Tradiciniai - visi receptai

Senoviniai blyneliai su silke

Senoviniai blyneliai su silke 4 asm.

Šis patiekalas pirmiausia įdomus savo dvilypumu: vieni jį mena dar nuo vaikystės, kai per Kūčias ragaudavo šių blynelių pas močiutę, kiti nėra apie tokį patiekalą nė girdėję. O ir tie, kas šių blynelių ragavo, vertina juos nevienodai – dalis jų laukia nesulaukia atsirandant ant stalo, kiti mielai pasitenkina vos kąsneliu. Belieka išsikepti ir patiems įvertinti!

Sviestiniai močiutės sausainiai, kuriems reikia mėsmalės

Sviestiniai močiutės sausainiai, kuriems reikia mėsmalės 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei tik jūs turite mėsmalę (ir ypač tą legendinį priedelį sausainiams), pradžiuginkite savo vaikus ir šeimą nostalgiškais trapiais minkštučiais sviestiniais sausainiais, primenančiais gražiausias vaikystės akimirkas. O jei mėsmalės neturite, nenusiminkite: šiuos sausainius galima formuoti ir įprastu būdu, iškočiojus tešlą arba spaudžiant nedideles tešlos porcijas konditeriniu maišu su žvaigždiniu antgaliu.

 

Zrazai su raugintų agurkų ir svogūnų įdaru

Zrazai su raugintų agurkų ir svogūnų įdaru 4 asm.

Strelkabelka.ltKnygoje „Didžioji virėja“ irgi yra net 8 zrazų receptai, kurie dar vadinami riestiniais. Įdarai yra su kiaušiniu, džiūvėsėliais ir kepintai lašinukais, kitas variantas yra su džiovintais baravykais, keptais lašinukais ir svogūnu. O jau lietuviškų zrazų receptas yra su svieste apkeptais svogūnais, džiovintais baravykais, sumaišytais su tarkuota juoda duona. Lenkai zrazus daro su raugintu agurku, keptais svogūnais ir dar įvynioja ir šoninės. Tokį variantą aš ir pasirinkau. Tik be šoninės.

Kūčiukai su viso grūdo miltais ir kanapių sėklomis

Kūčiukai su viso grūdo miltais ir kanapių sėklomis 6 asm.

Viso grūdo speltų kūčiukai pasižymės kiek neįprasta spalva, tačiau nustebins švelniu, išskirtiniu skoniu. Viso grūdo kvietiniai miltai – bene labiausiai savo sodrumu primins mūsų senolių keptuosius.

 

Dzūkiški mieliniai pyragėliai su džiovintais grybais

Dzūkiški mieliniai pyragėliai su džiovintais grybais 4 asm.

Dzūkija – miškų kraštas, todėl vieni populiariausių regiono patiekalų ingredientų yra uogos ir grybai. Švenčių, o gal tiesiog savaitgalio proga išsikepkite mielinių pyragėlių pagal seniausios Druskininkų giminės receptą.

 

Mieliniai pyragėliai su dešrelėmis

Mieliniai pyragėliai su dešrelėmis 6 asm.

Kartais prisiminti senuosius patiekalus visai smagu, vienas tokių – mieliniai pyragėliai su dešrelėmis. Tikrai patiks ir šiuolaikiniams vaikams, skirkite laiko, iškepkite ir pamatysite! O dešreles galite išsirinkti žymiai kokybiškesnes nei „anais laikais“.

Maži kibinai su vištiena

Maži kibinai su vištiena 5 asm.

Kibinai puikiai tinka kaip užkandis kone bet kokia proga, tą gerai patvirtina ir kulinaras, knygų autorius Paulius Strasevičius, kibinukų su vištiena receptą įtraukęs į savo knygą „Vieno kąsnio užkandžiai“.

Rauginti kopūstų ketvirčiai su krienais ir ąžuolo šakelėmis

Rauginti kopūstų ketvirčiai su krienais ir ąžuolo šakelėmis 8 asm.

Ieva Šidlaitė/knyga „Natūralus rauginimas“: Senovėje vienoje statinėje raugdavo įvairiai pjaustytus kopūstus. Į apačią dėdavo nesmulkintas galvas, ant jų – perpjautas per pusę ar ketvirčiuotas, viršuje smulkiai pjaustytus kopūstus. Pradėdavo valgyti nuo viršaus – pirmiausia smulkius kopūstus, kurie greičiau rūgsta ir trumpiau laikosi. Vėliausiai suvalgydavo nepjaustytas galvas, jos rūgsta ilgiausiai ir puikiai išsilaiko iki pavasario.

Gardūs ir purūs mieliniai blynai su obuoliais

Gardūs ir purūs mieliniai blynai su obuoliais 4 asm.

Nors blynai vadinami vienu iš greitų naminių patiekalų, mieliniams tai negalioja – kol tokių blynų tešla pakils, teks luktelėti. Tačiau tą laukimą atpirks rezultatas, nes rūgštesniais obuoliais pagardinti, cukraus pudra pabarstyti (kartais tikrai galima!) blynai nepaprastai gardūs!

Legendiniai kepti varškėtukai

Legendiniai kepti varškėtukai 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Šie varškėtukai mane ir mano kiemo bei mokyklos draugus valgydino turbūt dar seniau, nei 2004 metai. Močiutės su meile kepti, į pamokas išlydėdavę ir kaskart vis skanesni. Dar ir dabar prieš lankydama močiutę dažnai paskambinu paprašyti šito gėrio ir neįsivaizduoju kaip įmanoma būtų suvalgyti tik vieną (močiutė kepa dvigubai didesnius).

 

Tradiciniai kūčiukai

Tradiciniai kūčiukai 6 asm.

Šie „liesi“ kūčiukai kepami be gyvulinių riebalų, pieno ir kiaušinių, tad atitinka visus pasninko reikalavimus.

Tradiciniai bulviniai blynai

Tradiciniai bulviniai blynai 2 asm.

Bulviniams blynams gaminti reikėtų rinktis krakmolingas bulves, kurios išskirtų kuo mažiau skysčio. Jei tokių bulvių neturite, bulvių masę galima nusunkti ir taip išvengti per didelio drėgmės kiekio. Taip pat į tešlą galima įdėti miltų, tačiau kuo jų daugiau, tuo blynai būna kietesni.