O Kūčių vakarą basomis kojomis tyliai tipename per namus ir po egle dėliojame dailiais kaspinėliais surištas dovanas... Mažas, dideles, jaukias ir gražias. Paruoštas mūsų pačių rankomis, todėl tik dar brangesnes ir nuoširdesnes.
Tikriausiai metuose nėra kito tokio laiko, kuris į mūsų dienas įneštų šitiek gerumo, užpildytų jas nuoširdžiu laukimu ir jaukiais šventiniais planais. Kalėdinių dovanėlių sąrašas – vienas tų dalykų, kurie kasmet priverčia šiek tiek pasukti galvą. Kokia turėtų būti ideali dovana brangiausiems mūsų žmonėms? Kas juos nudžiugintų? Kas jų šventes galėtų padaryti dar gražesnes ir mielesnes širdžiai?
Tiesa ta, kad kartais pačių gražiausių ir geriausių dovanų reikia ieškoti ne parduotuvių lentynose, bet savo mintyse, idėjose ir širdyse. Tai – dovanos, pagamintos mūsų pačių rankomis. Kad ir kas tai būtų (jūsų nunerta servetėlė, nupieštas paveikslas, numegztas šalikas ar iškepti sausainiai), tai – dovana, į kurią sudėjote daug savo rūpesčio, laiko ir meilės, ir ji turi neapsakomai didelę vertę. Gal ir jums teko kada nors tai patirti: kai atrišate kaspinėlį, atidarote dėžutę, o ten randate saują kruopščiai išmargintų naminių meduolių ir... suprantate, kad tai yra nuostabi dovana, kad šioje dovanų dėžutėje sudėti ne tik meduoliai, bet ir meilė, rūpestis, šiluma. Viskas dėl jūsų ir jums.
Tokias rankų darbo šventines dovanėles mylimiems žmonėms galime paruošti kiekvienas. Šįkart kviečiame į virtuves, kuriose prieš šv. Kalėdas visada kvepia cinamonu, imbieru, muskatu... Tradiciškiausias šv. Kalėdų kepinys yra meduoliai, todėl dažniausiai ir į dovanų dėžutes keliauja meduoliniai nameliai (tokia dovana sužavės ir mažus, ir didelius!) ar dailiai dekoruoti meduoliukai (klasikinis, bet visuomet džiuginantis kepinys). Dovanoms puikiai tinka ir įvairūs sausainiai, itališki biskočiai, riešutų ir vaisių pyragai, įvairūs desertai stiklainėliuose, naminiai džemai, uogienės, užtepėlės ir kiti gardumynai.
Vienintelis svarbus klausimas – ką mėgsta žmogus, kuriam ruošiate dovanėlę? Jei žinote, tuomet visa kita – lengva. Fantazuokite, svajokite, gaminkite ir dovanokite!
► Sviestas – įprastas produktas daugelio mūsų kasdienybėje. Tepame sviestą ant duonos riekės, ant pusryčių bandelės, dedame kubelį sviesto ant blynų ar vaflių stirtos, gabalėliu sviesto gardiname prancūziškus skrebučius... Tačiau ar pagalvojote, kad sviestas gali būti... kitoks? Kvapus, pagardintas prieskoniais ir praturtintas įvairiausiais skoniais, tarkime, spanguolėmis, medumi ir aitriosiomis paprikomis, cinamonu ir vanile...
Toks sviestų rinkinukas – netikėta, originali ir labai gardi dovana. Be to, ji tikrai ras vietą kiekvienuose namuose.
Ingredientai
Sviestas:
115.00 g (minkštas, 82 proc. riebumo)
Apelsinai:
1.00 vnt. (1 valg. š. tarkuotos žievelės)
Kaip gaminti
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
- Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
- Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
- Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
- Skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
115.00 g (minkštas, 82 proc. riebumo)
Kaip gaminti
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
- Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
- Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
- Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
- Puikiai tinka tepti ant paprasto ar skrudinto batono, šviesios duonos, patiekti su pusryčių bandelėmis, prancūziškais skrebučiais, kiaušiniais, daržovėmis, kepta vištiena.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
115.00 g (minkštas, 82 proc. riebumo)
Vanilė:
5.00 ml (vanilės ekstraktas)
Kaip gaminti
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
- Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
- Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
- Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
- Skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.
Suskleisti
► Karamelė – puikus dalykas, tačiau sūdyta karamelė – štai kur mažas stebuklas dailiame stiklainėlyje! Tas žiupsnis druskos saldžioje karamelėje gali tikrai daug: suteikia jai daug ryškesnį, sodresnį skonį, atskleidžia ją pačiomis gražiausiomis spalvomis. Būtinai prie stiklainėlio krašto prikabinkite ir šaukštelį. Juk, gavus tokią dovaną, norisi tik vieno – atidaryti dangtelį, čiupti šaukštelį ir paragauti!
Tokia saldi dovanėlė patiks visiems smaližiams. Sūdytos karamelės padažą galima pilti ant ledų, vaflių, blynų, gardinti pyragus ir pyragėlius, nors... norisi tiesiog imti ir kabinti šaukštais.
Ingredientai
Vanilė:
20.00 ml (vanilės ekstraktas)
Druska:
1.00 žiupsnelis (dosnus žiupsnis jūros druskos)
Kaip gaminti
- Cukrų tolygiu sluoksniu suberkite į didelį storadugnį prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Pradėkite lėtai maišyti silikonine mentele ar mediniu šaukštu – maišyti pradėkite nuo kraštų, link prikaistuvio centro, lengvais judesiais. Maišykite lėtai. Kai cukrus ištirps, kaitinkite toliau, vis lengvai pamaišydami, kol karamelės spalva stipriai patamsės iki tamsiai gintarinės ir pradės jaustis dūmų kvapas. Vos pajutę šį kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir nedelsiant nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.
- Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Maišykite atsargiai, nes karamelė ims stipriai burbuliuoti, kai sudėsite sviestą.
- Kai sviestas ištirps, ateis metas lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supilti grietinėlę. Būkite itin atsargūs – karamelė vėl pradės putoti ir burbuliuoti, todėl saugokite savo rankas bei veidą!
- Jei supylus grietinėlę karamelė ėmė stingti, dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, pakaitinkite, kol gausite vientisą masę.
- Įmaišykite vanilę ir dosnų žiupsnį druskos.
- Leiskite karamelei atvėsti prikaistuvyje apie 10-15 minučių. Tuomet supilstykite į stiklainėlius. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, stiklainėlius sandariai uždarykite ir dėkite į šaldytuvą. Šaldytuve karamelę laikyti galite 2-3 savaites. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, išimkite ją ir palaikykite valandėlę kambario temperatūroje arba pašildykite, sudėję į prikaistuvį.
Suskleisti
Idėja! Tokie maži stiklainėliai su sūdytos karamelės padažu ir prikabintais šaukšteliais gali būti ir šventinio jūsų stalo dekoro detalė. Simbolinės dovanėlės svečiams šiais laikais labai populiarios!
► Prieš kelis dešimtmečius, kai daiktų parduotuvėse ir aplink mus buvo daug mažiau, glėbys ryškiai oranžinių mandarinų ar maišelis riešutų būdavo puiki Kalėdų dovana tiek mažiesiems, tiek dideliems. Šiandien suvalgytų mandarinų nė neskaičiuojame, o įvairiausiais riešutais mėgaujamės ištisus metus... Nepaisant to, riešutai vis dar gali būti šauni dovana. Paimprovizuokite virtuvėje, sukurkite įvairių skonių riešutų rinkinį, supilstykite į gražius maišelius ir štai – skani dovanėlė! Mėgstantys įvairius gardžius pakramsnojimus, tokią dovaną tikrai įvertins geriausiais balais ir plačiausiomis šypsenomis.
Ingredientai
Vanilė:
20.00 ml (vanilės ekstraktas)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (kvapieji)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Riešutus nuplikykite: sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite minutę. Vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite. Suberkite cukrų, supilkite aliejų. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 10 minučių.
- Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite druską, pipirus, cinamoną, muskatą ir imbierą. Išmaišykite, kad visi riešutai pasidengtų prieskonių mišiniu.
- Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.
- Atvėsinkite ir supilstykite į maišelius ar stiklainėlius. Sandariame inde laikomi riešutai gali išbūti iki mėnesio.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Riešutus nuplikykite: sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite minutę. Vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite.
- Kiaušinio baltymą ir šaukštą vandens išplakite iki lengvų baltų putų. Suberkite riešutus ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenėlyje sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų, cinamoną, druską ir kajanus. Suberkite ir dubenį su riešutais. Išmaišykite, kad visi riešutai tolygiai pasidengtų mase.
- Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.
- Atvėsinkite ir supilstykite į maišelius ar stiklainėlius. Sandariame inde laikomi riešutai gali išbūti iki mėnesio.
Suskleisti
Ingredientai
Malta rūkyta paprika: 1.00 arbat. š.
Apelsinai:
1.00 vnt. (1 valg. š. tarkuotos žievelės)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Riešutus nuplikykite: sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite minutę. Vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite.
- Dubenyje išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų baltų putų. Suberkite rudąjį cukrų, rūkytą papriką, kajanus, druską ir apelsino žieveles.
- Suberkite riešutus ir gerai sumaišykite, kad visi riešutai pasidengtų mase.
- Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.
- Atvėsinkite ir supilstykite į maišelius ar stiklainėlius. Sandariame inde laikomi riešutai gali išbūti iki mėnesio.
Suskleisti
Skaniąsias Kalėdų dovanas gamino Asta Černė