Paprastai paruošiami, tačiau skoniu nustebinsiantys sumuštiniai idealiai tiks pusryčiams.
Humusas, užkandis iš avinžirnių ir sezamų pastos, pastaraisiais metais užkariavo daugybės gero maisto gerbėjų visame pasaulyje simpatijas. Nieko keista – jis maistingas, nesunkai paruošiamas, o galimybių, kuo jį skaninti ir su kuo valgyti – daugybė. Džiovintais pomidorais gardinto humuso receptu dalijasi Druskininkuose įsikūręs restoranas „Toli Toli“
Šiam mėsiškam patiekalui gaivumo ir lengvumo suteiks šviežios daržovės – pomidorai ir cukinijos, tad ir pačios mėsos reikės nedaug.
Baklažanus lietuviai spėjo pamėgti, nes jie nebrangūs, itin greitai paruošiami ir nekaloringi. Baklažanų skonis geriausiai atsiskleidžia tada, kai jie yra jauni ir švieži.
Šiek tiek pastangų ir kruopštumo gaminant įdarytas bulves prireiks, tačiau rezultatas nustebins ir viską atpirks.
Paprastai pagaminamas ir labai skanus patiekalas patiks mėgstantiems itališką virtuvę. Jo receptu pasidalino restorano „Graal Club Wine Bar“ Palerme virtuvės šefas Domenico Basile.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei jau išbandėte cukinijų spagečius, laikas imtis cukinijų raviolių gamybos! Cukinijos – itin universalios daržovės, bene mažiausiai „kaprizingos“ skoniui, jos dera beveik su viskuo, tinka ir šventėms, ir kasdienėms jaukioms vakarienėms. Ypač cukinijos tobulai dera su pomidorais – ne tik spalva, bet ir skoniais.
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Kai ateina laikas užverti šiltnamių duris, neišvengiamai susiduriame su tokiu paprastu klausimu: ką daryti su neprinokusiais pomidorais? Klasikinis sprendimas būtų juos tiesiog sudėti į dėžutę tarp laikraščių arba šieno ir leisti prinokti tamsoje. Taip išsaugosime dar truputį vasaros aromato, bet tik truputį. Kiek ilgiau jie užsilaikys konservuoti arba suvirti į „uogienę“.
Miško žvėrys:Yra begalės šio pyrago versijų, aš savo receptą parsivežiau iš Prancūzijos ir nuo jo prasidėjo mano meilė prancūziškai virtuvei. Pyragas nesudėtingas, greitai paruošiamas ir labai skanus. Visuomet kepu dvigubą normą!
Sotus, tačiau neapsunkinantis, greitai pagaminamas troškinys, kurį nuostabiai pagardina prieskoniai.
Strelkabelka.lt: Jei mėgstate dūmo kvapą, šitas variantas gali pasirodyti visai vertas jūsų dėmesio. Juk rūkyta paprika yra oi, kaip gerai. Svarbu jos nepadauginti, priešingu atveju užgoš viską. Aišku, prie tradicinių blynų ar vaflių džemas netiks, bet puikiai tiks prie naminių mėsainių su jautiena ar kalakutiena, prie kiaušinių – skystų arscrambled, prie sūrio – ypač čederio. Ir, aišku, prie karštų sūrio sumuštinių.
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Iškepus su pomidorais bei lengva medaus nata ožkų sūris sūris tampa itin gero skonio – visai nesijaučia ir neįprasto kvapo, tai lyg mums taip gerai žinoma varškė su nauju prieskoniu. Na, o jeigu jūs visai nusistatę prieš ožkų pieno sūrį, naudokite tiesiog gerą, riebią varškę, neabejoju, kad tarta taip pat bus labai vykusi.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Man patinka trintos sriubos. Tačiau dažniausiai tirštai konsistencijai išgauti į trintas sriubas dedama nemažai bulvių. Šįkart siūlau jums sveikesnę trintos sriubos versiją, nes joje bus daug nekaloringų cukinijų! Pagardinę keliais sunokusiais pomidorais bei žiupsneliu šildančių prieskonių, iš pačių paprasčiausių ingredientų išvirsite puikų savaitės pietų patiekalą, kuris, pašildytas rytojaus dieną, bus dar skanesnis!
Kol cukinijų ir pomidorų gausu, reikia šias gėrybes išnaudoti visu pajėgumu. Jų duetas tikrai puikus, o papildytas ryžiais tampa visai savarankišku, labai gardžiu patiekalu. Tiesą sakant, ne tik gardžiu, bet ir sočiu, tačiau lengvu, puikiai tinkančiu ir pietums, ir vakarienei. Žinoma, jei neištveriate be mėsos, šis apkepas gali tapti originaliu garnyru.
Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Kai soduose netrūksta šviežiausių daržovių, nieko kito ir nesinori valgyti. Aš šiandien rankose laikiau sesers dovanotus pomidorus, cukinijas ir sukau galvą, ką čia man tokio gardaus iš jų pasigaminti. Dėl pomidorų nekyla abejonės – suvirsiu juos į pomidorų padažą, o štai iš cukinijų aš paruošiu praktiškus ir gaivius kepsnelius su vištiena. Pats tas vasaros dienai!
Pomidorai tinka ne tik sriuboms ar nesaldiems pyragams, ši vasaros daržovė tiesiog prašyte prašosi įdaroma. Pomidorai puikiai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, sūriu ar varške, o svarbiausia, kad visus šiuos patiekalus pagaminti itin lengva.
Šiltesnio klimato Europos šalyse ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvoje. Puiku tai, kad juos galima valgyti ir šiltus, ir šaltus, o šįkart išmėginkite lengvo pomidorų pyrago su mocarela receptą.
Lietuviška vasara – nenuspėjama, nes visuomet pažeria ir saulėtų, ir lietingų dienų. Pastarosios yra ypač tinkamos mėgautis daržovių sriubomis.
„Ratatouille“ patogiausia kepti orkaitėje, labai plonais griežinėliais supjausčius ir suguldžius visas jam reikalingas daržoves į neaukštą kepimo indą. Tos daržovės – tai vėlyvos vasaros ir ankstyvo rudens žvaigždės – cukinijos, pomidorai, paprikos, baklažanai. Dar reikia skardinės konservuotų pomidorų, svogūno, česnako ir prieskonių.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai tikras vasaros hitas, ypač jei vakarojate prie laužo, kazane kunkuliuoja plovas arba ant iešmo vartosi mėsos kepsniai. Šioms salotoms pagaminti užtenka 10-15 minučių, tad geriausia jas gaminti kai karšto patiekalo gamyba artėja prie pabaigos. Bet tikrai nieko blogo nenutiks, jei salotas valgysite ir be jokios mėsos.