Nuotr. iš asmeninio albumo/Austėja Landsbergienė
Ji – didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja ir vadovė bei „Maxima“ sveikos gyvensenos skatinimo projekto „Gyvenkime sveikiau“ partnerė.
1. Iškyloms ruoškitės iš anksto. Pasiruoškite daiktų sąrašą, kurie iškylose – būtini, bet lengvai pamirštami. Svarbiausius daiktus ir dalį maisto geriausia susiruošti iš vakaro.
2. Turėkite neperšlampamą paklotą. Lietuvoje dažnai lyja, žemė gali būti drėgna, dėl to labai rekomenduojami paklotai su neperšlampama apačia.
3. Pasirūpinkite patogiais drabužiais. Kepurė nuo saulės ir papildomi drabužiai – būtini. Pasitaiko, kad išsiruošus net ir į trumpą iškylą vaikai išsipurvina ar susiplėšo drabužius.
123rf nuotr./Uodai
4. Nepamirškite vaistų ir kitų priemonių dėžutės. Privalu pasirūpinti kremu nuo saulės, priemonėmis nuo vabzdžių ir įkandimų.
Būtina turėti vaistų nuo įprastų savo vaikų ligų, ir visiems be išimties – dezinfekuojantį purškalą, pleistrų ir priešalerginių vaistų.
Taip pat skaitykite: Infekcinių ligų gydytoja Auksė Mickienė – apie erkes, jų sukeliamas ligas ir pasekmes
5. Turėkite lauko žaidimų. Pasiimkite kad ir paprasčiausią kamuolį, skraidančią lėkšte, ar badmintoną. Vaikams bus smagu net tuomet, kai suaugusieji norės šiek tiek pabendrauti tarpusavyje.
6. Gėrimų pasiimkite daugiau. Vaikams itin svarbu vartoti daug skysčių, todėl į iškylą svarbu pasiimti kelis papildomus buteliukus vandens. Gėrimus A. Landsbergienė rekomenduoja pilti ne į buteliukus ar gertuves, o termosą. Taip gėrimas neįšils ir nepradės gesti, jeigu norėsite jį pagardinti citrina ar keliomis uogomis.
Fotolia nuotr./Vanduo su citrinomis
7. Svarbu užtikrinti maisto saugumą. Vasarą maistą išėmus iš šaldytuvo jį rekomenduojama suvartoti ne vėliau kaip per dvi valandas. Nebent tai – negreitai gendantis maistas: įvairūs duoniukai, trapučiai, sausainiai. Vykdami į iškylas venkite mėsos ir pieno produktų, nes juos suvartoti reikia itin greitai. Gera investicija – šaltkrepšis su šaldančiomis kasetėmis, kuris prailgins maisto tinkamumo vartoti laiką.
8. Į maisto ruošą įtraukite vaikus. Kartu su vaikais pasigaminkite lengvai paruošiamus vieno kąsnio sumuštinukus. Naudokite duoną, įvairias užtepėles, daržoves ar sūrį. Ant paruoštų sumuštinių leiskite vaikams užrašyti savo vardus. Ryte vaikai bėgs tikrinti, ar tikrai sudėjote jų pasiruoštą maistą, o ir valgyti savo pasigamintą bus smagiau.
Ingredientai
Duona:
2.00 riekės (mėgstamos kvadratinės formos)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Saulėgrąžų daigai: (saujelė) 1.00 sauja
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
- Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių, kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad sumuštinis taptų tvirtesnis.
- Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.
2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.
3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
Suskleisti
Taip pat skaitykite: Smagūs moksliniai eksperimentai, kuriuos galite atlikti su vaikais
9. Gaminkite ir rimtesnius patiekalus. Paprastas ir vaikų mėgstamas patiekalas – makaronų salotos. Išvirtus makaronus pakepkite su daržovėmis, pagardinkite pesto padažu. Dar viena idėja – kietai virti kiaušiniai su daržovėmis. Naudokite morkas, agurkus ar ridikėlius. Šios daržovės net ir po kelių valandų išliks traškios ir gardžios.
Išbandykite lengvai paruošiamus vėrinukus. Vaisius ir daržoves ruoškite prieš pat išvykstant, kad juose išliktų kuo daugiau vitaminų. Dar viena idėja – ledukų konteineriuose užšaldykite natūralių vaisių sulčių ar vaisių kokteilių.
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių, padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti
1. Jogurtą supilkite į kavos filtrą, 1–2 val. palikite nusivarvėti. Nusivarvėjus skysčiui jogurtas sutirštės.
2. Stambia trintuve sutarkuokite agurką, sudėkite į koštuvą, palikite 30 min. nusivarvėti.
3. Sutrinkite česnaką, sumaišykite su aliejumi ir citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sumaišykite su jogurtu ir agurkais. Prieš patiekdama palaikykite šaldytuve.
4. Nuplaukite ir supjaustykite daržoves: pomidorus ir ridikėlius – skiltelėmis, agurkus, paprikas ir salierų stiebus – šiaudeliais. Sudėkite daržoves į stiklines ar dubenėlius, šalia patiekite gaivaus jogurto ir agurkų padažo.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant varvinimo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Makaronai:
250.00 g (kaspinėlių arba vamzdelių)
Paprikos:
1.00 vnt. (nedidelė saldžioji)
Raudonėliai:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis smulkiai kapotų šviežių arba džiovintų)
Bazilikai:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis smulkiai kapotų šviežių arba džiovintų)
Kaip gaminti
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, gerai nuvarvinkite.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite špinatų lapelius, didesnius suplėšykite.
3. Papriką ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite plonais šiaudeliais.
4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis, išspauskite česnaką, pasūdykite, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, gerai išmaišykite.
5. Į didelį dubenį sudėkite virtus makaronus, špinatų lapelius, paprikas ir pomidorus, apšlakstykite padažu, apibarstykite sutrupintu fetos sūriu, atsargiai išmaišykite. Patiekite su orkaitėje skrudinta itališka duona.
Kulinaro patarimas. Jei nemėgstate ar neturite fetos sūrio, salotas galite pagardinti tarkuotu parmezanu arba mocarelos griežinėliais.
Suskleisti
10. Mėgaukitės spalvomis. Maistą, skirtą iškyloms, dėkite į sandarias spalvingas dėžutes, ant kurių vaikai galės užrašyti savo vardus. Pasiimkite spalvingų šiaudelių, servetėlių, o jei tai gimtadienis – spalvingų kepurėlių ir žvakučių. Smulkmenos padeda sukurti tikros iškylos įspūdį bei pakelia nuotaiką.