Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 03 24

IELTS - vienintelė kliūtis stojant į užsienio aukštąsias mokyklas?

Šiandien apklausus 10 abiturientų apie jų tolimesnę studijų kryptį, 4 iš 10 teigia išvykstantis studijų duonos krimsti svetur. Pasidomėjus, ar sudėtinga išvykti mokintis kitur, visi atsakė, kad tai labai paprasta, tereikia turėti didelę motyvaciją ir mokėti kalbėti anglų kalba.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 IELTS

Šiandien apklausus 10 abiturientų apie jų tolimesnę studijų kryptį, 4 iš 10 teigia išvykstantis studijų duonos krimsti svetur. Pasidomėjus, ar sudėtinga išvykti mokintis kitur, visi atsakė, kad tai labai paprasta, tereikia turėti didelę motyvaciją ir mokėti kalbėti anglų kalba.

Motyvacinio laiško rašymas tampa viena iš sudėtingiausių ir sunkaiusių užduočių stojant į užsienio aukštąsias mokyklas. Vieni žmonės prie šio laiško prasėdi kelias dienas, kiti mėnesį, tačiau visi kaip sisitarę teigia, kad prisėsti ir jį parašyti reikėtų kiek galima anksčiau. Motyvacinis laiškas tai yra kūrybinė užduotis stojant į aukštąsias mokyklas, kuriame reikia atsiskleisti visu gražumu, bet visi labiausiai bijo kalbos egzamino, o jų būna kelių rūšių: TOEFL, IELTS arba kokios nors konsultacinės bendrovės testas, kurio užtenka stojant į bendrovės partnerių universitetus ar kolegijas.

Pirmiausia apie TOEFL. Tai yra taptautinis anglų kalbos egzaminas, kurį priima nemažai Europos universitetų, tačiau neoficialiai kalbama, kas šis egzaminas yra skirtas labiau JAV aukštosioms mokykloms, todėl apie jį daug ir nekalbėsime. IELTS egzaminas, tampa lyg keiksmažodis abiturientui ruošiantis studijuoti svetur. Šis egzaminas sudarytas iš keturių dalių: kalbėjimo, klausimo, skaitymo ir rašymo užduočių. Kiek teko girdėti pats egzaminas iš tiesų yra labai sunkus, jį prilygina prie anglų kalbos egzamino mokykloje. Dar pernai iš šio egzamino gavus 6,5 balo į brandos atestą įrašydavo šimtuką, tačiau šiais metais tvarką sugriežtino ir norint gauti, tą išsvajotajį, šimtuką, teks pasistengti ir gauti 7,5 balo. Šiam egzaminui ruoštis reikia taip pat labai atsakingai. Lietuvoje yra daugybė įmonių, kurios skelbiasi galinčios padėti pasiruošti šiam egzaminui, tačiau ši pagalba neuždyka, todėl lietuvaičiai ieško alternatyvų internete ir ruošiasi patys, savarankiškai.

Štai trumpa Tomo istoria: „IELTS egzaminą laikiau be jokių kursų, tiesiog internete susiradau krūva tinklapių vienas iš tokių ieltsegzaminas.lt ten viskas buvo paprastai išdėstyta kas ir kaip, susiradau dar daugiau praktikos bibliotekose, namie sedėjau ir dirbau, o iš egzamino gavau 7, todėl esu begalo patenkintas, nes tikėjausi šiek tiek mažesnio balo.”

Rūtos istorija: „Sveiki, aš lankiau ielts kursus Vilniuje, kursai nepigūs, bet tikrai padėjo. Pradžioje buvo gan sudėtinga, nes labai didelis krūvis, reikėjo kas antrą dieną eitį į kursus ir sedėti juose ~2 valandas, tačiau viskas buvo tik į naudą. Labai daug praktikos duota, paaiškina viską ko nesuprantu, namų darbai (kuriuos tikrai darykite, jei norite gauti gerą įvertinimą). Jei būčiau ėjusi laikyti be kursų, tai manau nebūčiau gavusi 7 balų, bet, žinoma, namie reikia ir patiems ieškoti papildomos medžiagos, nes viskas tik nuo jūsų pačių priklauso.”

Apibendrinant, studijavimas svetur gali būti labai paprastas, bet jam reikia ruoštis iš anksto. Parašę motyvacinį laišką, reikia pagalvoti ir apie anglų kalbos egzaminą, kuris šiaip nemažai kainuoja (~500 LT), o jei norite iš egzamino išspausti maksimumą, teks atverti piniginę ir kursams, ir papildomai medžiagai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas