Nida Degutienė (Nidos receptai): Gal nepagalvojote, bet feta puikiai tinka kepti, ji pati viena gali tapti nuostabiu užkandžiu tiems, kas mėgsta sūrų derinti su saldžiu. Ypač jei tokią keptą fetą pateiksite su kvapniu šviežiu medumi, o tą medų dar pagardinsite... pipirais!
Tartarą vieni dievina, kitiems nesinori apie termiškai neapdorotą mėsą net galvoti. Šįkart pastaruosius palikime nuošalyje ir pasimokykime tartarą gaminti taip, kaip jį ruošia tinklaraštininkė Laura iš „Bulvių košės“.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Laiko šiam užkandžiui pagaminti nereikia (jei visi produktai po ranka). Net žmogus, nemokantis nulupti virto kiaušinio, lengvai pagamins šį patiekalą. O ir netikėtiems svečiams jis labai tinkamas. Geriausia vartoti atšaldytą, įsitaisius gulte ir su akiniais nuo saulės.
Dar vienas tinklaraščio „Bulvių košė“ autorės Lauros receptas tiems, kam patinka patiems namuose pasiruošti vytintų mėsos gaminių. Šiek tiek kantrybės jums prireiks, tačiau viską atlikę teisingai rezultatu tikrai džiaugsitės!
Populiariausias šiaurietiškas sumuštinis – tai „smørrebrød“, kuris iš tikrųjų yra valgomas su peiliu ir šakute, nors pamažu populiarėja ir gatvės maisto kultūroje. Šio sumuštinio paslaptis – storas sviesto sluoksnis, kuris neleidžia kitiems ingredientams duonos sudrėkinti. Jį galima keisti ir kitomis sodriomis užtepėlėmis. Ant viršaus dominuoja taip pat lietuviams artimi priedai – marinuota ar rūkyta žuvis, mėsa, kiaušiniai ar burokėliai.
Japonijoje populiarūs ne tik ryžių gaminiai, bet ir duona. Štai „shokupan“ – tai minkšta, subtiliai saldaus skonio forminė sumuštinių duona, kuri pjaustyta storomis riekelėmis ir dažniausiai patiekiama lengvai skrudinta. Lietuvoje gi galima rinktis alternatyvą, pavyzdžiui, šviesią sumuštinių duoną, galbūt pagardintą sėklomis.
„Banh-mi“ paprastai yra ruošiamas bagetėje, kuri atkeliavo į Vietnamą Prancūzijos kolonializmo laikais. Kadangi gatvės maisto kultūra Vietname labai išplitusi, nieko keisto, kad ši duona ten prigijo – joje galima sutalpinti daug ingredientų, patogu neštis su savimi ir valgyti bet kur. Tokio tipo užkandžiui ruošti galima pritaikyti ir porcijines duoneles, jos gali padėti sukurti rytietiško skonio sumuštinį, pagardintą norimais priedais.
Tiekite šią gardžią užtepėlę su duona ar šviežiomis daržovėmis.
Šis ryškiai žalias užtepas tinka prie įvairiausių duonos gaminių, skanu su daržovių lazdelėmis.
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Australijoje posakis „shrimp on the barbie“ – krevetė ant barbekiu – turi ypatingą prasmę, reiškiančią malonų laisvalaikį po saulėtu dangumi. Teigiama, kad prieš 3 dešimtmečius reklamoje JAV panaudota ši frazė itin ženkliai padidino šios šalies turistų skaičių į Australiją.
Tinklaraštis „Meyer Maistas“: Tortilijos ir ką su jomis galima nuveikti virtuvėje, nemažai daliai lietuvių jau senokai nėra paslaptis. Pats metas išbandyti puikų patiekalą, kurio galbūt dar neragavote (o gal mėginote kitokias jo variacijas). Kiek mažiau negu pusvalandis ir mėgausitės skaniu, nesudėtingu užkandžiu, kurio užteks 3 žmonėms.
Įvairiai paruoštos lašišos galima nusipirkti bet kada, tačiau vargiai kuri prilygs sūdytai namuose. Šiltuoju metų laiku taip paruošta žuvis itin pasiteisina – keli griežinėliais lašišos, lėkštė duoniukų ar šviesios duonos, dar lengvos agurkų, o gal žalėsių salotos – štai ir sudėliotas visas rinkinys pasisėdėjimui balkonėlyje ar terasoje.
FeedMySister.com: Tai superlengvas kepinys savaitgaliui, kai suplanuota daug veiklos, ar savaitės pradžiai. Aviečių džemas ir riešutų sviestas tai, kaip sakoma, „marriage made in heaven“ – būtinai bandykite. Ispaninio šalavijo sėklų („chia“) džemą galite keisti paprastu, bet žiūrėkite, kad nebūtų per saldus.
Jei pavyko nusipirkti kvapnių ir saldžių braškių, išbandykite šiuos batonėlius, kurie gali tapti puikiais pusryčiais ar nuostabiu užkandžiu netikėtai išalkus. Receptu dalinasi žinomas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.
Pats metas namuose patiems pasigaminti gardžių traškučių iš įvairiausių daržovių – tam tinka net briuseliniai kopūstai!
Šie turtingo skonio, glitimo neturintys krekeriai nustebins visus – ir veganus, ir visavalgius. Gardus, maistingas užkandis, kurį verta išbandyti!
Įdomi ir gardi užtepėlė, iš kelių ingredientų, kurių visada gausu parduotuvėse.
Tinklaraštis bulviukose.lt: Namuose vytinta krūtinėlė – puikus užkandis ir priedas sumuštiniams. Bandykite derinti įvairius prieskonius ir stiprųjį alkoholį, ir kas kart turėsite skirtingų skonių gardumyną. Pirmą kartą vytinant krūtinėlę pabandžiau jai suteikti apelsinų, pankolių ir viskio aromatų.
Naminės granolos turėtų būti kiekvienuose namuose – tai puikus pasirinkimas ryte, kai skubame, o ir geras užkandis, kai nieko kito spintelėse ir šaldytuve nėra. Maistinga, skani granola nesunkiai paruošiama, o šįkart ypatingų skonio akcentų jai suteikia spraginti grikiai. Šiuo receptu su 15min skaitytojais dalijasi vienas žymiausių virtuvės šefų, Lietuvos gastronomijos forumo iniciatorius, Liutauras Čeprackas.
Jei norite bent jau kuriam laikui norite išspręsti pusryčių dilemą, siūlome išsikepti puikių avižinių kvadratėlių – užteks visai savaitei, o energijos kibti į darbus porą tokių suvalgius nepritrūks.