„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Žuvis - visi receptai

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Keptas karpis medaus padaže Kūčių vakarienei

Keptas karpis medaus padaže Kūčių vakarienei 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Lenkiškas švenčių stalas neapsieina be karpio. Karpį kaimynai ruošia drebučiuose, patiekia su daržovėmis ir labai dažnai gamina karštą patiekalą – garstyčių ir medaus padaže keptą karpio filė. Beje, jei jums nelabai patinka specifinis karpio skonis, pagal šį receptą pagamintą žuvį greičiausiai pamėgsite ir jūs.

 

Lydeka, troškinta grietinėlėje

Lydeka, troškinta grietinėlėje 4 asm.

Patiekalas iš lydekos gali tapti skania ir sočia kasdiene vakariene, tačiau lygiai taip pat jis nepadarys gėdos ir patiekus ant šventinio stalo.

 

Česnakinė tilapija, kepta su daržovėmis

Česnakinė tilapija, kepta su daržovėmis 4 asm.

Tilapija – švelnaus skonio, greitai paruošiama žuvis. Tačiau derindami ją su įdomesniais priedais pagaminsite ir savaitgalio ar net šventės vertą patiekalą. 

 

Orkaitėje kepta žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais

Orkaitėje kepta žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais 4 asm.

Vos daugiau kaip pusvalandis ir ant jūsų stalo garuos gardus pietų ar vakarienės patiekalas. Daug indų plauti taip pat neprireiks, nes jis paruošiamas viename inde.

 

Skandinaviškas „Smørrebrød“ sumuštinis su varškės užtepėle ir rūkytu šamu

Skandinaviškas „Smørrebrød“ sumuštinis su varškės užtepėle ir rūkytu šamu 1 asm.

Julija Steponavičiūtė: Šiam sumuštiniui parinkti du riebesni produktai: kreminė varškės-ožkos pieno sūrio užtepėlė bei karšto rūkymo šamas, kurie puikiai dera prie su raugu keptos ruginės duonos rūgštelės. Deriniui užbaigti naudojami kaparėliai, švieži aromatingi krapai, kurie visada puikiai dera prie žuvies. Taip pat saldžiarūgščiai, trumpai marinuoti, raudonieji kopūstai su šalotiniais svogūnais.

 

Kepsninėje kepta lašiša su itališku kumpiu ir rozmarinais

Kepsninėje kepta lašiša su itališku kumpiu ir rozmarinais 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šitą receptą parsivežiau iš Aliaskos. Sakyčiau, jis itin universalus. Lengvai pagaminamas ir tinka ilgiems nerūpestingiems vasaros vakarams prie kepsninių. Visus produktus be didesnio vargo nusipirkau artimiausioje parduotuvėje. Jokios egzotikos.

Marinuota tailandietiška žuvis

Marinuota tailandietiška žuvis 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai Pietryčių Azijos patiekalas. O jei tiksliau – Tailando. Ši šalis man visada asocijuojasi su citrinos ir imbiero skoniu – žalioji citrina, citrinžolė, imbiero šiluma. Kadangi pas mus šviežios gėlavandenės žuvies daugiau nei jūrinės, tai tikrai tinkamas Lietuvai receptas. O marinatą galima išbandyti ir kituose patiekaluose.

Krapais ir kadagio uogomis kvepianti sūdyta lašiša su viskiu

Krapais ir kadagio uogomis kvepianti sūdyta lašiša su viskiu 8 asm.

Įvairiai paruoštos lašišos galima nusipirkti bet kada, tačiau vargiai kuri prilygs sūdytai namuose. Šiltuoju metų laiku taip paruošta žuvis itin pasiteisina – keli griežinėliais lašišos, lėkštė duoniukų ar šviesios duonos, dar lengvos agurkų, o gal žalėsių salotos – štai ir sudėliotas visas rinkinys pasisėdėjimui balkonėlyje ar terasoje.

Kepta lašiša su žolelių ir citrinos padažu

Kepta lašiša su žolelių ir citrinos padažu 4 asm.

