Japonijoje populiarūs ne tik ryžių gaminiai, bet ir duona. Štai „shokupan“ – tai minkšta, subtiliai saldaus skonio forminė sumuštinių duona, kuri pjaustyta storomis riekelėmis ir dažniausiai patiekiama lengvai skrudinta. Lietuvoje gi galima rinktis alternatyvą, pavyzdžiui, šviesią sumuštinių duoną, galbūt pagardintą sėklomis.
Vytaras Radzevčius („Pasaulio puodai“): Šis patiekalas – ne keistasis okonomijakis, bet irgi originalaus skonio. Ir gaminant reikalauja didelio dėmesio, nes lengvai gali prisvilti. Tad būkite atidūs.
Tinklaraštis „Du Mėnuliai“: Taigi, japoniškas blynų tortas. Iš anksto galiu įspėti – jis pavojingai skanus! Siaubingai pavojingai! Ir nors praėjo jau keletas dienų, kai juo mėgavomės, noriu dar ir dar, ir dar…
Maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė: „Dalinuosi įspūdingai atrodančio japoniško sumuštinio receptu su sėklų duona. Ruošdami tokius sumuštinius vadovaukitės taisykle – kuo daugiau ir kuo spalvingesnių daržovių!“.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Jakitori“ (japoniškai 焼き鳥, paraidžiui „kepta paukštiena“) – japoniškas vištienos patiekalas, tinkantis pavasarėjančiai Lietuvai ir pradedantiems kepsnių sezoną. Jį galima kepti ir ant kepsninės, ir orkaitėje. Dabar Lietuvoje visko gausi – net bambukinių iešmelių. Bus visai kaip Japonijoje.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Japonai dėl „matcha“ arbatos tiesiog pametę galvas! Ja gardinami padažai žuvies patiekalams, o desertų lentynos tiesiog lūžta nuo žalsvos spalvos gardėsių. „Matcha“ patiks subtilumą mėgstantiems žmonėms, o jei dar nesate jos ragavę – siūlau išbandyti šį paprastai paruošiamą, itin gaivų klasikinį pienišką desertą!
Šis receptas – iš knygos „Prie stalo su rašytoju. Patiekalai, įkvėpti mėgstamų knygų“. Jos autorės Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė siūlo pasigaminti patiekalų, kuriais herojai mėgaujasi žinomuose literatūros kūriniuose. Šią sriubą įkvėpė Kobo Abe romanas „Moteris smėlynuose“.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Okonomijakis – sudėtingas žodis. Ir patiekalas nelabai gražus: nei omletas, nei paplotis, nei koks blynas. Kažkoks neišvaizdus japoniškas kratinys. Ir vartyti jį daug reikia kepant iš keptuvės į keptuvę. Bet skanus.