„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Žuvis - visi receptai 2 puslapis

Dūmų skonio žuvies užkanda

Dūmų skonio žuvies užkanda 3 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai itin greitai ir paprastai pagaminamas patiekalas, tinkantis užkandžiui arba lengvai vakarienei.

 

Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“

Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Anądien parduotuvėje žuvies skyriuje pamačiau dvi dideles lašišos galvas. Kilo mintis išsivirti žuvienės. Daug kas turi savų žuvienės receptų, bet patį teisingiausią posakį apie žuvienę girdėjau Juodkrantėje – vietos žvejai sakė, kad žuvienės skonis priklauso nuo žuvies kiekio. Paprasta tiesa.

Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina

Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina 1 asm.

Greitai pagaminamas, lengvas, tobulo skonio žuvies patiekalas. 

Menkės ir lašišos šaltiena iš Aliaskos

Menkės ir lašišos šaltiena iš Aliaskos 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): TV ekspedicijoje „Į Šiaurę“ sugalvojau, kad vėluojantį pavasarį šaltoje Aliaskoje būtų įdomu pagaminti žuvies šaltieną. Iš pradžių maniau darysiąs ją iš lašišos ir menkės, bet po ranka pasipainiojo krabas. Įdėjau jį į nuovirą ir, regis, tai suteikė šaltienai itin gero subtilaus skonio. Galvoju Lietuvoje dar pabandyti vietoje krabo panaudoti vėžius, kai juos bus galima gaudyti. Turėtų būti panašus skonis.

Lietuvoje parduotuvėse gan lengvai susiradau visus norimus ingredientus ir pagaminau žuvies šaltienos namiškiams. Beje, jei nenorite šaltienos – nedėkite želatinos. Tada vaišinsitės stipraus sultinio žuviene.

Graikiški žuvies kotletai

Graikiški žuvies kotletai 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šiems žuvies kotletams galite naudoti lašišos filė, tiks ir jūrinis ešerys, menkė ar kitokia žuvis, kokią pačią šviežiausią pavyks nusipirkti. Ir prisiminkite, kad geram rezultatui pasiekti reikia tik šviežių ir kokybiškų ingredientų!

Ryžių mišrainė su rūkyta žuvimi

Ryžių mišrainė su rūkyta žuvimi 4 asm.

Pikantiška mišrainė su rūkyta žuvimi puikiai tiks ir šventiniam stalui. 

 

Šviežių daržovių salotos su lašiša

Šviežių daržovių salotos su lašiša 2 asm.

Kodėl gi neparuošus salotų su žuvimi – gaivių, pikantiškų, nustebinsiančių ir jus, ir jūsų svečius. Tokių salotų receptu dalijasi subalansuotą maistą gaminančios bei tiekiančios kompanijos „Kūno kultūra“ virtuvės šefas Ignas Štuka.

Airiškas tartas su lašiša

Airiškas tartas su lašiša 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šio patiekalo kilmė prancūziška, bet jo dažnai galima paragauti Airijos pub‘uose. Išbandykite, nes paruošimas išties yra juokingai lengvas.

 

Pikantiškas „Napoleono tortas su žuvimi“

Pikantiškas „Napoleono tortas su žuvimi“ 10 asm.

Šį pikantišką torto receptą iš savo pirmosios kulinarinės knygos „Lietuviška virtuvė: atrasti iš naujo“ pristato maisto tinklaraščio skanusgyvenimas.com autorė Ilona Juciūtė-Čibirkienė. 

Šiaurietiški menkės kotletai

Šiaurietiški menkės kotletai 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Įvairių receptų žuvies kotletai ar kukuliai gaminami visame pasaulyje. Gerai žinomi jie ir Skandinavijoje, Britanijoje, ir, be abejo, Lietuvoje. Airijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Švedijoje jie dažniausiai gaminami iš menkės ir vadinami „žuvies pyragėliais“ (angl. fish cakes) arba „žuvies kukuliais“ (dan. Fiskefrikadeller).

Troškintas jūrinis ešerys su špinatais

Troškintas jūrinis ešerys su špinatais 2 asm.

Žuvis itin naudinga mūsų sveikatai, tačiau ją svarbu išsirinkti šviežią ir kokybišką, pasigaminti sveiką garnyrą, vengti riebių padažų ir žuvį gardinti labiausiai tam tinkamais prieskoniais: juodaisiais ir baltaisiais pipirais, saldžiąja paprika, bazilikais, kalendra, čiobreliais, petražolėmis ar įvairiais mišiniais su citrina

Švediškas silkės tortas

Švediškas silkės tortas 8 asm.

Švedai garsėja savo gebėjimu įvairiausiais būdais paruošti žuvį. Silkės tortas – tik vienas iš jų. Šis dailus patiekalas šalyje tradiciškai valgomas per Vidurvasario šventę, atitinkančią lietuviškas Jonines. Tokie tortai gali virsti tikrais daugiasluoksniais meno kūriniais, bet naujokai gali pradėti ir nuo paprastesnių variantų.

Silkė garstyčių padaže

Silkė garstyčių padaže 8 asm.

Miško žvėrys: Svarbiausias šios silkės elementas – garstyčios. Jei nemėgstate jų, tuomet ši silkė ne jums. O jei mėgstate, tai gamybai turite naudoti garstyčias, kurias mielai valgote šaukštais. Visa kita, tiesiog netinka.

Silkė su kalėdiniais prieskoniais

Silkė su kalėdiniais prieskoniais 8 asm.

Miško žvėrys: Niekas nesiginčys, kad Kalėdos – tai šildantys aromatingi prieskoniai ir citrusiniai vaisiai. Iš karto imu galvoti apie meduolius, karštą vyną, mandarinus ir... apie silkę! Taigi, šiame recepte silkė derinama būtent su Kalėdų laikotarpiu itin populiariais prieskoniais.

Auksiniai karosai (dorados) druskoje

Auksiniai karosai (dorados) druskoje 3 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Dorada yra jūrinis karosas, pakrikštytas ispanišku aukso vardu „dorado“ – dėl tarp žuvies akių esančios auksinės juostelės. Dar romėnų laikais dorada buvo auginama ir dirbtiniu būdu, veisiant jas baseinuose ar prūduose su jūros vandeniu. Apie 1982-uosius metus Europoje dorados vėl pradėtos auginti dirbtiniu būdu, o sugriuvus sovietinei blogio imperijai, ši žuvis tapo dažna viešnia ir ant lietuvių stalo.

Upėtakis špinatų padaže

Upėtakis špinatų padaže 4 asm.

Upėtakis nereikalauja daug vargo, o rezultatas puikus. Tiesa, jei norite paruošti jį sveikai, rekomenduojama gaminti garuose arba kepti orkaitėje. Patartina vengti aliejuje kepto upėtakio. Šios žuvies paruošimas – vienas malonumas, nes nuo jos nereikia skusti žvynų, jie padeda išlaikyti natūralią upėtakio drėgmę jį gaminant

Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais

Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais 6 asm.

Šamą verta rinktis ir tada, kai šauna mintis virtuvėje paeksperimentuoti, ir tada, kai tiesiog norisi tradiciškai paruoštos skanios žuvies.

Šamo maltinukai

Šamo maltinukai 6 asm.

Maltinukai – lengvai virškinamas maistas. Pietų metu tai idealus patiekalas, kuris neapsunkina organizmo, bet suteikia energijos. Patiekalui paruošti rinkitės šviežią, skrostą šamą arba jau paruoštą šamo filė.

Lašišos „gravlax“ su burokėliais ir pankoliu

Lašišos „gravlax“ su burokėliais ir pankoliu 4 asm.

1. Visus ingredientus, išskyrus lašišą, susmulkinkite iki vientisos masės. 2. Lašišos filė oda į apačią įdėkite į stiklinį arba keraminį indą. Gauta burokėlių mase padenkite lašišos filė viršų, tuomet uždenkite kepimo popieriumi ir maistine plėvele....
Tešloje kepta lašiša

Tešloje kepta lašiša 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Terminu en croûte (tariama „en krūt“) prancūzai vadina viską, kas yra suvyniota į tešlą ir kepama orkaitėje. Kitais žodžiais tariant – pyragai su įdarais. Dažniausiai taip kepama lašiša, o šis receptas – iš Airijos pubų. Patiekalas pagaminamas greitai ir yra nesudėtingas bei neapsunkinantis skrandžio.