„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2015 12 29

Kaip sutikti 2016 metus: vaišės ir stalo puošyba

Artėjantys 2016-ieji – Ugninės Beždžionės metai. Beždžionė – nenuspėjamas, energingas, judrus, išdaigas mėgstantis gyvūnas. Tuo pačiu tai šeimos papročių globėja. Sužinokime, kaip, sutinkant Naujuosius metus, įtikti šiai pokštininkei.
Naujieji metai
Naujieji metai / Fotolia nuotr.

Vaišių stalas

Beždžionė – visaėdis gyvūnas, todėl jokių apribojimų naujamečio vaišių stalui nėra. Nors pagrindinį šio gyvūno meniu sudaro švieži vaisiai, beždžionė visai nieko prieš mėsą, žuvį, sūrį, daržoves ir saldumynus. Todėl patariama, kad ant naujamečio stalo būtų kuo įvairesnio maisto. Tiesa, atminkite vieną svarbią taisyklę: kuo paprasčiau, tuo geriau ir skaniau.

Verčiau tegul maisto būna mažiau, bet kiekvienas patiekalas būna ypatingas.

Nekepkite viso kalakuto ir nedarykite įmantrių patiekalų, kuriuos būtų sunku pjaustyti. Beždžionei labiau įtiksite, jeigu ant stalo bus patiekalai iš karto suskirstyti porcijomis, pavyzdžiui, sūrio kamuoliukai, vieno kąsnio sumuštinukai, desertai taurelėse ir pan. Žodžiu tai, ką galima valgyti viena šakute ar rankomis ir tokiu būdu nenutraukti bendravimo prie stalo. Sutinkant Naujus metus siaurame draugų rate, galima pasivaišinti pica arba sušiais, tik juos būtina pagardinti šviežiomis daržovėmis ir žalumynais.

Lietinių kąsneliai su lašišomis
Receptas: Lietinių kąsneliai su lašišomis
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 35
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (Lietinių tešlai)
Pienas: 125.00 ml (Lietinių tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (Lietinių tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (Lietinių tešlai)
Lašiša: 250.00 g (Įdarui; rūkytų lašišų filė)
Varškės sūris: 250.00 g (Įdarui; riebaus)
Citrinos: 1.00 vnt. (Įdarui; šaukštas citrinos sulčių)
Česnakai: 1.00 valg. š. (Įdarui; šaukštas kapotų laiškinių česnakų)
Grietinėlė: 100.00 ml (Įdarui; plakamosios)
Vanduo: 125.00 ml (Lietinių tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (Lietinių tešlai ir įdarui; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Lietinių tešlai; pagal skonį baltųjų)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui; pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite lietinių įdarą: visus lietiniams skirtus produktus elektriniu plakikliu išplakite plastikiniame dubenyje ir palikite 30 min.

2. Kol tešla brinks, paruoškite įdarą suktinukams: lašišų filė sukapokite, apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su kapotais žalumynais.

3. Varškės sūrį kelis kartus permalkite mėsmale, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, pasūdykite, sumaišykite su lašišomis, tada labai atsargiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.

4. Iš tešlos iškeptus nedidelius lietinius atvėsinkite.

5. Ant kiekvieno krėskite įdaro ir susukite voleliu.

6. Suktinukus suvyniokite į maistinę plėvelę, apie valandą palaikykite šaldytuve, tada supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.

7. Tiekite su žalumynais, persmeigusi dekoratyviais mediniais iešmeliais.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Sūrio rutuliukai
Receptas: Sūrio rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 61
Receptas
Ingredientai
Sūris: 200.00 g (kieto brandinto sūrio, pvz., Grevé)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 500.00 ml
Kaip gaminti
  1. Smulkiai sutarkuokite sūrį.
  2. Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite sūrį. Masė turi būti pakankamai kieta, kad būtų galima suformuoti rutuliukus.
  3. Gruzdintuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki 180 ºC temperatūros. Jei neturite kulinarinio termometro, įmeskite į puodą baltos duonos kubelį. Jei gabalėlis per minutę pagelto ir tapo traškus, temperatūra tinkama, jei suskrudo greičiau – aliejus per karštas.
  4. Patepkite delnus aliejumi, arbatiniu šaukšteliu pakabinkite sūrio masės ir suformuokite rutuliuką. Dėkite po kelis sūrio rutuliukus į įkaitintą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Sūrio rutuliukai skaniausi, kol karšti. Kad neatvėstų, sudėkite į skardą ir laikykite šiltoje orkaitėje.
  5. Gruzdintus sūrio rutuliukus tiekite kaip garnyrą arba kaip užkandį prie alaus.

