Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kuo ilgiau išvengti raukšlių: 12 naudingų patarimų

Raukšlės – vienas didžiausių kiekvienos moters priešų. Kovą su raukšlėmis reikėtų pradėti kuo anksčiau, nes sulaukus 25 metų aplink akis jau pradeda formuotis nematomos raukšlės. Vėliau moters organizme lėtėja estrogenų gamyba, oda blogiau sulaiko drėgmę, o raukšlės išryškėja, jų atsiranda vis daugiau. Geriausia priemonė nuo raukšlių – ankstyva jų profilaktika.
Moters veidas.
Moters veidas. / Fotolia nuotr.

1. Miegokite ant nugaros

Nuolatinis miegojimas ant kokio nors šono provokuoja raukšlių ant skruostų ir smakro atsiradimą, o miegojimas ant pilvo didina raukšlių skaičių ant kaktos. jei tokią miegojimo pozą laikote kankyne, pasirūpinkite bent šilko patalais.

2. Vartokite žuvį

Į racioną įtraukite daugiau riebios žuvies, ypač lašišos. Ši žuvis, tai ne tik baltymų, bet ir nepamainomų riebalų rūgščių omega–3 šaltinis. Baltymai – viena pagrindinių odos statybinių medžiagų, o omega–3 riebalų rūgštys padeda apsaugoti nuo odos išsausėjimo, maitina ją ir palaiko jos stangrumą.

Lašiša su laiškinių česnakų padažu
Receptas: Lašiša su laiškinių česnakų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Lašiša: 2.00 vnt. (gabalėliai)
Česnakai: 2.00 vnt. (laiškiniai su galvutėmis)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Pomidorai: 4.00 vnt. (4 - 6 vyšniniai)
Kaip gaminti

1. Citriną perpjaukite pusiau. Lašišos gabalėlius apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis, pabarstykite druska, pipirais ir palikite pasimarinuoti.

2. Česnakų laiškus sukapokite, galvutes susmulkinkite. Suberkite į keptuvę su įkaitintais keturiais šaukštais aliejaus, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite, kol suminkštės.

3. Lašišos gabalėlius sudėkite į skardą, apšlakstykite likusiu aliejumi. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių.

4. Patiekite su laiškinių česnakų padažu ir pomidorais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kepta lašiša su daržovėmis
Receptas: Kepta lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 161
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šviežios šakelės)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis, supjaustykite porcijomis ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. 

2. Paprikas, morkas, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite stambokais gabiukais. Cukiniją perpjaukite pusiau ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, česnakus sugrūskite.

3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pirmiausia pakepinkite česnakus ir svogūnus, paskui sudėkite likusias daržoves, laurų lapelius ir dar kelias minutes pakepinkite.

4. Apkeptas daržoves sudėkite ant žuvies, prismaigstykite čiobrelių šakelių ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Tiek laiko visiškai užtenka, kad lašiša iškeptų, bet būtų išsaugotas natūralus jos skonis.

Suskleisti
Gaivios salotos su lašiša
Receptas: Gaivios salotos su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 79
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (gūžinės („Iceberg“))
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Lašiša: 200.00 g (sūdytos filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio mėlynasis - užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 2.00 valg. š. (pagal skonį - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti
  1. Gūžines salotas nuplaukite, nusausinkite ir, suplėšę nedideliais gabalėliais, išdėliokite lėkštėje.
  2. Avokadą ir lašišos filė supjaustykite kubeliais ir taip pat suberkite į lėkštę.
  3. Paruoškite padažą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais žiedais ir berkite į dubenį. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant svogūnų, įpilkite aliejų, sukrėskite medų, garstyčias, pasūdykite. Gerai išmaišykite, paminkykite svogūnus šaukštu, kad taptų minkštesni, išskirtų sulčių.
  4. Užpilu apšlakstykite salotas ir galite tiekti. Šios salotos ypač tinka su orkaitėje keptomis bulvėmis.
Suskleisti

3. Gerkite pieną

Tam, kad odą įgautų gražią spalvą, persų filosofas ir gydytojas Avicena siūlė gerti pieną su medumi. Iš tiesų, pieno riebalai padeda išlaikyti gerą odos būklę. Peržiūrėkite savo racioną, gal jame mažai ar visai nėra pieno produktų? 

Taip pat skaitykite: Pieno produktai jūsų grožiui: veido kaukės pagal odos tipą

4. Nesiraukykite

Jeigu jūsų regėjimas nėra tobulas ir jūs nenešiojate akinių, tai greičiausiai dažnai raukotės. Žmonėms, kurie dažnai raukosi, atsiranda gilios raukšlės tarp akių, nusvyra vidiniai antakių kraštai. Todėl jeigu jums buvo išrašyti akiniai, nepamirškite jų.

Ta pati taisyklė galioja ir saulės akiniams. Kai saulė itin spigina, nešiokite akinius nuo saulės, kurie padės apsaugoti paakių odą nuo žalingų saulės spindulių ir, be abejo, raukšlių.

5. Nepamirškite veido odos šveitiklių

Odos šveitimas ne tik didina jos elastingumą bei padeda kovoti su jos nelygumais, bet ir efektyviai šalina įvairaus gylio raukšles. Šveitimo priemones rinkitės pagal odos tipą.

Taip pat skaitykite: Pasigaminkite pačios: 5 odą puoselėjantys šveitikliai veidui

6. Pamėkite kakavą

Kakavoje yra gausu katechino ir epikatechino flavonoidų, kurie apsaugo odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio bei gerina odos ląstelių kraujotaką. Be to, puodelis kakavos – tai velniškai skanu.

7. Teisingai prauskitės

Dermatologai teigia, kad paprastas vanduo iš čiaupo panaikina natūralų odos apsauginį sluoksnį, kuris apsaugo odą nuo dehidratacijos ir ankstyvųjų raukšlių atsiradimo. Todėl nepamirškite jūsų odos tipui tinkamų prausimosi priemonių, kurios pašalina nešvarumus ir tuo pačiu saugo jūsų odą.

8. Atsikratykite žalingų įpročių

Žalingi įpročiai, pavyzdžiui rūkymas, itin neigiamai veikia ne tik sveikatą, bet ir odą. Rūkalių oda dažnai būna ne pagal amžių susiraukšlėjusi, nesveikos pilkos spalvos.

9. Daugiau vitamino C

Vitaminas C skatina kolageno gamybą, kuris apsaugo odą nuo žalingų UVA spindulių, reguliuoja pigmentaciją ir kovoja su uždegiminiais odos procesais. Į kasdienį racioną įtraukite daugiau citrusinių vaisių, kivių, brokolių, kopūstų, pomidorų, ananasų.

Vištiena su ananasais
Receptas: Vištiena su ananasais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (krūtinėlių)
Ananasai: 1.00 vnt. (pusė gerai prinokusio)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Salierai: 100.00 g (gumbo)
Porai: 2.00 vnt. (keli porų lapeliai)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Citrinžolė (stiebelis) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais.

2. Saliero gumbą nulupkite, supjaustykite apystoriais šiaudeliais, imbierą nulupkite, sutarkuokite. Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.

3. Karštame aliejuje pakepinkite imbierą ir česnakus, sumeskite vištieną, salierus ir gerai apkepinkite. Tada sudėkite ananasų griežinėlius ir dar minutėlę pakepinkite, kol jie sušils.

4. Ant vištienos ir ananasų pilkite sojų padažo, berkite cukraus, kalendrų, trintos citrinžolės ir vis pavartydama kepkite apie 6 minutes.

Kulinaro patarimas. Šias salotas gardu valgyti ir su skrudintomis kedrinėmis pinijomis arba kapotais migdolais.

Suskleisti
Viščiukų kepenėlių salotos su greipfrutais
Receptas: Viščiukų kepenėlių salotos su greipfrutais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Vynuogės: 20.00 vnt. (didelių raudonųjų)
Salotos: 100.00 g (kelios saujelės įvairių salotų lapelių)
Greipfrutai: 1.00 vnt. (didelis raudonasis)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Pienas: 2.00 st. (kepenėlėms mirkyti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Sultys: 50.00 ml (apelsinų)
Vynas: 50.00 ml (chereso)
Vištų kepenėlės: 400.00 g (viščiukų)
Kaip gaminti

1. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite visas plėveles, tada per naktį mirkykite piene, nuvarvinkite, įtrinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apkepkite svieste.

2. Kai kepenėlės baigs kepti, supilkite cheresą ir kaitinkite, kol dalis jo nugaruos. 

3. Greipfrutą nulupkite, pašalinkite baltąją žievelės dalį, išskirstykite skiltelėmis ir sumeskite į gilų dubenį.

4. Ten pat dėkite plėšytus salotų lapelius, pilkite aliejų, apelsinų sultis, berkite nuplautas, per pusę perpjautas vynuoges (nepamirškite iškrapštyti sėklyčių).

5. Salotas gerai išmaišykite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Po lygiai išdėliokite į tris lėkštes. Ant viršaus berkite viščiukų kepenėlių, šalia įpilkite balzaminio padažo.

Pagaminsite per 45  min. (neskaičiuojant kepenėlių mirkymo laiko)

Suskleisti
Brokolių salotos su sezamais
Receptas: Brokolių salotos su sezamais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Peletrūnas: 1.00 valg. š.
Laiškiniai svogūnai: 1.00 valg. š.
Džiovintos vyšnios: 2.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (padažui)
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų - padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (trintas - padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (1/4 - padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (trinto - padažui)
Kaip gaminti
  1. Brokolius apvirkite 2-6 minutes ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Susmulkinkite.
  2. Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite padažu.

 

 

Suskleisti

10. Pamėkite sojos produktus

Soja padeda apsaugoti odą nuo priešlaikinio odos senėjimo, kurį sukelia kenksmingas saulės spindulių poveikis. Be to, soja savo sudėtyje turi junginių, kurie veikia panašiai kaip estrogenai – jeigu trūksta šio hormono, audiniai pradeda irti, todėl atsiranda raukšlės. Reguliariai vartodamos sojos produktus, padėsite odai gaminti daugiau kolageno.

11. Išmėginkite drėkinamuosius kompresus

Kompresams naudokite minkštą, švelnų rankšluostį. Sulenkite jį į keturias dalis ir panardinkite į karštą vandenį. Ištraukite rankšluostį, išspauskite jį ir dėkite ant veido. Nepamirškite ir smakro srities. Kompresą laikykite tol, kol rankšluostis bus šiltas. Jeigu prieš procedūrą patepsite veidą riebiu kremu – sulauksite dar geresnių rezultatų.

12. Medaus kaukė

Medaus kaukė puikiai išvalo poras ir saugo odą nuo priešlaikinio senėjimo ir tinka visiems odos tipams. Žinoma, jeigu nesate alergiška medui. Užtepkite medaus ant švarios odos ir masažuokite 3–5 min. Po to nuplaukite vėsiu vandeniu.

Taigi, pagrindinės taisyklės toms, kurios nori gražios, sveikos ir švytinčios odos:

• venkite tiesioginių saulės spindulių;

• nerūkykite;

• drėkinkite odą ir tinkamai ją valykite;

• sveikai maitinkitės, gerkite daug vandens (bet ne prieš miegą);

• miegokite bent 8 val. per parą. Kokybiško miego metu sparčiau atsinaujina odos ląstelės ir gaminasi kolagenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais