2010 02 19

Informacija apie nustatytus nesaugius maisto produktus 2010 m. sausio mėn.

Nuo šių metų NMVRVI pradeda skelbti informaciją apie nustatytus nesaugius maisto produktus.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Akaricidai

Nuo šių metų Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas pradeda skelbti informaciją apie nustatytus nesaugius maisto produktus. Silpnai sūdyta silkių filė aliejuje, partijos dydis – 38 vienetai po 500 g. 2010 m. sausio 4 d. pagal Patvirtinamųjų valstybinių maisto produktų mėginių tyrimų planą atliktus mikrobiologinius tyrimus, aptikta patogeninių bakterijų – Monocitogeninių listerijų (Listeria monocytogenes). Mėginiai tyrimams buvo paimti Vilniaus miesto VMVT inspektoriaus iš prekybos centro „Maxima“, esančio Vilniuje, produkcijos gamintojas - UAB „Lignesa“. Silpnai sūdyta Atlanto silkių filė aliejuje (vakuume), partijos dydis – 275 vienetai po 500 g. 2010 m. sausio 5 d. pagal Patvirtinamųjų valstybinių maisto produktų mėginių tyrimų planą atliktus mikrobiologinius tyrimus, aptikta patogeninių bakterijų – Monocitogeninių listerijų (Listeria monocytogenes). Mėginiai tyrimams buvo paimti Tauragės apskrities VMVT inspektoriaus iš minėtos produkcijos gamintojo UAB „Lignesa“. Listeria monocytogenes dažniausiai aptinkamos žuvininkystės produktuose (žuvyse, krabuose, krevetėse, austrėse ir kt.), minkštuose ar pusminkščiuose sūriuose, termiškai apdorotuose mėsos gaminiuose (kumpis, dešros, paštetai). Listerijas gatavuose maisto produktuose reglamentuoja 2007 m. gruodžio 5 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 1441/2007, iš dalies keičiantis Reglamentą (EB) Nr. 2073/2005 dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų. Užsikrėsti listerioze galima vartojant nepakankamai termiškai apdorotus žuvininkystės produktus – sūdyta silkė yra puiki terpė daugintis šiems sukėlėjams. Vykdant valstybinę maisto kontrolę, nuolat tiriami rinkoje esantys žuvininkystės produktai dėl listerijų.

Kiaušiniai ir jų produktai

Kiaušiniai, partijos dydis – 360 vienetų. 2010 m. sausio 25 d. pagal Patvirtinamųjų valstybinių maisto produktų mėginių tyrimų planą atlikus mikrobiologinius tyrimus, aptikta patogeninių bakterijų – Salmonelių (Salmonella Enteritidis, 25 g).  Mėginiai tyrimams buvo paimti Utenos apskrities VMVT inspektoriaus iš Visagino gimnazijos „Atgimimas“. Produkcijos gamintojas – „Vievio paukštynas“. Salmonelės gali būti aptinkamos išorinėje kiaušinio lukšto pusėje, retais atvejais – kiaušinio viduje, todėl vartojant nepakankamai termiškai apruoštus kiaušinius ar jų produktus didėja rizika susirgti salmonelioze. Ant kiaušinio lukšto yra natūrali apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo salmonelių patekimo, todėl maisto tvarkymo įmonės, vadovaujantis įmonių standartais bei vykdydamos savikontrolę, prieš dedant kiaušinius į gaminamus maisto produktus ar patiekalus privalo juos dezinfekuoti. Rizika užsikrėsti salmonelioze taip pat didėja dėl maistą tvarkančių asmenų higienos nesilaikymo bei kryžminės taršos (laikant maistą kartu su užkrėstu salmonelėmis maistu ar nuo netinkamai naudojamų virtuvės įrankių). Vaisiai ir daržovės Švieži granatai, 1538 kg partija importuota iš Izraelio. 2010 m. sausio 5 d.  pagal Augalinių maisto produktų taršos stebėsenos programą atliktus cheminius tyrimus, nustatyti pesticidai, viršijantys didžiausią leistiną koncentraciją (DLK): lamda-cihalotrino 0,37±0,18 mg/kg (DLK - 0,02 mg/kg), tiakloprido 0,07±0,04 mg/kg (DLK – 0,02 mg/kg). Mėginiai tyrimams buvo paimti Klaipėdos miesto VMVT inspektoriaus iš UAB „Litbana“ sandėlio, produkcijos savininkas -  UAB „Baltic fresh Fruit“. Apelsinai, 72000 kg partija importuota iš Egipto. 2010 m. sausio 28 d. pagal Importuojamų maisto produktų kontrolės programą atliktus cheminius tyrimus, nustatyti pesticidai, viršijantys didžiausią leistiną koncentraciją (DLK): fenitrotionas  0,26±0,13 mg/kg (DLK – 0,01 mg/kg). Mėginiai tyrimams buvo paimti Kretingos rajono VMVT inspektoriaus,  produkcijos savininkas -  UAB „Augma“, gamintojas - UAB „El Wadi Export Co“. Veikliųjų medžiagų naudojimas augalų apsaugos produktuose yra vienas dažniausiai taikomų augalų ir augalinių produktų apsaugos nuo kenksmingų organizmų būdų. Tačiau dėl šių medžiagų naudojimo gali atsirasti jų likučių apdorotuose produktuose, gyvūnuose, šeriamuose šiais produktais, ir šiomis medžiagomis paveiktų bičių pagamintame meduje. Didžiausius pesticidų likučių kiekius (DLK) augalinės ir gyvūninės kilmės maiste reglamentuoja 2005 m. vasario 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 396/2005 dėl didžiausių pesticidų likučių kiekių augalinės ir gyvūninės kilmės maiste ir pašaruose ar ant jų ir iš dalies keičiantis Tarybos direktyvą 91/414/EB. DLK – tai pagal įstatymus leidžiamas pesticidų likučių koncentracijos maiste aukščiausias lygis, pagrįstas gera žemės ūkio praktika ir mažiausiu poveikiu vartotojams, būtinas apsaugoti pažeidžiamus vartotojus. Pagal minėtą reglamentą, DLK nustatyti šiems augaliniams ir gyvūniniams produktams: šviežiems arba šaldytiems vaisiams, riešutams, šviežioms arba šaldytoms daržovėms, džiovintiems ankštiniams, aliejinių augalų sėkloms ir aliejiniams vaisiams, grūdams, arbatai, kavai, žolelių užpilams ir kakavai, apyniams, prieskoniams, cukriniams augalams, gyvūniniams produktams. Grūdai, kruopos Plikyti „Sodžiaus“ ryžiai, kurių kilmės šalis – Brazilija. 2010 m. sausio 19 d. pagal Patvirtinamųjų valstybinių maisto produktų mėginių tyrimų planą buvo atlikti jusliniai tyrimai, kurie neatitiko teisės aktų reikalavimų. Tirtuose ryžiuose buvo jaučiamas stiprus pašalinis kvapas. Vienas mėginys tyrimams buvo paimtas Vilniaus miesto VMVT inspektoriaus iš Vilniaus miesto gyventojos namų, kitas mėginys – iš UAB „Norfos mažmena“, esančios Vilniuje. Produkcijos platintojas - UAB „Rivona“, fasuotojas - UAB „Skanėja“. Į Lietuvos Respublikos rinką tiekiami ryžiai privalo atitikti Lietuvos standarte LST ISO 7301:2004 „Ryžiai. Bendrieji reikalavimai“ ryžiams numatytus kokybės reikalavimus. Pagal šį standartą ryžių grūdai turi būti sveiki, švarūs, be pašalinių kvapų ar kvapų, kurie parodo gedimą. Pašalinis kvapas ryžiuose gali atsirasti dėl netinkamų produkto transportavimo, laikymo sąlygų ar kitų išorės veiksnių. Netinkamai laikytų, sugedusių produktų virimas dažniausiai sustiprina pašalinį, tam produktui nebūdingą kvapą. Todėl ryžius rekomenduojama laikyti sausoje ir tamsioje vietoje. Kiti maisto produktai Pomidorų ir baziliko skonio traškiai, partijos dydis – 1,2 kg.  2010 m. sausio 18 d. pagal Patvirtinamųjų valstybinių maisto produktų mėginių tyrimų planą buvo atlikti jusliniai tyrimai. Tirtuose traškiuose buvo nustatytas stiprus pašalinis kvapas. Mėginys tyrimams buvo paimtas Panevėžio apskrities VMVT inspektoriaus iš UAB „Vaikoma“ parduotuvės „Aibė“, esančios Panevėžyje. Produkcijos gamintojas - UAB „Acetis“. Pomidorų ir baziliko skonio traškiai gaminami iš bulvių granulių, bulvių krakmolo, dribsnių, aliejaus, maisto priedų bei kvapiųjų medžiagų. Pomidorų ir baziliko skonį suteikia kvapiosios medžiagos, jos naudojamos tik tuomet, jeigu atitinka 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1334/2008 dėl kvapiųjų medžiagų ir aromatinių savybių turinčių tam tikrų maisto ingredientų naudojimo maisto produktuose ir ant jų ir iš dalies keičiantis Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1601/91, reglamentus (EB) Nr. 2232/96 ir (EB) Nr. 110/2008 bei Direktyvą 2000/13/EB numatytus reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas: spręsk ir laimėk elektrinį dantų šepetėlį sau!
„Moerie“ plaukų priežiūros priemonių veidu tapo K.Meschino: pamilau jas jau po pirmo galvos plovimo
Reklama
Jautienos troškiniai – tobulas maistas šaltajam sezonui: vos kelios taisyklės ir gaminsite lengva ranka
Reklama
5 Graikijos kurortai – ką rinktis: salas ar sostinę?