Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 07 19

Laiškų rašymas – ritualas, lavinantis kalbos mokėjimą

Moksleivė Monika pasakoja, kad užsiregistravo susirašinėjimo klube, nes norėjo susirasti bendraminčių, kurie ne tik mėgsta rašyti laiškus, bet ir domisi skirtingomis kultūromis bei kalbomis.
Temos: 1 Ritualas

„Žinau viską“ jaunoji žurnalistė-ekspertė Živilė Raškauskaitė

Kalbos – galimybė pažinti mus supantį pasaulį. Kalbų mokymosi priemonės gali būti itin įvairios: galima tiesiog atmintinai mokytis užsienio kalbos žodžių bei gramatikos, tačiau galima rasti ir įvairesnių bei įdomesnių būdų. Vienas iš jų – susirašinėjimas laiškais. Galbūt ši priemonė atrodo nebetinkanti šiuolaikinių technologijų amžiuje, tačiau laiškas iš Japonijos, Vokietijos, Australijos ar kokios kitos užsienio šalies pašto dėžutėje suteikia tikrai nemažai džiaugsmo.

Letternet nemokamas susirašinėjimo klubas

Vienas didžiausių susirašinėjimo klubų, kuriame galima surasti žmonių, mėgstančių rašyti laiškus ir norinčių lavinti užsienio kalbą, yra www.letternet.de. Šiame tinkle užsiregistruoti labai paprasta, o paieškoje galima rasti žmonių, su kuriais sutampa tavo pomėgiai, užsiėmimai, hobiai.

Šio klubo nariai – iš 140 skirtingų valstybių. Nors klubas įkurtas Vokietijoje, susirašinėti galima ne tik vokiečių, bet ir kitomis, pavyzdžiui, prancūzų, anglų, italų kalbomis.

Klubas pateikia šalių, dalyvaujančių klube, profilius. Juose galima rasti informaciją apie šalies kultūrą, žmones, didžiausius miestus, šiai šaliai būdingiausius dalykus. Taigi susirašinėjimas laiškais – ne tik žmogaus pažinimas, bet ir naujos kultūros analizė, kuri praturtina mąstymą ir požiūrį į pasaulį.

Moksleivė Monika pasakoja, kad užsiregistravo susirašinėjimo klube, nes norėjo susirasti bendraminčių, kurie ne tik mėgsta rašyti laiškus, bet ir domisi skirtingomis kultūromis bei kalbomis.

„Šiuo metu susirašinėju su viena mergina iš Vokietijos. Nors bendraujame angliškai, tačiau beveik kiekviename laiške aš jai parašau kelis žodžius lietuviškai, o ji man – vokiškai. Vokiečių kalbos mokykloje nesimokau, tačiau, manau, kad netrukus pradėsiu ją rimtai mokytis savarankiškai“, – pasakoja vienuoliktokė.

Laiškų mėgėjai Japonijoje

Dar vienas nemokamas susirašinėjimo klubas yra Japonijoje. PFC (angl. Pen Friend Club of Japan) – Japonijos susirašinėjimo klubas. Dalyvių amžius nėra ribojamas, tačiau dažniausiai šiame klube registruojasi moksleiviai bei studentai. Tai puiki galimybė susirasti draugų iš šios ganėtinai tolimos ir egzotiškos šalies.

„Dar tuomet, kai mokiausi mokykloje, informacija apie PFC sklido iš lūpų į lūpas. Pamenu, draugė atnešė lapelį su klubo adresu. Juo reikėjo išsiųsti laišką ir tuomet gaudavai anketą, kurioje reikėdavo pateikti informaciją apie savo pomėgius, laisvalaikį. Po kiek laiko ateidavo dar vienas laiškas, kuriame buvo pateikti du adresai merginų, kurios taip pat norėjo susirašinėti“, – pasakoja Marija, kuri su Japonijoje gyvenančia Lisa laiškais susirašinėja jau 8 metus.

Studentė pasakoja, kad kiekvienas laiškas iš Japonijos buvo savotiškas ritualas – juos skaitydavo visa šeima. „Pasakodavome viena kitai, kaip sekasi mokykloje, kaip gyvename, kuo užsiima tėvai. Viskas buvo ganėtinai skirtinga, tad visai šeimai buvo įdomu sužinoti, kaip žmonės gyvena Japonijoje“, – prisimena mergina.

Merginos pradėjo susirašinėti šeštoje klasėje. Laiškais bendrauja ir dabar, nors turi ir elektroninio pašto bei kelių socialinių tinklų kontaktus. „Nežinau, tikriausiai pripratome pašto dėžutėje rasti popierinius laiškus. Vis įdedame kokią atvirutę ar nuotrauką... Smagu geriant arbatą skaityti laiškus“, – sako Marija.

Susirašinėjimo privalumai

Susirašinėjimas laiškais turi daug pliusų: žmogus mokosi kalbos, turi galimybę pažinti kitą kultūrą, susirasti tikrai gerų draugų. Vilnietė Marija teigia, kad tai – puikus būdas mokytis kalbų. „Šeštoje klasėje mano anglų kalbos žinios tikrai nebuvo itin gilios. Pamenu, prašydavau vyresnės sesės pagalbos verčiant sakinius, taip pat pati dažnai žodynuose ieškodavau nežinomų žodžių. Kai mokaisi kalbą tam, kad galėtum bendrauti su draugu, o ne tam, kad žodžius išmokti prašo mokytojai, visai kita motyvacija. Manau, po kiek laiko man buvo net lengviau kalbėti bei rašyti rašinius per pamokas nei kitiems bendraklasiams“, – teigia Marija.

Mergina įžvelgia ir daugiau susirašinėjimo privalumų. Praėjusiais metais jos draugė iš Japonijos Lisa apsilankė Lietuvoje. „Kai tik pradėjome susirašinėti, net neįsivaizdavau, kad vieną dieną mes susitiksime akis į akį. Japonija atrodė labai toli. Tačiau praėjusią vasarą mes visą savaitę kartu keliavome po Lietuvą. Atrodo, nebuvo nė vienos akimirkos, kad pritrūktume kalbos. Matyt, per tuos 8 metus dar ne viską viena apie kitą sužinojome“, – pasakoja Marija.

Merginos keliavo po Lietuvą visą savaitę. „Lisos vizitas buvo vienas iš geriausių vasaros nuotykių. Norėjosi parodyti kuo daugiau lietuviško gyvenimo, tad keliavome po Lietuvą, supažindinau ją su savo šeima bei draugais. Išragavome lietuviškus patiekalus. Lisa papasakojo dar daugiau apie Japoniją, tad dabar tai šalis, į kurią labai noriu nuvažiuoti“, – apie kultūrų mainus pasakojo mergina.

Marija pastebi, kad tokie susirašinėjimo klubai kaip PFC yra labai vertingi. Juose galima užsiregistruoti nemokamai, o patirtis, įgyta bendraujant su užsienyje gyvenančiais asmenimis, yra neįkainojama. Susirašinėjimas ne tik lavina skaitymo bei rašymo užsienio kalba gebėjimus, bet ir ugdo asmens kantrybę, gebėjimą bendrauti, kūrybiškumą.

Šiuo metu informacija apie PFC pateikiama internete. Prašymą galima rasti adresu http://www.pfc.post.japanpost.jp/english/application/index.html.

Užpildytą anketą reikia išsiųsti adresu:

Pen Friend Clubs of Japan Postage stamps and cards office, Mail Business division Japan Post service Co., Ltd. 1-3-2 Kasumigaseki, Chiyoda-ku, Tokyo 100-8798, JAPAN

„Žinau viską" yra jaunųjų žurnalistų tinklas, sukurtas jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Reuters/Scanpix nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas