uogienių, sulčių ir net ruošti su jomis marinuotas silkes. Silkė su spanguolėmis, bruknėmis, juodaisiais serbentais jau išbandyta, kokiu gaiviu skonių deriniu dar galėčiau nustebinti artimuosius? Taip kilo idėja apie silkę su mėlynėmis/šilauogėmis ir čiobreliais.

Vyšnių pyragas, tobulai derantis su ledais

Vyšnių pyragas, tobulai derantis su ledais 8 asm.

Šiltas trapios saldžios tešlos ir rūgštokų vyšnių pyragas, patiektas su vaniliniais ledais, tikrai gali priversti pasijusti lyg rojuje. Didžioji šio pyrago paslaptis – dalį miltų pakeičia malti migdolai, nes, galbūt jau girdėjote, migdolai ir vyšnios – vienas tobuliausių duetų konditerijoje.

Sausainiai „smėlio juostos“ su marmeladu

Sausainiai „smėlio juostos“ su marmeladu 8 asm.

Miško žvėrysKartais norisi tik pasiduoti švelniai melancholijai ir iš receptų sąsiuvinio išsitraukti tokį daugel sykių išmėgintą, nerūpestingas pradines klases primenantį receptą.

Šios juostos man – tikrų tikriausias senųjų bandelinių atributas, kurį tiesiog gera triaukšti gurkšnojant arbatą.