 

Suskleisti
Sumuštiniai su karštai rūkytu kumpiu
Receptas: Sumuštiniai su karštai rūkytu kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepalėlis tamsios kvietinės su grūdais)
Sviestas: 50.00 g
Kumpis: 150.00 g (kiaulienos karštai rūkytas)
Ridikėliai: 50.00 g (daigų)
Kaip gaminti

1.  Duoną supjaustykite storomis riekėmis, aptepkite sviestu.

2. Ant viršaus uždėkite po suvyniotą ploną griežinėlį karštai rūkyto kumpio ir ridikėlių daigų.  

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Picų paplotėliai su kumpiu ir ananasais
Receptas: Picų paplotėliai su kumpiu ir ananasais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Grietinė: 250.00 ml (kefyro arba rūgpienio)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Miltai: 600.00 g (kiekis priklauso nuo grietinės, kefyro ar rūgpienio riebumo)
Sūris: 100.00 g (fermentinis - įdarui)
Pomidorų padažas: 8.00 valg. š. (įdarui)
Kumpis: 120.00 g (rūkytas - įdarui)
Ananasai: 100.00 g (konservuoti gabaliukais - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  2. Grietinę, kefyrą arba rūgpienį supilkite į dubenį, suberkite druską, supilkite aliejų ir įdėkite kiaušinio trynį. Viską išmaišykite. Suberkite miltus ir užmaišykite tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių.
  3. Kumpį supjaustykite gabaliukais, sūrį sutarkuokite. Padalykite tešlą į 16 gabaliukų. Kiekvieną gabaliuką pabarstykite miltais ir iškočiokite picą. Dėkite į kepimo skardą (tilps po vieną), kiekvieną patepkite pomidorų padažu, išdėliokite kumpį. Ananasų gabaliukus (jei didoki, dar pasmulkinkite) dėkite ant kumpio, pabarstykite sūriu. Šaukite į orkaitę ir kepkite 8–10 minučių, kol blynelių kraštai pagels. Galite pagardinti džiovintais raudonėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sušis
Receptas: Sušis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (suši (recepto autorė naudojo paprastus apvalius))
Actas: 1.00 st. (0,5 - ryžių)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Lašiša: 200.00 g
Jūros dumblių lakštai: (suši lapai - 1 pakuotė) 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Krienai: 3.00 arbat. š. (wassabi)
Sojų padažas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Sušiui ryžius reikia kelis kartus perplauti vandeniu, tada virkite 15min ir dar palaikyti 10min puode sumaišykite su padažu, o padažą darome taip: pusė stiklinės sušio acto, dedame šaukštelį cukraus ir druskos pagal skonį, pakaitinkite kol ištirps ir pilkite į ryžius.
  2. Tiek padažo užtenka 200g ryžių. 
  3. Susipjaustykite lašišą, agurką ir papriką juostelėmis, jei ryžiai dar neatvėsę, galima paskleisti juos lėkštėje, tada greičiau atvėsta.
  4. Galiausiai ant bambukinio kilimėlio pasidėkite dumblių lapą, dėkite ryžius, maždaug iki pusės lapo, kad ryžiai neliptų prie pirštų galima pavilgyti pirštus į vandenį, tada prie kraštelio dedame lašišą, papriką, agurką, arba atskirai su agurku ir su paprika, galima dėti ir avokado, recepto autorė tiesiog aprašo jų šeimos labiausiai pamėgtus ingredientus, sudėjus viską susukite, ir su bambukiniu kilimėliu paritinėkite, paspauskite, tada supjaustykite maždaug 1,5cm storio riekelėmis, kam patinka galima pagardinti wassabi, sojų padažu.

