„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Agurkai - visi receptai 5 puslapis

Tuno salotos

Tuno salotos 2 asm.

1. Visas daržoves supjaustykite smulkiais kubeliais. 2. Tuną sudėkite į dubenį ir šakute sutrinkite. Įmaišykite daržoves. 3. Puodelyje sumaišykite citrinų sultis su aliejumi, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 4. Užpilu apliekite salotas, sudė...
Kuskusas su avinžirniais  ir mėtų padažu

Kuskusas su avinžirniais ir mėtų padažu 4 asm.

1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite citrinų žieveles ir palaikykite uždengę 5 minutes.  Kol kuskusas išbrinks, pasiruoškite mėtų padažą – dubenyje gerai sumaišykite jam skirtus produktus. 2. Į išbrinkusį kuskusą sudėkite smulkintus...
Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)

Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“) 5 asm.

„Tarator“ – šalta agurkų sriuba, populiari Artimųjų Rytų šalyse.

Šiai sriubai gaminti naudojami labai paprasti ingredientai: agurkai, tirštas natūralus jogurtas, aliejus, krapai, graikiniai riešutai, česnakai, kartais ir citrinų sultys. Paprastai bulgariška šaltsriubė ruošiama ir valgoma vasaros metu. 

Nors teigiama, kad šios sriubos kilmės šalis yra Bulgarija, ji taip pat yra populiari Turkijoje, Irane, Makedonijoje, Kipre ir Albanijoje, Serbijoje, Izraelyje ir kitose šalyse. Daugelyje paminėtų šalių „tartor“ variacijos turi skirtingą pavadinimą ir šiek tiek skirtingas ruošimo tradicijas. Be to, skirtingose šalyse šis patiekalas gali būti tiekiamas ir kaip pagrindinis, ir kaip pirmasis patiekalas (sriuba), ir kaip garnyras ar padažas.

Pavyzdžiui, Kipre šis patiekalas vadinamas „ttalattouri“, o Irane – „raparyp“. Irane bulgariškai šaltsriubei pagaminti naudojamas bazilikas, mėtos, juodieji pipirai, porai, razinos ir ledas. Kartais, prieš patiekiant šį patiekalą, į dubenėlį įberiama sauja duonos skrebučių. Serbijoje „tartor“ vardu žinomesnės salotos nei sriuba. Turkijos virtuvėje po šiuo pavadinimu slepiasi padažas, dažnai tiekiamas prie keptos žuvies. Na, o Graikijoje populiarus prieskonių trintinys („tzatziki“) taip pat yra dar viena šios sriubos variacija, tik į jį papildomai pridedama petražolių ir mėtų.

Bulgarijoje ši šaltsriubė dažniausiai tiekiama kaip pirmasis patiekalas, t. y. sriuba patiekiama prieš pagrindinį patiekalą. Visuomet „tartor“ patiekiama šalta. Paruošus sriubą, ji kelias valandas šaldoma šaldytuve. Jei už lango itin karšta, prieš patiekiant į sriubą įmetami keli ledo kubeliai ar sauja smulkinto ledo. Kartais sriuba pilama ne į dubenėlius, o dideles stiklines kaip gaivinantis kokteilis. Visgi retkarčiais „tartor“ Bulgarijoje  ruošiama kaip salotos. Tokiu atveju gaminama pagal tą patį receptą, tik pasirenkamas kuo tirštesnis jogurtas ir visiškai atsisakoma vandens.

Sakoma, kad Bulgarijos gyventojai vasaros sezono metu šaltsriubę valgo beveik kiekvieną dieną. O kodėl ne? Ją itin lengva pagaminti, produktai yra sezoniniai ir nebrangūs, o tokia sriuba yra tiesiog idealus variantas karštiems vasaros mėnesiams.

Salotos su vytintu kumpiu ir džiovintais pomidorais

Salotos su vytintu kumpiu ir džiovintais pomidorais 2 asm.

1. Supjaustykite aisbergo salotą, agurkus, pomidorus ir džiovintus pomidorus. 2. Uždėkite vytinto kumpio, sudėkite kepintus kedro riešutus. 3. Sutarkuokite sūrį ir uždėkite ant salotų, pagardinkite druska ir pipirais. 4. Pagaminkite padažą: iš...
Salotos „Vainikas“

Salotos „Vainikas“ 4 asm.

1. Virtus burokėlius sutarkuokite stambiai,pridėkite,pjaustyto svogūno,rauginto agurko ir porą šaukštų žaliųjų žirnelių. Pasūdykite, įberkite pipirų,pašlakstykite aliejumi. 2. Ant lėkštės sudėkite iš salotų vainiko formą,pabarstykite smulkintais...
Salotos „Širdis“

Salotos „Širdis“ 4 asm.

1. Grybus su svogūnais apkepinkite aliejuje. 2. Bulves stambiai sutarkuokite. 3. Virtus kiaušinius taip pat sutarkuokite. 4. Vištienos filė supjaustykite nedideliais kubeliais. 5. Sluoksniuokite ingridientus širdies forma: 1 sluoksnis - grybai...
Salotos su mocarela

Salotos su mocarela 2 asm.

