Kai prastas oras ar nuotaika nekokia, viską gali pataisyti skanus, pikantiškas maistas. Tačiau šįkart siūlome ne dairytis saldumyno, tačiau išsivirti gardžios kalafiorų sriubos su indiškais prieskoniais.
Šią sriubą paruošite iš paprastų ingredientų, labai greitai ir be aukštojo kulinarinio pilotažo. Juk to ir reikia darbo dienos vakarą, kai po darbų dar norisi pabūti gryname ore, o grįžus namo vakaras belieka itin trumpas. Išbandykite!
Kai parduotuvėse ir turgavietėse gausu smidrų, pasiruoškite iš jų lengvos šaltos sriubos, kuriai kreminės tekstūros suteiks žiediniai kopūstai, o papildomo skonio – žolelės. Beje, jei diena vėsesnė, šią sriubą drąsiai galima valgyti ir šiltą!
Follow your spoon: Tokie kepti kalafiorai gali būti puikus lengvas užkandis ar garnyras prie pietų ar vakarienės patiekalo. Gaminimo eiga labai paprasta, o rezultatas neapsakomai skanus!
Kai daugelio daržovių atsargos jau būna išsekę, gražiomis baltomis galvomis tebešviečia kalafiorai, tad pasiruoškime iš jų salotų! Pavyzdžiui, tokių, kokias savo naujausioje knygoje „Simple“ siūlo žinomas šefas Yotamas Ottolenghi.
Įvairiausių daržovių likučiai puikiai tiks sveikuoliško žiemos apkepo gaminimui, o porcijoje šio vegetariško patiekalo yra daug kasdienai būtinų ir šaltuoju metų laiku taip organizmui trūkstamų naudingųjų medžiagų.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Žuvis vis dar nėra kasdienis patiekalas ant daugelio lietuvių stalo, o jei žuvies ir valgo, kartais tėveliai skundžiasi, jog nėra paprasta tą žuvį sumaitinti mažesniems valgytojams. Tad jei jūs susiduriate su fantazijos stygiumi kaip padaryti, kad vaikai žuvį valgytų patys to net nežinodami, labai rekomenduoju išmėginti šiuos žuvies kotletukus!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Užimtomis dienomis mane dažnai gelbsti gratinai – Prancūzijos virtuvėje populiarios daržovių užkepėlės, kurios tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas. Bene populiariausias gratinas ruošiamas iš plonytėmis juostelėmis supjaustytų bulvių, kepamų pieno ir grietinėlės plaikinyje ir pagardinamas tarkuotu sūriu.
FeedMySister.com: Tai yra labai retas atvejis, kai vieną patiekalą sukūrėme ir pagaminome abi kartu. Užsukusios į turgų susirinkome tai, kas tuo metu buvo: kalafioras, paprikos, šparaginės pupelės ir kiti sezoniniai (ir nelabai) ingredientai. Išėjo puikios salotos lengvai vakarienei, pietų dėžutei ar kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo.
Šioje sriuboje draugiją bulvėms palaiko (taigi, ir sriubą lengvesne paverčia) kalafiorai, o derinį vainikuoja sūris.
Strelkabelka.lt: Karamelizuota kalafioro apačia, beveik tirpstantis karamelizuotas česnakas, ir viskas užpilta sviestu, kuris dar nuo kepimo yra įgavęs ir malonų riešutų kvapą.
Šitaip paruoštas žiedinis kopūstas itin gerai dera prie keptos vištos ar prie vištos sparnelių. Dera ir su kepta lašiša, su humusu irgi gerai. Žodžiu, galit prie daug ko bandyti.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie kotletai skirti bemėsėms dienoms, kai norisi pailsėti po sunkesnio savaitgalio, o gal atvirkščiai – būtent tam sunkesniam ir pasiruošti, kad galima būtų su malonumu atlaikyti gurmanišką fiestą!
Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Šią sriubą sumaniau eksperimentuodama su savo fotoaparatu – man reikėjo patiekalo, kuris būtų neutralių spalvų, su vos keliais ryškiais ingredientais. Labai paprasta salierų-žiedinių kopūstų sriubą pavyko puikiai, o ją dar pagardina minkštai virti putpelių kiaušiniai. Vos 30 minučių ir galėsite ja gardžiuotis!
Lengvesni kotletukai iš populiarių daržovių patiks ir vegetarams, ir tiems, kam pietums ar vakarienei tiesiog nesinori mėsos.
Netikėtas, tačiau labai gardus užkandis, nustebinsiantis net išrankius gurmanus.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai: „minestrone“ tinka viskas. Faktiškai išeina karštas daržovių kokteilis, kuris tinka tiems, kurie nenori riebalų, bet numalšinti alkį – taip. Tinka ir veganams – jeigu ką...
Miško žvėrys: Rrudenį į virtuvę grįžta šiek tiek aštrumo, šiek tiek šiltesnių kraštų pažadų. Šį vegetarišką karį įkvėpė Meera Sodha knyga „Made in India“.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Ši trinta kalafiorų ir morkų sriuba – mažumėlę egzotiška. Mat, be marokietiškai virtuvei būdingų prieskonių, gardinsite ją lietuviškais obuoliais. Obuoliai sriubai suteiks malonios rūgštelės, tačiau labai svarbu obuolių nepadauginti, antraip jie pernelyg dominuos ir nustelbs kitus ingredientus.
FeedMySister.com: Lėtai kepta lašiša yra labai sultinga ir yra daug sodresnės spalvos. Kalafiorų ir paprikų kremas turi šiek tiek aštrumo, o moliūgai, kepti su šalavijais, yra klasikinis derinys. Kvepia rudeniu ir suteikia jaukumo savaitgalio pietums...