Receptą atsiuntė Živilė

Suskleisti
Pikantiški kąsneliai
Receptas: Pikantiški kąsneliai
8 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 108
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (Ilgavaisis)
Rikotos sūris: 250.00 g (indelis)
Sūris: 25.00 g (tarkuoto parmezano)
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės ir II variantui: 2 šaukštai citrinų sulčių)
Avietės: 40.00 g
Lašiša: 150.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Krienai: 2.00 arbat. š.
Alyvuogės: 40.00 g (žaliosios papuošti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų baltųjų; pagal skonį)
Trapios tešlos krepšeliai 8.00 vnt.
Kaip gaminti

I variantas. Ilgavaisis agurkas, indelis rikotos, 25 g tarkuoto parmezano, šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės, keli mėtų lapeliai, kelios šaldytos avietės.

1. Rikotą sumaišykite su parmezanu ir nutarkuota citrinos žievele. Pagal skonį pasūdykite.

2. Specialiu figūriniu peiliu agurką supjaustykite griežinėliais, vidų išskobkite ir įdarykite rikotos mase.

3. Ant viršaus dėkite po mėtos lapelį ir avietę.

II variantas. 8 trapios tešlos krepšeliai, 150 g lašišų filė, 100 ml plakamosios grietinėlės, 2 šaukšteliai krienų, 2 šaukštai citrinų sulčių, druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų, kelios žaliosios alyvuogės (papuošti).

1. Lašišų filė susmulkinkite ir 5 min. pavirkite nedideliame kiekyje vandens. Puodą nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

2. Nuvarvintus lašišų gabalėlius ir krienus sudėkite į indą, įpilkite šaukštą citrinų sulčių, įberkite prieskonių, pasūdykite ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės.

3. Kitame indelyje iki standžių putų išplakite grietinėlę, ją atsargiai įmaišykite į lašišų masę ir 20 min. padėkite šaltai.

4. Kai putėsiai atšals, jų dėkite į tešlos krepšelius. Puoškite žaliosiomis alyvuogėmis.

Suskleisti
Ryžių salotų kąsneliai
Receptas: Ryžių salotų kąsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 16
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Kukurūzai: 100.00 g (konservuotų)
Ananasai: 100.00 g (konservuotų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Krabų lazdelės: 100.00 g
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Česnakai: 1.00 skiltelės (nebūtina)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Ryžius išvirkite taip, kad būtų visiškai minkšti. Atvėsinkite.
  2. Ananasus supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Graikinius riešutus truputį paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sugrūskite grūstuve ar supjaustykite peiliu į smulkius gabalėlius.
  4. Ryžius, konservuotus kukurūzus, parmezano sūrį, graikinius riešutus, smulkintą česnaką suberkite į dubenį. Pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite.
  5. Krabų lazdeles susmulkinkite į labai mažus gabalėlius.
  6. Drėgnomis rankomis  ir šaukštu iš ryžių salotų atsargiai suformuokite nedidelius rutulius, šiek tiek paspauskite, kad būtų tvirtesni, apvoliokite smulkintose krabų lazdelėse. Gražiai išdėliokite lėkštėje.
  7. Šį patiekalą galite patiekti ir ne rutuliukų forma, o kaip paprastas salotas. Tada krabų lazdeles pjaustykite stambesniais gabalėliais ir įmaišykite į salotas kartu su visais kitais produktais.

 

Suskleisti
Maki sušis su krevetėmis ir avokadais
Receptas: Maki sušis su lašišomis ir avokadais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st. (kibių)
Vanduo: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Jūros druska 1.00 valg. š.
Ryžių actas 2.00 valg. š.
Lašiša: 150.00 g (sūdytų, įdarui)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs, įdarui)
Kreminis sūris „Philadelphia“ (įdarui) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Suberkite ryžius į didesnį dubenį ir kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu. Skalaukite ryžius, kol vanduo pasidarys skaidrus. Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti.

2. Suberkite ryžius į puodą, supilkite vandenį, prieš virdama bent pusę valandos pamirkykite, dar geriau – valandą.

3. Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite 15–20 min., kol vanduo beveik išgaruos.

4. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite 10–15 minučių pastovėti.

5. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska.

6. Susidariusį sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti iki žmogaus kūno temperatūros ir galite formuoti sušį.

7. Sušiui sukti naudojamas specialus bambukinis kilimėlis. Ant kilimėlio tieskite jūrinių dumblių lakštą, ant jo dėkite ryžių sluoksnį, viduryje užtepkite kreminio sūrio, išdėliokite šiaudeliais pjaustytą avokadą ir lašišą.

8. Naudodama kilimėlį sušį susukite į standų ritinėlį.

9. Sušiui pjaustyti reikia aštraus peilio. Priklausomai nuo ritinėlio ilgio ir storio, jis pjaustomas į 6–8 dalis: maždaug 2 cm storio gabalėliais.

10. Išdėliokite ritinėlius kvadratinėje ar stačiakampėje lėkštėje, šalia įdėkite kelis marinuoto imbiero griežinėlius, išspauskite vasabi pastos, nedideliame dubenėlyje patiekite sojų padažą.

Suskleisti
Sumuštiniai su avokadais
Receptas: Sumuštiniai su avokadais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 77
Receptas
Ingredientai
Duona: 8.00 vnt. (riekės kvietinės arba ruginės)
Avokadai: 3.00 vnt. (dideli sunokę)
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Sezamo sėklos: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. šviežių citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nulupkite avokadus, du supjaustykite stambiais gabalėliais, vieną atidėkite sumuštiniams papuošti.

2. Apšlakstykite avokadus citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sutrinkite elektriniu grūstuvu arba šakute.

3. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite sezamų sėklas.

4. Duonos riekes patepkite avokadų „sviestu“, ant viršaus išdėliokite pomidorus ir plonais gabalėliais pjaustytą avokadą, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite sezamų sėklomis, druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Sūrio rutuliukai
Receptas: Sūrio rutuliukai su staigmena viduje
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 70
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 100.00 g (be kauliukų, citrinomis įdarytos, tačiau jei tokių nemėgstate, galite rinktis be įdaro arba juodąsias)
Varškė: 100.00 g
Aguonos: 50.00 g
Saulėgrąžos: 50.00 g
Migdolai: 50.00 g (drožlės)
Sezamo sėklos: 50.00 g
Spanguolės: 50.00 g (džiovintos)
Kaip gaminti

1. Varškę ir pelėsinį sūrį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

2. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti. Visus produktus suberkite į atskirus indelius, kad juose būtų lengviau apvolioti sūrio rutuliukus.

3. Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos – alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose. Valandą arba kelias palaikykite šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų.

Galite tiekti vienus arba su įvairiomis duonelėmis, trapučiais ar traškučiais.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sūrio rutuliukai su staigmena viduje

Suskleisti
Sumuštiniai su omletu
Receptas: Sumuštiniai su omletu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 52
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 60.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Špinatai: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Duona: 4.00 riekės (skrudinimui)
Tepamas varškės sūrelis: 100.00 g
Gražgarstės: 2.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE OMLETĄ. Kiaušinius, pieną ir miltus šluotele išplakite iki vientisos masės.
  2. Svogūną susmulkinkite, česnaką sukapokite labai mažais gabalėliais, o špinatus nuplaukite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną ir pakepinkite, kol gabalėliai taps skaidrūs. Suberkite česnaką ir pamaišydami kaitinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  3. Švarioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinių plakinį, ant jo tolygiai paskleiskite kepintas daržoves ir špinatus. Apibarstykite druska ir pipirais. Kai matysite, kad kiaušiniai ima tvirtėti, atsargiai mentele apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės, kol taip pat gražiai apskrus. Iškepusį omletą supjaustykite gabalėliais.
  4. PARUOŠKITE SUMUŠTINĮ. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuve ar orkaitėje. Atvėsinkite ir aptepkite tepamu sūreliu. Ant vienos iš riekelių paskleiskite rukolos salotas, ant šių  dėkite supjaustyto omleto gabalėlius. Ant omleto išdėliokote pomidorų griežinėlius ir užvožkite antra skrudinta duonos riekele. Lengvai paspauskite delnais.
  5. Patiekite sumuštinį iš karto arba suvyniokite į kepimo popierių ir įsidėkite į darbo pietų dėžutę. Skanaus!
Suskleisti

Ne mažiau svarbi sąlyga sutinkant Ugninės Beždžionės metus – patiekalai neturėtų būti riebūs ir sunkiai virškinami. Bulvių košei, baltajai mišrainei, riebioms vištienos kulšelėms ir kitiems kasdieniams patiekalams tarkite griežtą „ne“. Verčiau tegul maisto būna mažiau, bet kiekvienas patiekalas būna ypatingas.

2016 metų sutikimas – puiki proga išbandyti naujus maisto produktus ir receptus. Nebijokite, jeigu, gaminant naują patiekalą, kas nors nepasisektų: jeigu beždžionei kas nors nepavyksta, ji greitai apie tai pamiršta, tačiau sėkmingus atradimus prisimena visą gyvenimą.

Tortas, ypač su riebiu glajumi ar grietinėle – ne pats geriausias sprendimas sutinkant Ugninės Beždžionės metus. Verčiau į didelę vazą gausiai pridėkite egzotiškų vaisių ir uogų. Kitas variantas, kuris patiks beždžionei, – namie gaminti vaisiniai keksiukai, saldūs krepšeliai, orinukai, saldainiai su džiovintais vaisiais ir riešutais.

Pyragas su džiovintais vaisiais
Receptas: Pyragas su džiovintais vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Grietinė: 1.00 st.
Soda: 1.00 arbat. š. (0,5)
Džiovinti vaisiai: 300.00 g (300 - 400 - slyvų, abrikosų, ananasų ir kt; galima dėti ir riešutų)
Obuoliai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kaip gaminti

Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė.

  1. Džiovintus vaisius gerai nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais ir pamirkykite vandenyje (jei naudojate kietus - ananasus, papajas ar kt.), kol ruošite tešlą.
  2. Kiaušinius ir cukrų išplakite mikseriu iki purios šviesiai geltonos masės.
  3. Supilkite grietinę (1 v.š. pasiliekame užgesinti sodai), išplakite. Sodą užpilkite 1 v.š. grietinės ir pamaišykite, kol pradės putoti.
  4. Supilkite į plakinį, greitai išmaišykite. Berkite miltus ir vėl viską išplakite. Galiausiai dėkite džiovintus vaisius.
  5. Išmaišykite. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sudėkite ant pyrago viršaus (papuošimui).
  6. Pilkite į aliejumi išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą - recepto autorė kepė 24 cm. apvalioje formoje su kiauryme viduryje (kekso forma); pyragas iškilo net už formos kraštų.
  7. Kepkite 180 C orkaitėje apie 1 h, kol pyragas gražiai paruduoja. Iškepusį atvėsinkite.

Skanaus!

P.S. Pyragas būna skanesnis kitą dieną po kepimo.

