Ingredientai
- Švarūs miežių grūdai: 100 g
- Pienas 250 ml
- Kardamonas 1 arbat. š. maltas
- Medus 2 valg. š.
- Sviestas 1 valg. š.
Kaip gaminti
1. Miežių grūdus nuplaukite ir sudėkite į dubenėlį. Pieną užvirkite ir užpilkite juo grūdus. Palikite pastovėti 2 valandas, kad grūdai išbrinktų.
2. Išbrinkusius grūdus perpilkite į sietelį ir leiskite jiems visiškai nusivarvėti.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 60 °C temperatūros. Suberkite nusausintus miežių grūdus į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Džiovinkite orkaitėje, šiek tiek pravėrę jos dureles, apoe 1 valandą, arba tol, kol grūdai bus visiškai sausi.
4. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite šaukštą sviesto ir 2 šaukštus medaus. Suberkite grūdus ir maltą kardamoną. Maišydami, viską kepinkite ant vidutinio dydžio ugnies iki pieninio šokolado rudumo. Paragaukite – grūdai turi būti traškūs, padengti karamelės sluoksniu.
5. Pakepintus grūdus atvėsinkite. Tuomet sumalkite kavamale. Paruoštą miežių kavą laikykite sandariai uždaromame stikliniame indelyje, sausoje vietoje.
6. Norėdami paruošti kavą, į puodelį berkite 2 šaukštelius kavos. Užpilkite verdančiu vandeniu du trečdalius puodelio tūrio ir uždengę palaikykite 2–3 minutes. Tuomet perkoškite, kad neliktų tirščių. Kavą užbalinkite pienu, pasaldinkite šaukšteliu medaus ar cukraus.
Iš šio kiekio paruošite apie apie 5 puodelius (po 300 ml) miežių kavos.
Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“