Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šį kartą repertuare toks artimas lietuviams patiekalas – bandelės su lašinukais. Pasaulyje juos dažniausiai vadina rusišku žodžiu „pirožki“ (пирожки), jie itin paplite slaviškoje Europoje, o Lietuvoje greičiausiai užsiliko nuo LDK laikų, kai Lietuva buvo tarpjūrių valstybė. Pasaulyje panašūs pyragėliai su vienokiu ar kitokiu įdaru dažniausiai yra prisikiriami prie gatvės maisto, bet namie – skaniausia.
Verta tokių bandelių išsikepti savaitgalį, o gal prieš kokią kelionę (pavyzdžiui, dviračiais), labai skaniai jas suvalgysite gryname ore.
Grikius įprasta virti ir skanauti jų košės – be priedų ar su jais. Kai kas įsigudrina iš grikių kruopų kepti ir kotletukus, taip pat ir grikių miltai pastaruoju metu populiarėja. Mėgstantiems šias maistingas kruopas verta pasidomėti ir senaisiais lietuviškais receptais, pavyzdžiui, išbandykite sotų grikių apkepą, koks kepamas Dzūkijoje, kur grikiai visada gerai derėjo.