Receptą atsiuntė Karolina Augustauskaitė

Suskleisti
Keksiukai su pistacijomis
Receptas: Keksiukai su pistacijomis
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 470.00 g (pakelio AB „Kauno Grūdai“ miltinio mišinio vaniliniam keksui)
Aliejus: 185.00 ml (pistacijų)
Jogurtas: 225.00 ml (skysto jogurto su žemuogėmis, agrastais arba abrikosais)
Pistacijos: 300.00 g (dekoravimui)
Kaip gaminti
  1. Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
  2. Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
  3. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
  4. Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
Suskleisti
Tortas su morengais
Receptas: Tortas su morengais
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (biskvitui)
Kiaušiniai: 9.00 vnt. (4 kiaušiniai biskvitui ir 5 baltymai morenginiams sluoksniams)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (biskvitui)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė biskvitui)
Miltelinis cukrus: 150.00 g (biskvitui)
Sviestas: 550.00 g (150 g biskvitui ir 400 g karameliniam kavos sluoksniui)
Aguonos (maltos – biskvitui) 200.00 g
Pienas: 2.00 valg. š. (biskvitui)
Cukrus: 200.00 g (morenginiams sluoksniams)
Graikiniai riešutai: 100.00 g (smulkinti, pakepinti – morenginiams sluoksniams)
Karamelizuotas sutirštintas pienas „Rududu“: (2 indeliai po 397 g karameliniam kavos sluoksniui) 794.00 g
Kava: 200.00 ml (stipri, nesaldinta – karameliniam kavos sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Aguoniniai biskvitai. Suplakite minkštą, kambario temperatūros sviestą su puse kiekio miltelinio cukraus. Įmaišykite citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius. Miltus sumaišykite su aguonomis ir atsargiai įmaišykite į tešlą su pienu. Baltymus iki standumo suplakite su likusiu milteliniu cukrumi  ir įmaišykite į tešlą. Tešlą sukrėskite į 24 cm kepimo formą ir 3040 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Ataušinkite ir pjaudamos padalykite į 2 sluoksnius.

2. Morenginiai sluoksniai. Morengams skirtus baltymus tol plakite, kol suputos. Nenustodamos plakti, po šaukštą berkite cukrų (kitą šaukštą cukraus berkite tik ištirpus anksčiau subertajam). Padidinkite plaktuvo greitį ir plakite, kol masė taps labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Įmaišykite riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleiskite baltymų masę. Kepkite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus.

3. Karamelinis kavos kremas (visi produktai šiam kremui būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros). Sviestą išplakite iki purumo. Nenustodamos plakti, po šaukštą dėkite „Rududu“ ir plakite, kol masė pašviesės. Plakdamos po šaukštą įmaišykite 100 ml kavos (kitą šaukštą berkite tuomet, kai prieš tai įberta kava jau bus gerai įsimaišiusi į kremą). 100 ml kavos palikite aguoniniams biskvitams sulaistyti. Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistykite 50 ml kavos ir aptepkite kremu. Tada dėkite morenginį sluoksnį ir vėl aptepkite kremu. Dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite likusia kava, užtepkite kremo, vėl dėkite morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepkite kremu. Puoškite pasitelkusios vaizduotę.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė

 

Suskleisti
Sluoksniuotas skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais
Receptas: Sluoksniuotas skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (minkštas)
Sutirštintas pienas: 400.00 g (1 indelis "Rududu")
Riešutai: 125.00 g (smulkintų kepintų riešutų mišinys)
Džiovinti vaisiai: 125.00 g (smulkinti įvairūs)
Kaip gaminti

1. Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir supjaustykite norimo dydžio keturkampiais (nelabai mažais). Suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių arba kol gražiai iškils ir parus.

2. Iškeptus lakštus atvėsinkite.

3. Sutirštintą pieną išplakite su minkštu sviestu. Vaisius ir riešutus sumaišykite. Kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo.

4. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Prancūziški morengai
Receptas: Prancūziški morengai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai)
Cukrus: 150.00 g (kristalinio)
Miltelinis cukrus: 150.00 g
Kaip gaminti

1. Ne trumpiau nei pusvalandį kambario temperatūroje pastovėjusius kiaušinių baltymus sudėkite į plakimo indą.

2. Po šaukštą berdama kristalinį cukrų, plakite elektriniu plakikliu, kol masė sustandės ir ims blizgėti (apie 10 minučių). Sausu šaukštu atsargiai įmaišykite miltelinį cukrų.

3. Gautą masę atsargiai sukrėskite į konditerinį maišelį, juo kepimo popieriumi ištiestoje skardoje suformuokite  graikinio riešuto dydžio kauburėlius. Kepkite 100 C karščio orkaitėje  apie pusantros valandos. Palikite atvėsti orkaitėje.

