Žiniasklaidoje pasirodęs straipsnis apie restoraną Klaipėdoje, kuris paprašė nuo 18 val. į restoraną nesivesti vaikų iki 12 metų, sukėlė diskusijas visuomenėje ir padalijo ją į dvi grupes – tėvus su mažais vaikais bei ramybės ieškančius restoranų svečius. Neseniai startavusio socialinio projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatoriai sudarinėja sąrašą Lietuvos maitinimo įstaigų, kuriose mielai laukiami ne tik suaugusieji, bet ir mažieji lankytojai. Šio projekto organizatoriai mano, kad tokia informacija padės išvengti nesusipratimų tiek tėvams su vaikais, tiek restoranų savininkams.
„Šios diskusijos kontekste projektas „Draugiškas mažyliui“ įgavo dar didesnę prasmę, sudarydami draugiškų mažyliams restoranų sąrašą apsaugosime šeimas nuo nusivylimo – iš sudaryto sąrašo jie galės išsirinkti jų poreikius labiausiai atitinkančias maitinimosi įstaigas ir nepaklius ten, kur jie yra nepageidaujami. Manau, čia galime įžvelgti naudos ir tiems restoranams, kurie nelaukia vaikų savo restoranuose: jei neturi lipduko, vadinasi, nenori arba nesi pasiruošęs priimti šeimų su vaikais“, – sako viena iš projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatorių Jekaterina Burneikienė.
„Gusto blyninės“ komercijos direktorės Žanetos Labanauskienės manymu, ne visų maitinimo įstaigų koncepcija yra pritaikyta tėvams su mažais vaikais, o restoranų, tinkamų visai šeimai, pasirinkimas vis dar išlieka mažas.
„Manau, jog vyninė ar kita kavinė, į kurią lankytojai dažniausiai užsuka vėlyvos vakarienės bei taurės vyno, nėra pati tinkamiausia vieta vaikams. Jiems reikalingos specialios erdvės, papildomas meniu ir dėmesys, tačiau ne visi restoranai gali užtikrinti šias paslaugas“, – teigia Ž. Labanauskienė.
Pasak Vilniuje įsikūrusio itališko restorano „Vapiano“ direktoriaus pavaduotojos Vilmos Markauskaitės, jų restorano klientų tarpe nestinga mažųjų lankytojų, nors žmonės čia užsuka ir verslo pietų, ir vėlyvos vakarienės. Jos manymu, restorane erdvės pakanka kiekvienam, jei pavalgyti atvykę tėvai elgiasi atsakingai, o vaikams yra sudarytos sąlygos pramogauti.
„Mūsų restorane tėvai su vaikais yra labai laukiami, esame įrengę žaidimų zoną, kad vaikai turėtų užsiėmimą, o tėvai galėtų ramiai vakaroti be jokių papildomų rūpesčių. Manau, kad jei restoranai pasirūpina pramogomis vaikams, o tėvai elgiasi atsakingai ir nepalieka savo atžalos be priežiūros, lieka patenkinti ir tie, kurie atėjo pavalgyti su mažyliais, ir tie, kurie nori ramiai pavakaroti“, – sako „Vapiano“ direktoriaus pavaduotoja.
Ž. Labanauskienė teigia, jog maitinimo įstaigas, kurios nusprendžia priimti tėvus su vaikais dažnai atbaido ir finansinės išlaidos bei laiko sąnaudos, kurių pareikalauja infrastruktūros, skirtos mažiesiems lankytojams, plėtimas. Visgi ji neabejoja, jog kavinės ar restoranai gali pasirūpinti vaikams būtinais patogumais, išvengdami didelių investicijų.
„Neretai pakanka fantazijos, kad maitinimo įstaigoje atsirastų žaidimo erdvė ar specialus vaikiškas meniu. Savo blyninėse pasirūpinome vaikiškomis kėdutėmis, vystymo kambariais, taip pat įrengėme žaidimų zonas, organizuojame gimtadienius. Dėkinga mūsų kavinės koncepcija leidžia čia priimti visą šeimą, būtent todėl pas mus apsilankantys vaikai tampa nuolatiniais svečiais“, – teigia Ž. Labanauskienė.