Kai norisi suderinti gaminimo greitį ir norą nustebinti, mažai kas nukonkuruos lašišos kepsnį. Siūlome nusipirkti nemažą gabalą ir kepti jį visą, nesupjausčius. Patiekus jį ant stalo kiekvienas ir nuspręs, kiek žuvies norės. Šalia žuvies labai tinka ir ryžiai, ir kuskusas, taip pat smidrai, žalieji žirneliai. Nepamirškite ir didelio dubens šviežių salotų.

Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais

Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei būtent šiandien geidžiate žuvies, kaiskite keptuvę ir imkitės karališkos vakarienės gaminimo!

Sūdytos lašišos užtepėlė

Sūdytos lašišos užtepėlė 4 asm.

Vos per kelias minutes pagaminama užtepėlė tiks ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo!

 

Lašiša baltame padaže

Lašiša baltame padaže 4 asm.

Du MėnuliaiŠis patiekalas paruošiamas gana greitai, nereikalauja ypatingų žinių ar gebėjimų, o gardus iki mėnulio ir atgal! Galiu patikinti, kad nustebsite, kaip iš kelių ingredientų galima greitai pasigaminti nerealiai skanius pietus ar vakarienę namuose.

Menkė su aštriu grybų padažu indiškai

Menkė su aštriu grybų padažu indiškai 4 asm.

Išbandykite patiekalą, kurio receptu dalinasi kulinaras bei keliautojas Vytaras Radzevičius.

 

Keptas jūrų ešerys portugališkai

Keptas jūrų ešerys portugališkai 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Žinomiausi portugalų patiekalai – jūriniai. Nieko keisto, kai tauta turi tokį pakrantės ruožą ir istorinį jūrų valstybės statusą. Jei  šiuo metu sunku pasiekti Portugaliją, portugališkas receptas lengvai pasieks jus. Išbandykite.

Labai paprastas ir skanus orkaitėje keptas vilkešeris

Labai paprastas ir skanus orkaitėje keptas vilkešeris 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Vilkešeris man yra viena skaniausių žuvų. Tai lengva balta žuvis, kurios tekstūra, jei tinkamai iškepta, minkšta ir šiek tiek kremiška. Taip pat ir todėl, kad vilkešeriui skaniai paruošti reikia nedaug laiko ir vos keleto klasikinių ingredientų, kuriuos, esu tikra, bene kiekvienas rastumėte savo namuose.

Gardūs ir lengvi menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai

Gardūs ir lengvi menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Žuvis vis dar nėra kasdienis patiekalas ant daugelio lietuvių stalo, o jei žuvies ir valgo, kartais tėveliai skundžiasi, jog nėra paprasta tą žuvį sumaitinti mažesniems valgytojams. Tad jei jūs susiduriate su fantazijos stygiumi kaip padaryti, kad vaikai žuvį valgytų patys to net nežinodami, labai rekomenduoju išmėginti šiuos žuvies kotletukus!

Silkės vyniotinis su avokadu

Silkės vyniotinis su avokadu 4 asm.

Silkės niekas nedraudžia valgyti ir visus metus, tačiau daugelis jos užsinorime žiemą, o ypač per didžiąsias šventes. Jų proga verta pasiruošti jos kaip nors netikėtai!

 

Žuvies apkepas su bulvių košės „kepure“

Žuvies apkepas su bulvių košės „kepure“ 4 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Angliškai jis vadinamas „piemenėlių pyragu“, prancūziškai – tiesiog pyragu. Populiariausi šio patiekalo variantai yra su mėsa, užklota bulvių koše. Šiomis moderniomis dienomis paprastas bulves dažnai keičia saldžiosios bulvės, žiediniai kopūstai ar moliūgai. O aš šiandien mėsišką apkepo garnyrą iškeičiau į žuvį. Rinkitės bet kokią baltą, aš šįkart naudojau menkę iš šaldiklio.

 

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale 4 asm.

„Skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, tinklaraščio Nidos receptai autorė. Patiekalas, kurį ji pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį.