Išbandykite patiekalą, kurio receptu dalinasi kulinaras bei keliautojas Vytaras Radzevičius.
Šie elegantiški ir labai skanūs kotletukai, kurių receptu dalinasi virtuvės šefas Gian Luca Demarco, patiks visiems jūros gėrybių gerbėjams!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Žuvis vis dar nėra kasdienis patiekalas ant daugelio lietuvių stalo, o jei žuvies ir valgo, kartais tėveliai skundžiasi, jog nėra paprasta tą žuvį sumaitinti mažesniems valgytojams. Tad jei jūs susiduriate su fantazijos stygiumi kaip padaryti, kad vaikai žuvį valgytų patys to net nežinodami, labai rekomenduoju išmėginti šiuos žuvies kotletukus!
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Angliškai jis vadinamas „piemenėlių pyragu“, prancūziškai – tiesiog pyragu. Populiariausi šio patiekalo variantai yra su mėsa, užklota bulvių koše. Šiomis moderniomis dienomis paprastas bulves dažnai keičia saldžiosios bulvės, žiediniai kopūstai ar moliūgai. O aš šiandien mėsišką apkepo garnyrą iškeičiau į žuvį. Rinkitės bet kokią baltą, aš šįkart naudojau menkę iš šaldiklio.
Labai paprastas, greitas ir gardus žuvies patiekalas. Menkė jame puikiai dera su pomidorais.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): TV ekspedicijoje „Į Šiaurę“ sugalvojau, kad vėluojantį pavasarį šaltoje Aliaskoje būtų įdomu pagaminti žuvies šaltieną. Iš pradžių maniau darysiąs ją iš lašišos ir menkės, bet po ranka pasipainiojo krabas. Įdėjau jį į nuovirą ir, regis, tai suteikė šaltienai itin gero subtilaus skonio. Galvoju Lietuvoje dar pabandyti vietoje krabo panaudoti vėžius, kai juos bus galima gaudyti. Turėtų būti panašus skonis.
Lietuvoje parduotuvėse gan lengvai susiradau visus norimus ingredientus ir pagaminau žuvies šaltienos namiškiams. Beje, jei nenorite šaltienos – nedėkite želatinos. Tada vaišinsitės stipraus sultinio žuviene.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Įvairių receptų žuvies kotletai ar kukuliai gaminami visame pasaulyje. Gerai žinomi jie ir Skandinavijoje, Britanijoje, ir, be abejo, Lietuvoje. Airijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Švedijoje jie dažniausiai gaminami iš menkės ir vadinami „žuvies pyragėliais“ (angl. fish cakes) arba „žuvies kukuliais“ (dan. Fiskefrikadeller).
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Fish and chips“ – visame pasaulyje žinomas ir įvairiai gaminamas nacionalinis anglų patiekalas, gruzdinta menkė tešloje su bulvėmis. Nežinia, iš kur atsiradęs ir kieno sugalvotas, bet pirmą kartą minimas rašytiniuose šaltiniuose 1860 metais. Patyrę anglų jūreiviai visais laikais sakydavo – skaniausias „fish and chips“ yra ten, kur matosi jūra.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Islandijoje galima atrasti itin netikėtų skonių. Išsaugoję nepakitusią senovės skandinavų kalbą islandai mėgaujasi ir mėgstamais vikingų patiekalais.
Išbandykite itin paprastą troškinį su žuvimi ir daržovėmis, tik pabaigoje nepamirškite gausiai užberti šviežių žalumynų. Rezultatas – vasaros skonių ir aromatų puokštė!