„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Itališkas - visi receptai

Moliūginis tiramisu

Moliūginis tiramisu 8 asm.

Pagal šį receptą tiramisu ruošia maisto tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė, pasak jos, esminiai tiramisu ingredientai yra gera stipri kava, maskarponės ir kiaušinių kremas ir tradiciniai biskvitiniai sausainiai, dar vadinami „damų piršteliais“. Be to, šį desertą pasigaminti dar ypatingai paprasta, jam nereikalinga net orkaitė.

Makaronai su gorgonzolos padažu

Makaronai su gorgonzolos padažu 2 asm.

Išbandykite makaronų patiekalą, kurio receptu vienoje TV laidoje pasidalino iš Italijos kilęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

 

Itališkas braunis „Torta Caprese“

Itališkas braunis „Torta Caprese“ 6 asm.

Virginija Pupeikytė-Dzhumerova (Tekstoranas): Iškepti šį pyragą paprasta, tik šiukštu neperkepkit! 45 minutės ir traukite iš orkaitės. „Torta Caprese“, kaip ir šokoladainis (angl. brownie), gali atrodyti neiškepęs, bet iš tikrųjų būna iškepęs, tereikia duoti truputį laiko jam atvėsti.

 

Nesaldus neapolietiškas mielinis Velykų pyragas

Nesaldus neapolietiškas mielinis Velykų pyragas 6 asm.

Tradicinių velykiniu receptu, kilusiu iš Italijos, Neapolio, dalijasi nemažai metų Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas ir TV laidų vedėjas Gian Luca Demarco.

Itališki kepti baklažanai su parmezanu

Itališki kepti baklažanai su parmezanu 4 asm.

Išbandykite puikų itališką patiekalą, kurį siūlo būtent italų kilmės virtuvės šefas, TV laidos vedėjas Gian Luca Demarco.

 

Lengvesnis ir greitesnis tiramisu be kiaušinių

Lengvesnis ir greitesnis tiramisu be kiaušinių 4 asm.

Tinklaraštis „Meyer Maistas“: Klasikiniame tiramisu yra tikrai daaaaaug kalorijų – riebi grietinė, mascarponės sūris, o kur dar kiaušinių tryniai su cukrumi, kuriuos vartoja ne visi… Todėl, su visa pagarba tradiciniam tiramisu (kurį, beje, mes dievinam), siūlome „mažiau nuodėmingą“, bet taip pat be galo skanų ir daug lengviau paruošiamą tiramisu be kiaušinių variantą.

 

Rizotas su smidrais ir vištiena

Rizotas su smidrais ir vištiena 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kreminės konsistencijos ryžiai su įvairiausiais priedais yra vienas mano mėgstamiausių Italijos virtuvės patiekalų. Negana to, kad jis aromatingas ir sotus, tai dar ir į valias galima improvizuoti su skoniais ir įvairiausiais priedais!

 

Itališkas velykinis desertas „mona de pasqua“

Itališkas velykinis desertas „mona de pasqua“ 6 asm.

Saldūs kepiniai – įprastas švenčių maistas Italijoje. Kalėdų metu populiariausias yra panettone, o Velykų metu – colomba di pasqua. Tačiau jam nenusileidžia ir mona de pasqua – pyragas, su dažytais kiaušiniais viduje. Receptu dalinasi virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Itališkas lengvai pagaminamas vyšnių pyragas

Itališkas lengvai pagaminamas vyšnių pyragas 6 asm.

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia traukia kitą; tai yra, neįmanoma suvalgyti tik vienos vyšnios). Vyšnių rūšių yra pačių įvairiausių, o Toskanos miestelyje Laryje net vyksta vyšnioms skirtas festivalis.

Itališkas blynelių ir sūrio apkepas „manicotti“

Itališkas blynelių ir sūrio apkepas „manicotti“ 4 asm.

Jei kada esate ruošę „canellonni“ makaronus, puikiai žinote, jog su jais, paprastai tariant, „yra reikalų“. Ne taip jau lengva greitai plyštančius vamzdelius prikimšti įdaro. Štai kodėl egzistuoja palengvinta apkepo „manicotti“ versija, kur pastą pakeičia plonyčiai blyneliai – būtent į juos vyniojamas įdaras, o tada gauti suktinukai guldomi į kepimo formą ir viskas kepama orkaitėje. 

