Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 12 16 /2013 12 23

Vilniaus autobuse mirusio keleivio istorijos tęsinys: medikai teigia, jog pranešimo iš vairuotojo apie mirštantį žmogų negavo

Ikrauk.lt redakcija toliau domisi visuomenę sukrėtusiu įvykiu, kai gruodžio 13 dieną viename iš Vilniaus autobusų mirė žmogus. Skaitytoja, pranešusi apie šį įvykį, buvo...
A.Ufartas/BFL
A.Ufartas/BFL / BFL nuotr.

Ikrauk.lt redakcija toliau domisi visuomenę sukrėtusiu įvykiu, kai gruodžio 13 dieną viename iš Vilniaus autobusų mirė žmogus. Skaitytoja, pranešusi apie šį įvykį, buvo apstulbinta viešojo transporto vairuotojo ir kitų keleivių abejingumo autobuse sukniubusiam žmogui, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, mirė.

Ikrauk.lt redakcija po įvykio susisiekė su Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriumi Tadeušu Rodzu. Gautas jo komentaras.

Ligonio, paimto iš autobuso, širdis jau buvo sustojusi. Ligonis buvo gaivinamas pagal algoritmą, tačiau širdies ritmo atstatyti nepavyko. Buvo daromas išorinis širdies masažas. Galiausiai, ligoniui konstatuota biologinė mirtis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris Ikrauk.lt redakciją informavo, kad pranešimą apie šį įvykį pareigūnai gavo gruodžio 13 d. maždaug 20.47 val. Pagal pirminę informaciją, netoli sostinės Laisvės prospekto ir Viršuliškių gatvės sankryžos, stotelėje „Viršuliškės“, važiuojant Spaudos rūmų link, 2G maršruto autobuse, mirė keleivis V.M. (gimęs 1963 m.). Keleivio palaikai buvo be išorinių smurto žymių.

Apie tai policininkams pranešė Greitosios medicinos pagalbos brigada, kuri dirbo nelaimės vietoje. Tą patį vakarą sostinės policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal vadinamuosius penketukus. Jei preliminari tyrėjų nuomonė yra, kad mirtis buvo nesmurtinė, tyrimo dėl mirties aplinkybių dokumentuose vietoj Baudžiamojo kodekso straipsnio įrašomas specialus kodas, vadinamieji penketukai: 555.

Tokia procedūra vadinama tyrimu mirties priežasčiai nustatyti, ją atlikdami pareigūnai turi gerokai mažiau galimybių priiminėti procesinius sprendimus ir atlikinėti tyrimo veiksmus, nei tais atvejais, kai tiriamos nužudymo aplinkybės. Tik tuo atveju, jei ekspertai įžvelgtų paslėptų smurto požymių, šis tyrimas galėtų būti perkvalifikuotas į žmogžudystės bylą.

Papildyta 11:13 val. Apie autobuso vairuotojo atsakomybės klausimus gautas komentaras iš Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistės Ingos Simanonytės.

Vairuotojo atžvilgiu atliekamas nuodugnus darbo drausmės pažeidimo tyrimas. Mūsų turimais duomenimis vairuotojas Santariškių stotelėje apie 20:10 val. rado miegantį keleivį. Bandymas pažadinti nieko nedavė, keleivis buvo stipriai išgėręs, kalbėjo, bet nerišliai. Vairuotojas du kartus skambino tel. 112 (turime telefono išrašus apie skambučius iš 112). Jam buvo pasiūlyta arba dešimt minučių laukti arba važiuoti į stotį, kur jo lauks greitosios pagalbos automobilis. Vairuotojas palaukė, tačiau greitosios pagalbos automobilis nepasirodė. 

Kadangi penktadieniais po darbo pasitaiko išgėrusių keleivių ir situacija nesiskyrė nuo iki tol buvusių, jis nusprendė važiuoti iki greitosios stotyje. Vėliau vairuodamas autobusą jis nebegalėjo stebėti keleivio būklės, todėl neabejingas aplinkinių požiūris visada gali padėti. Pastebėję tokius atvejus prašome visada informuoti vairuotojus. Keleiviai, pastebėję, kad žmogaus būklė kardinaliai pasikeitė, apie tai jį informavo Rygos stotelėje. 

Papildyta 13:23 val. GMP stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė pranešėkad skambutis dėl žmogaus autobuse 2G buvo perjungtas iš BPC 20 val. 43 min. (kvietėjas – autobuso keleivis). GMP brigada atvyko operatyviai, tačiau paciento gaivinimas rezultatų nedavė ir buvo konstatuota jo mirtis. Ankstesnių pranešimų dėl šio įvykio GMP dispečerinė negavo. Jeigu iš tikrųjų vairuotojas buvo skambinęs  tel. 112 į BPC, tai vertėtų išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių informacija apie pagalbos poreikį nebuvo perduota GMP stočiai.
 
Papilyta 16:24 val. Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininkas Liutauras Šinkūnas teigė, kad BPC yra gavęs skambutį iš autobuso vairuotojo – pranešimo turinys: „kad pas mane ant sėdynės miega girtas keleivis“, todėl informacija buvo perduota Vilniaus AVPK. Nebuvo pranešimo apie sužalojimus ar kažkokius sveikatos sutrikimus (traukulius ar kažko panašaus) bei nebuvo grėsmės sušalti, todėl pagal Sveikatos apsaugos ministro patvirtintą algoritmą, GMP į tokį įvykį iškarto nebuvo siunčiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas