Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 09

Mūsų sėkmės istorija, ieškant ateities kelio

Kas? Kur? Kaip? Projekto „ Aš – žalias“ organizuotame  eko konkurse „Stilingos rūšiavimo idėjos”, sudalyvavome ir mes, KTU „Inžinerinio dizaino“ studijų  programos studentės,...
Viktorijos vizija
Viktorijos vizija

Kas? Kur? Kaip?

Projekto „ Aš – žalias“ organizuotame  eko konkurse „Stilingos rūšiavimo idėjos”, sudalyvavome ir mes, KTU „Inžinerinio dizaino“ studijų  programos studentės, Viktorija ir Monika. Jei dar negirdėjote apie „Inžinerinį dizainą“, tai žinokite, kad tai pernai startavusi nauja, jungtinė VDA ir KTU studijų programa, kurios absolventai – trūkstama jungtis tarp inžinieriaus ir dizainerio. Konkurse varžėsi originalios patogaus ir stilingo atliekų rūšiavimo idėjos.
Tuo metu buvome šviežios antrakursės, kurių galvose kirbėjo mintis, kad jau galime užsiimti šiuo tuo daugiau nei paskaitų lankymas, jeigu norime realizuoti save svajonių specialybėje. Mūsų dėstytojas T. Kleveckas pasiūlė dalyvauti šiame konkurse ir išbandyti save. Pasiūlymas neiškart sužavėjo. Kilo klausimas: kuo gi gali išsiskirti daiktas, į kurį dedama visa tai, kas tampa atliekomis? Atrodė, kad nieko naujo neįmanoma sukurti. Vis tik pasiryžome dalyvauti konkurse ir „sukelti revoliuciją“ šiukšlių rūšiavimo kasdienybėje. Kiek ir per daug užsimojom, bet svarbiausia geri norai, ar ne?

Viktorijos kelias

Deja, idėjos nesipylė kaip iš gausybės rago. Norėdama sukurti  revoliucijos vertą šiukšlinę, daug galvojau apie sudėtingus mechanizmus ir formas. Minčių kratinys kankino, o termino pabaiga vis artėjo. Likus savaitei, mane aplankė išganinga mintis: genialumas slypi paprastume. Tuo vadovaudamasi, sukūriau didesnių nei įprasta matmenų šiukšlių rūšiavimo dėžę iš skaidraus organinio stiklo, suskirstytą į tris dalis: didžioji – popieriui, nes jo greičiausiai prisikaupia, o kitos dvi - plastikui ir stiklui. Šiukšlių rūšiavimo dėžė skaidri ne be priežasties – atliekos metamos švarios, o chaotiškai sumestos plastiko, stiklo ir popieriaus atliekos kuria savitą „baldo“ stilių, kuris puikiai papildo modernų būsto interjerą, nesukeliant netvarkos pojūčio. Tokia šiukšlių rūšiavimo dėžė skirta ne laikyti paslėpus virtuvės spintelėje po kriaukle, o aiškiam savo požiūrio „AŠ – ŽALIAS“  išsakymui, kuris skatintų aplinkinius būti neabejingais ir rūšiuoti.

Monikos kelias

Vos tik dėstytojas papasakojo apie šį konkursą, idėja spontaniškai gimė mano galvoje. Dauguma žmonių šiukšlių dėžes laiko pastatę kampe arba po kriaukle, o man  gimė įmontuojamos į virtuvinius baldus šiukšlinės idėja. Pasiūliau dėžę, kuri lengvai ištraukiama iš virtuvinio komplekto (kaip stalčius), jos viduje – trys konteineriai: popieriui, stiklui, plastikui. Konteinerių priekyje skaidrus pailgas „langelis“, kad matytume, kada jie prisipildo. Ši rūšiavimo dėžė galėtų turėti popieriaus smulkinimo ar stiklo kapojimo įrangą. Tuomet tokią šiukšlinę galėtų įsigyti įmonės ir taip prisidėti prie ekologijos ir šiukšlių rūšiavimo.

Kas TIE nugalėtojai?

Viskas prasidėjo tada, kai Facebook tinklalapyje organizatoriai paskelbė visų dalyvių darbus (jų buvo net 22) ir pranešė, kad bus skirtas ne tik pagrindinis, bet dar ir papildomas prizas idėjai, surinkusiai daugiausiai publikos simpatijų. Buvo galima pastebėti, kad visi sujudo, sužinoję apie papildomą prizą. Konkursui buvo pasiūlytos labai įvairios idėjos, kai kurios ne juokais gąsdino savo rimtumu. Dalyviai savo idėjomis dalinosi internete, siekdami surinkti kuo daugiau „like‘ų“. Tai suteikė ne tik asmeninę naudą kiekvienam dalyviui, bet buvo protingas organizatorių žingsnis, norint pareklamuoti ekologišką gyvenimo būdą ir paskatinti žmones rūšiuoti šiukšles.

Daugiau nei po mėnesio buvo paskelbti rezultatai. Jau buvome net pamiršusios apie įnirtingą konkurso eigą. Nors kitų dalyvių idėjos atrodė geresnės, o kova  tiek komisijos balų lentelėje, tiek „like‘ų“ skaičiuje buvo įnirtinga, komisija ir auditorija išrinko mūsų pasiūlytų dėžių idėjas ir skyrė mums prizus. Aš laimėjau konkurso pagrindinį prizą – stilingą dviratį "Stilingo funkcionalumo" kategorijoje, o Monika publikos simpatijų prizą – MP3 grotuvą ir stilingas ausines.

Kiekvienas konkursas – tai nauja patirtis...

Po konkurso mano ir kelių kitų konkurso dalyvių idėjos buvo pristatytos žurnale „Stilius“, o tai jau pliusas asmeniniame portfolio. Įgavome naudingos patirties dalyvauti konkursuose ateityje. Supratome, kad plaukti pasroviui nėra geriausia išeitis. O svarbiausia, padarėme pradžią savo karjeros link ir įgavome pasitikėjimo savo jėgomis, kuriant ateities gaminius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas