Ingredientai
- Pienas 1 l natūralus (naudotas „Dvaro“ 3,5% rieb.) - naminei varškei gaminti
- Kefyras 1 l arba rūgpienis (naudotas rūgpienis) - naminei varškei gaminti
- Varškė 1 kg naminė
- Druska 1 valg. š.
- Grietinė 2 valg. š. riebi
Kaip gaminti
Pradėti reikėtų nuo varškės gamybos.
1. Užvirinkite pieną ir atskirai pašildykite rūgpienį. Rūgpienį supilkite į pieną ir išmaišykite. (Knygoje reikia daryti atvirkščiai - pieną supilti į rūgpienį, tačiau mano puodas su pienu buvo didesnis). Ataušinkite.
2. Masę sudėkite į sūrmaišį arba tankų audinį. Užriškite ir pakabinkite virš dubens, į kurį varvės išrūgos.
3. Nuvarvėjusią varškę galite patiekti iš karto arba dar papildomai suslėgti. Išrūgas galite panaudoti blynams, duonai kepti.
Pasigaminusi naminę varškę, galite pradėti ruošti ir sūrį.
1. Varškę nuvarvinkite, kad gautųsi sausa masė, įberkite druskos.
2. Viską sumaišykite ir 2-3 kartus sumalkite mėsmale. Jeigu naudojote liesą varškę, tuomet galite įdėti riebios grietinės.
3. Masę sudėkite į sūrmaišį ir suslėkite 6-8 val.
Šviežią sūrį galite apvolioti kapotais graikiniais riešutais, kapotais kepintais lazdynų riešutais, grūstų 5 pipirų mišiniu, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, saldžiųjų ir aštriųjų paprikų mišiniu bei kitais mėgstamais produktais.
P. S. Iš 1 litro pieno tikrai negausite 1 kg varškės, todėl sūris bus nedidukas.
Receptas iš tinklaraščio „Kulinarijos laboratorija“
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Kulinarijos laboratorija“
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita