Sodyboje, prie ežero ar tiesiog savo namų kieme smagu leisti laiką su draugais ar šeima kepant maistą grilyje. Išbandykite šį puikų šašlykų receptą.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai Pietryčių Azijos patiekalas. O jei tiksliau – Tailando. Ši šalis man visada asocijuojasi su citrinos ir imbiero skoniu – žalioji citrina, citrinžolė, imbiero šiluma. Kadangi pas mus šviežios gėlavandenės žuvies daugiau nei jūrinės, tai tikrai tinkamas Lietuvai receptas. O marinatą galima išbandyti ir kituose patiekaluose.
Aitriosios paprikos, kelias dienas ar savaites pabuvusios marinato, kuriame dominuoja actas, apsuptyje, gerokai pakeičia charakterį. Aštrumo lieka, tačiau jis jau kitoks, subtilesnis ir itin derantis prie įvairiausių patiekalų, tarkime, kad ir ant ugnies čirškintų kepsnių.
Marinuojame daugybę gėrybių – nuo agurkų iki agrastų, tačiau ar esate išbandę marinuotus arbūzus? Taip taip, sulčių kupini dručkiai irgi gali būti marinuojami, o tada tapti gaiviu, pikantišku užkandžiu ar kaip gaivus garnyras lydėti mėsos patiekalus.
Iškepti, o tada pamarinuoti baklažanai gali porą dienų stovėti šaldytuve ir tapti pikantišku užkandžiu ar netikėtu garnyru prie įvairiausių mėsos kepsnių, žuvies.
Miško žvėrys: Uogas galima tiesiog valgyti arba gaminti begalę įvairiausių pyragų, desertų, čatnių, pagardų, padažų, uogienių, sulčių ir net ruošti su jomis marinuotas silkes. Silkė su spanguolėmis, bruknėmis, juodaisiais serbentais jau išbandyta, kokiu gaiviu skonių deriniu dar galėčiau nustebinti artimuosius? Taip kilo idėja apie silkę su mėlynėmis/šilauogėmis ir čiobreliais.
Marinuojant kiaušinius burokėlių sultyse jie ne tik pagražinami ryškia spalva, tačiau ir įgauna įdomių skonio atspalvių. Pats metas išbandyti!
Strelkabelka.lt: Marinuotus kiaušinius galite naudoti visur, kur tik sugalvosit – į salotas, prie kokių nors azijietiškų patiekalų, pusryčiams ar vakare, kai grįžti vėlai, valgyt kaip ir per vėlu, tačiau vis tiek kažko norisi. Tada galima praryti vieną kiaušinį, tiesiog lengvai apibarsčius druska ir pipirais.
Miško žvėrys: Silkė gali būti ruošiama pagal tradicinius, įprastus receptus, o galima išbandyti ir šį tą įdomesnio, naujesnio, dar neragauto – kaip tik tokį receptą ir siūlome, išbandykite.
Strelkabelka.lt: Jei kur nors rasit parašyta, kad marinuoti agrastai yra lietuviškos alyvuogės, netikėkit, nes taip nėra ir nieko bendro su alyvuogėmis jie neturi. Tačiau išbandyti verta, nes tikrai skanu. Kur juos po to dėti? Tinka prie sūrio, tinka prie mėsos ar skumbrės. Skanūs ir vieni.
Nuostabūs naminiai mėsainiai, kurių pagrindine įdaro dalimi tampa pamarinuota, o tada ant grilio iškepta vištiena.
Nepakartojami apskrudę šonkauliukai, kuriuos lydi gaivus ir pikantiškas mėtų padažas. Idealus vakarėlio po vasaros dangumi patiekalas.
Puikus patiekalas, kurį smagu ir kepti, ir valgyti. Idealiai tinka vakarėliui ar bet kokiais šventei, ypač, po atviru dangumi.
Šis receptas puikiai tiks vegetarams ir visiems mėgstantiems virš žarijų skrudintas daržoves. Be to, jas lengvai galima papildyti ar pakeisti kitomis.
Strelkabelka.lt:Tai receptas, kuris priklauso kategorijai „labai lengva“, todėl net nėra, apie ką daug rašyti, pagal jį reikia gaminti ir valgyti.
Mišrainė su virtais kiaušiniais taip pat gali būti lengva ir gaivi, tam puikiai pasitarnaus trumpai pamarinuoti salierai.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Lengvai marinuoti apyaštriai kopūstai Salvadore patiekiami su pupusais – nacionaliniu patiekalu, kurį rasi bet kur – pas gatvės kepėjas, restoranuose ar šaldytus parduotuvėse.
Šį greitai paruošiamą marinatą sudaro nemažai sudedamųjų dalių, tačiau pirmu smuiku groja granatų melasa. Išbandykite jį marinuodami mėgstamą raudoną mėsą.
Ryškus marinatas su charakteriu tinka vištienai, kiaulienai, o idealiausiai – jautienai marinuoti.