Itališki mėsos kukuliukai su rikota, troškinti su paprikomis

Itališki mėsos kukuliukai su rikota, troškinti su paprikomis 4 asm.

Nors Italijos Apulijos regiono virtuvė neįsivaizduojama be rankomis darytų „orecchiette“ ir „cavatelli“ rūšių makaronų, šaltą žiemą čia neretai stiprinamasi pasigaminus mėsos kukulių su rikota, troškintų su paprikomis. 

Lengvas itališkas speltų miltų pyragas su šokolado gabaliukais

Lengvas itališkas speltų miltų pyragas su šokolado gabaliukais 6 asm.

Suteikite sau atokvėpio minutę su gardžiu naminiu pyragu, kurio gaminimas toks nesudėtingas, jog tikrai nenuvargins, čia juk ne kelių aukštų tortas!

Stebuklingai skanus tiramisu

Stebuklingai skanus tiramisu 10 asm.

Šį tradicinį itališką skanėstą projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė Orinta Charčenkaitė iš restorano „Lauro lapas“.

Milano šnicelis

Milano šnicelis 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Jeigu atsidursite Milane ir užsimanysite paragauti ką nors labai tipiško, jums pasiūlys Milano šnicelį. Pirmasis vadinasi Wiener Schnitzel. Antrasis – cotoletta alla milanese. Jums pasirodys, kad tie smagūs mėsos patiekalai labai panašūs? Nors ir labai panašūs savo skoniu ir išvaizda abu šniceliai vis tik skiriasi. Tipiškai austriškas šnicelis dažniausiai kepamas ant kiaulienos taukų. Milaniečiai savąjį kepsnį gamina ant lydyto sviesto. Kepimo būdas, be abejo, turi nemažos įtakos skoniui. Be to, austriškas kepsnys – šiek tiek plonesnis ir didesnis už itališkąjį giminaitį.

Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu

Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu 4 asm.

Jei domitės sveikos mitybos principais ir net jų laikotės, apie lapinius kopūstus (kale) jums nereikia pasakoti. Tačiau apie itališką pikantišką dešrą (kartais vadinamą ir mėsos kremu) ndują galėjote girdėti tik probėgšmais. Laimė, įsigyti Lietuvoje jos jau nesunku, tačiau ką su ja veikti, žino ne visi. Taigi, siūlome receptą, kuriame puikiai dera makaronai, lapiniai kopūstai ir pikantiškoji dešra iš Italijos.

Kugelį primenantis itališkas bulvių apkepas

Kugelį primenantis itališkas bulvių apkepas 4 asm.

Italai valgo ne tik įvairių formų pastą bei lęšius – jie pripažįsta ir bulves! Tą pademonstravo Lietuvoje gyvenantis šefas italas Gian Luca Demarko.

Itališkas desertas tiramisu

Itališkas desertas tiramisu 8 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Nesvarbu, ar tai jaunas, ar senas receptas, bet pagaminti tiramisu yra nesudėtinga, o dolce vita – saldžiu gyvenimu – tikrai pasimėgausite.

Makaronai su saulėje džiovintais pomidorais ir ančiuviais

Makaronai su saulėje džiovintais pomidorais ir ančiuviais 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Mes siūlome paprastą, bet smagų, kupiną vasaros aromatų pastos receptą su ančiuviais. Ir su aitresnio aromato kietuoju „pecorino“ sūriu. Patarimas, kad išeitų gerai: netaupykite pastai, džiovintiems pomidorams ir alyvuogių aliejui. Ir išeis labai gerai.

Midijos Taranto būdu

Midijos Taranto būdu 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Šis patiekalas turės absoliutų minimumą kalorijų, užtat dovanos skonių ir kvapų jūrą. Apulijos aromatas pasklis jūsų virtuvėje ir kaipmat užsinorėsite į Italiją. Midijos Taranto būdu gali būti valgomos kaip karštas užkandis. Arba kaip pagrindinis patiekalas.

Su paprikomis troškina kaimiška višta

Su paprikomis troškina kaimiška višta 4 asm.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai:  Višta su paprikomis išties puikus, išbaigtas patiekalas, kurio receptą išviliojome iš pagyvenusios „cuoca“ (it. virėja), na ir patys pabandėme jį atgaminti.