Sriuba - visi receptai 9 puslapis

Kopūstų ir šparaginių pupelių sriuba

Kopūstų ir šparaginių pupelių sriuba 6 asm.

Nuluptus svogūną, česnakus, morkas ir kopūstus smulkiai supjaustykite. Žalumynus nuplaukite ir taip pat susmulkinkite. Puode įkaitinkite aliejų, sumeskite svogūnus, česnakus ir morkas, apkepkite. Sudėkite kopūstus ir supjaustytas šparagines...
Daržovių sriuba

Daržovių sriuba 6 asm.

Žiedinius kopūstus nuplaukite ir suskirstykite žiedynais, sumeskite į puodą su verdančiu vandeniu, pavirkite tris minutes, po to perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nuvarvėti. Likusio daržovių sultinio neišpilkite. Morkas, petražolių šaknis,...
Daržovių sriuba su paprikomis

Daržovių sriuba su paprikomis 6 asm.

Pasiruoškite daržoves: nuplaukite, nulupkite, išvalykite, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Sumeskite į didelį puodą, pagardinkite nurodytais prieskoniais, actu ir aliejumi, užvirinkite. Sumažinę ugnį virkite, kol daržovės bus norimo minkš...
Burokėlių ir kopūstų sriuba su pomidorais

Burokėlių ir kopūstų sriuba su pomidorais 6 asm.

Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite. Į užvirintą aliejų sudėkite tarkuotas morkas ir burokėlius. Troškinkite dešimt minučių. Tada sumeskite smulkintus svogūnus, kai ims kunkuliuoti – smulkintus kopūstus, agurkus, pomidorus (pastaruosius...
Tiršta lašišų sriuba

Tiršta lašišų sriuba 6 asm.

Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išvirkite. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite petražoles. Jas suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–4 minutes, kol švelniai paruduos. Į puodą su verdančiu litru vandens suberkite karį, į...
Aštri žirnių pomidorinė sriuba

Aštri žirnių pomidorinė sriuba 4 asm.

1. Žirnius palaikykite užmerktus per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį,berkite druskos, pipirų, sudėkite žirnius. 2. Kai žirniai bus beveik minkšti, supilkite kubeliais supjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą morką. 3.  Pomidorus...
Daržovių sriuba su jautienos šonkauliukais

Daržovių sriuba su jautienos šonkauliukais 4 asm.

1. Porcijomis supjaustytus šonkauliukus pusvalandį kepkite 200`C karštumo orkaitėje. 2. Apskrudusius šonkauliukus sudėkite į puodą, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmeskite laurų lapelį ir ant labai mažos ugnies virkite, kol...
Rūgštynių sriuba

Rūgštynių sriuba 6 asm.

1. Vandenį supilkite į puodą ir užvirinkite, pasūdykite, sudėkite mėsą. Virkite apie 10 min., nugriebkite putas, įberkite pipirų grūdelių, įmeskite laurų lapų ir pavirkite dar penkias minutes. 2. Visas daržoves nuvalykite ir supjaustykite mažais...
Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“)

Bulgariška agurkų šaltsriubė („tarator“) 5 asm.

„Tarator“ – šalta agurkų sriuba, populiari Artimųjų Rytų šalyse.

Šiai sriubai gaminti naudojami labai paprasti ingredientai: agurkai, tirštas natūralus jogurtas, aliejus, krapai, graikiniai riešutai, česnakai, kartais ir citrinų sultys. Paprastai bulgariška šaltsriubė ruošiama ir valgoma vasaros metu. 

Nors teigiama, kad šios sriubos kilmės šalis yra Bulgarija, ji taip pat yra populiari Turkijoje, Irane, Makedonijoje, Kipre ir Albanijoje, Serbijoje, Izraelyje ir kitose šalyse. Daugelyje paminėtų šalių „tartor“ variacijos turi skirtingą pavadinimą ir šiek tiek skirtingas ruošimo tradicijas. Be to, skirtingose šalyse šis patiekalas gali būti tiekiamas ir kaip pagrindinis, ir kaip pirmasis patiekalas (sriuba), ir kaip garnyras ar padažas.

Pavyzdžiui, Kipre šis patiekalas vadinamas „ttalattouri“, o Irane – „raparyp“. Irane bulgariškai šaltsriubei pagaminti naudojamas bazilikas, mėtos, juodieji pipirai, porai, razinos ir ledas. Kartais, prieš patiekiant šį patiekalą, į dubenėlį įberiama sauja duonos skrebučių. Serbijoje „tartor“ vardu žinomesnės salotos nei sriuba. Turkijos virtuvėje po šiuo pavadinimu slepiasi padažas, dažnai tiekiamas prie keptos žuvies. Na, o Graikijoje populiarus prieskonių trintinys („tzatziki“) taip pat yra dar viena šios sriubos variacija, tik į jį papildomai pridedama petražolių ir mėtų.