1. Salotas, pomidorus ir agurką nuplaukite. Salotas suplėšykite mažais gabaliukais. Agurką nulupkite, susmulkinkite kartu su pomidorais. Mocarelą supjaustykite gabaliukais. Viską sumaišykite. 2. Keptuvėje pakepinkite sezamų ir moliūgų sėklas bei...
Peruietiška sevičė („ceviche“)

Peruietiška sevičė („ceviche“) 4 asm.

1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį. 2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite...
Sočiosios „kišenės“

Sočiosios „kišenės“ 4 asm.

1. Keptuvę patepkite aliejumi, sudėkite pjaustytą svogūną, sugrūstus česnakus ir maišydami kepkite 5 min. Įberkite prieskonių mišinio ir dar 1 min. pakepinkite. 2. Šiek tiek pravėsusį keptuvės turinį sukrėskite į elektrinio maišiklio indą,...
Makaronų, pievagrybių ir agurkų salotos

Makaronų, pievagrybių ir agurkų salotos 6 asm.

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite, perpilkite šaltu ir gerai nuvarvinkite. 2. Mėsą supjaustykite juostelėmis, agurką – plonais griežinėliais, pomidorus – skiltelėmis, salierą – nedideliais gabalėliais. Pievagrybių galvutes...
Greitai paruošiamos ilgai negendančios salotos

Greitai paruošiamos ilgai negendančios salotos 6 asm.

1.  Agurkų griežinėlius ir perpus perpjautas česnakų skilteles sudėkite į didelį stiklainį. 2. Vandenį supilkite į puodą, suberkite garstyčių, salierų sėklas, įberkite ciberžolės ir užvirinkite. 3. Į verdantį skystį sudėkite svogūnus ir morkas....
Gaivi užkandėlė

Gaivi užkandėlė 2 asm.

1. Nulupkite agurką, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų. Nuplaukite ir nedideliais kubeliais supjaustykite ridikėlius. 2. Varškę išsukite su grietine arba grietinėle, įmaišykite smulkiai kapotų krapų, pasūdykite,...
Lašišų ir šviežių agurkų užkanda

Lašišų ir šviežių agurkų užkanda 4 asm.

1. Lašišą supjaustykite juostelėmis, sudėkite į dubenį. Suberkite iš marinato išgriebtus, gerai nuvarvintus kaparėlius, smulkintus svogūnus, pamaišykite. Apšlakstykite citrinų sultimis, konjaku, aliejumi, pabarstykite druska, maltais juodaisiais...
Agurkų ir nugarinės suktinukai

Agurkų ir nugarinės suktinukai 4 asm.

1. „Wasabi“ pastą išsukite su majonezu, citrinos sultimis, trupučiu druskos, aitriosios paprikos. Kremą supilkite į konditerinį indą. 2. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galus ir specialiu įrankiu išilgai supjaustykite plonomis lanksčiomis juostelė...
Salierų salotos su agurkais ir pomidorais

Salierų salotos su agurkais ir pomidorais 2 asm.

1. Salierų stiebus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite žiedais. Agurką nulupkite. Jį ir pomidorus supjaustykite gabalėliais. 2. Viską sykiu su plautomis bei nusausintomis gražgarstėmis sudėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš nurodytų...
Salotos agurkų griežinėliuose

Salotos agurkų griežinėliuose 2 asm.

1. Agurką nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustytkite storais žiedais. 2. Į juos pridėkite salotų iš paprikos, fetos, pomidorų ir jautienos kubelių, apšlakstytų aliejumi, actu bei pagardintų druska, pipirais. Papuoškite šviežiais mairūno...
Sumuštiniai su agurkais ir morkomis

Sumuštiniai su agurkais ir morkomis 4 asm.

1. Morką nuskuskite, supjaustykite plonomis juostelėmis. Agurką nuplaukite ir supjaustykite šiaudeliais. 2. Ožkų sūrį išsukite su jogurtu ir aptepkite trapučius. Papuoškite morkos juostelėmis ir agurko šiaudeliais. Knyga „Geri receptai“      ...
Duonos ir agurkų bokštelis

Duonos ir agurkų bokštelis 1 asm.

1. Duonos riekę aptepkite sūriu, apdėkite agurko griežinėliais ir perpjaukite pusiau arba padalykite į keturias dalis. 2. Sukraukite gražų bokštelį. Knyga „Geri receptai“               Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Ž...
Gaivios pavasarinės salotos

Gaivios pavasarinės salotos 2 asm.

1. Visas daržoves nuplaukite ir nusausinkite. 2. Salotų lapus suplėšykite, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus, agurkus ir sūrį – gabalėliais. 3. Paruoškite padažą: majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir įspauskite...
Lietuviški šaltibarščiai

Lietuviški šaltibarščiai 3 asm.

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais. 2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus. 3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į...