Bulgarijoje ši šaltsriubė dažniausiai tiekiama kaip pirmasis patiekalas, t. y. sriuba patiekiama prieš pagrindinį patiekalą. Visuomet „tartor“ patiekiama šalta. Paruošus sriubą, ji kelias valandas šaldoma šaldytuve. Jei už lango itin karšta, prieš patiekiant į sriubą įmetami keli ledo kubeliai ar sauja smulkinto ledo. Kartais sriuba pilama ne į dubenėlius, o dideles stiklines kaip gaivinantis kokteilis. Visgi retkarčiais „tartor“ Bulgarijoje  ruošiama kaip salotos. Tokiu atveju gaminama pagal tą patį receptą, tik pasirenkamas kuo tirštesnis jogurtas ir visiškai atsisakoma vandens.

Sakoma, kad Bulgarijos gyventojai vasaros sezono metu šaltsriubę valgo beveik kiekvieną dieną. O kodėl ne? Ją itin lengva pagaminti, produktai yra sezoniniai ir nebrangūs, o tokia sriuba yra tiesiog idealus variantas karštiems vasaros mėnesiams.

Aštrioji moliūgų sriuba

Aštrioji moliūgų sriuba 8 asm.

1. Bulves, morką, svogūną, česnakus nulupkite. Bulves ir morkas supjaustykite didokais gabalėliais. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Iš aitriosios paprikos išvalykite sėklas, minkštimą smulkiai supjaustykite. 2. Į puodą storu dugnu įpilkite...
Vištienos sriuba su makaronais

Vištienos sriuba su makaronais 4 asm.

1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, nusunkite, perpilkite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. 2. Storasieniame puode įkaitinkite abiejų rūšių aliejų. Sudėkite sugrūstą česnaką, susmulkintą aitriąją papriką, imbierus, smulkiai...
Tiršta žirnių sriuba

Tiršta žirnių sriuba 8 asm.

1. Žirnius gerai nuplaukite, suberkite į puodą, supilkite vandenį, sumeskite sultinio kubelius ir užvirinkite. 2. Kai užvirs, nugraibykite putas, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 1,5 val. Retkarčiais pamaišydami. 3. Keptuvėje iš...
Tiršta briuselinių kopūstų sriuba

Tiršta briuselinių kopūstų sriuba 7 asm.

1. Puode išlydykite sviestą, sudėkite svogūnus, morkas, paprikas ir maišydami kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai pasidarys skaidrūs. 2. Sudėkite bulves, nuvarvintus kukurūzus, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, už...
Šviežių kopūstų sriuba su ryžiais

Šviežių kopūstų sriuba su ryžiais 8 asm.

1. Paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite juostelėmis, svogūnus – plonais žiedais. Ryžius nuplaukite. 2. Į storasienį puodą įpilkite aliejaus. Puodą pavartykite, kad aliejus padengtų visą dugną, ir gerai įkaitinkite ant nelabai stiprios...
Sočioji sriuba

Sočioji sriuba 6 asm.

1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepinkite kubeliais supjaustytą mėsą, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną ir kepkite, kol praskaidrės. .2 Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis....
Sočioji guliašo sriuba

Sočioji guliašo sriuba 8 asm.

1. Mėsą supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais (tai padaryt lengviau, kai ji gerokai pašalusi). 2. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus ir kepinkite svogūnus, kol truputį paruduos. Išgriebkite, į tą pačią keptuvę supilkite likusį aliejų,...
Šalta žirnelių sriuba su pupų salotomis

Šalta žirnelių sriuba su pupų salotomis 4 asm.

1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką, supjaustytus svogūnėlius ir kepinkite, kol šie suminkštės. 2. Suberkite žirnelius, cukrų, supilkite verdantį sultinį. Virkite 12 min., jei žirneliai švieži, arba 4 min., jeigu š...
Šalta pomidorų sriuba (gaspačas)

Šalta pomidorų sriuba (gaspačas) 6 asm.

1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus agurkus, sudėkite į indą ir sutrinkite elektriniu maišikliu. Per naktį laikykite šaldytuve. 2. Prieš patiekdami, sudėkite agurkus. Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“              ...
Rudeninė sriuba

Rudeninė sriuba 4 asm.

1. Džiovintus grybus užpilkite 300 ml verdančio vandens ir palikite mirkti. .2 Makaronus suberkite į sausą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 180 °C orkaitėje 10 min. (turi įgauti gražią auksinę spalvą). 3. Storasienio puodo dugną...
Pievagrybių sriuba su miežinėmis kruopomis

Pievagrybių sriuba su miežinėmis kruopomis 12 asm.

1. Storasienį puodą uždėkite ant ugnies ir 1 min. pakaitinkite. Įpilkite aliejaus ir puodą pasukinėkite, kad riebalai pasklistų po visą dugną. .2 Sudėkite nuvalytus ir griežinėliais supjaustytus pievagrybius, retkarčiais pamaišydami kepkite, kol iš...