 

Suskleisti
Trapūs keksiukai
Receptas: Trapūs keksiukai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g (tešlai)
Migdolai: 50.00 g (maltų - tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - tešlai ir 1/3 st. - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 120.00 g (šalto - tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 - tešlai ir du tryniai - įdarui)
Krakmolas: 30.00 g (įdarui)
Pienas: 400.00 ml (riebaus - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg.š - sulčių - įdarui)
Avietės: 700.00 g (įdarui)
Degtinė: (aviečių - įdarui) 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus persijokite per sietelį ir kapodama peiliu sumaišykite su šaltu sviestu, migdolais, vaniliniu cukrumi, cukrumi ir kiaušiniu.
  2. Iš trupinių suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir apie 30 min. palaikykite šaldytuve.
  3. Šaltą tešlą ant miltais gausiai pabarstyti stalo iškočiokite, stiklinaite išspauskite apskritimus ir klokite juos į riebalais išteptas keksiukų formeles.
  4. Krepšelius kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Kremui krakmolą ištirpinkite pusėje stiklinės pieno, likusį pieną su cukrumi užvirinkite.
  5. Plonyte srovele, nuolat maišydama, supilkite krakmolą, dar kartą masę užkaitinkite ir atvėsinkite. Kai ji pradės stingti, įmaišykite plaktus trynius, degtinę ir citrinų sultis.
  6. Kremą krėskite į atvėsintus krepšelius, ant viršaus gausiai išdėliokite aviečių.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Vaisiniai keksiukai su riešutais
Receptas: Vaisiniai keksiukai su riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 4.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 100.00 g
Apelsinai: 2.00 vnt. (1 vnt. apelsino - nutarkuotos žievelės ir 125ml - šviežiai spaustų sulčių)
Miltai: 140.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (0,5 - malto)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (1/4 - maltų)
Druska: 1.00 arbat. š. (1/4)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelio - nulupto ir supjaustyto kubeliais)
Spanguolės: 125.00 g (džiovintų)
Graikiniai riešutai: 1.00 puodelis (kapotų)
Kaip gaminti
  1. Spanguoles užpilkite karštu vandeniu, palaukite, kol išbrinks ir nusausinkite.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, visais prieskoniais ir spanguolėmis.
  3. Sviestą ištirpinkite ir išplakite su kiaušiniu, cukrumi, apelsino žievele ir sultimis.
  4. Į skystą masę įmaišykite miltų mišinį, tada obuolius ir riešutus.
  5. Tešlą išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite apie 20 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
Receptas: Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (¾)
Miltai: 2.00 st. (1 ¼ - miltai ir ¼ - miltai kepiniams*)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (¼)
Kriaušės: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 85.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st. (⅔)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 1.00 st.
Lazdynų riešutai: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  2. Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
  4. Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
  5. Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
  7. Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
  8. Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
  9. Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
  10. Keksiukus kepkite ~25 minutes.
 
*Jau paruoštų miltų kepiniams galite nusipirkti kai kuriuose prekybos centruose, bet aš juos pasigaminu pati: 
 
Pamatuojama 1 stiklinė miltų, iš jos išimami du šaukštai miltų ir vietoj jų įdedami du šaukštai kukurūzų krakmolo. Miltų ir krakmolo mišinys persijojamas penkis kartus (taip, penkis kartus -  taip viskas gerai išsimaišys, miltų tekstūra taps daug tolygesnė ir vientisesnė).
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Florentinai su riešutais ir džiovintais vaisiais
Receptas: Florentinai su riešutais ir džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 9
Receptas
Ingredientai
Žemės riešutai 200.00 g
Džiovinti vaisiai (razinos, spanguolės, vyšnios, mangų cukrintiniai) 200.00 g
Sviestas: 100.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Cukrus: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Karštoje orkaitėje trumpai paskrudinkite žemės riešutus, pašalinkite luobeles. 100 g riešutų sumalkite, likusius susmulkinkite.

2. Puode ištirpykite sviestą su cukrumi, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa ir įgaus auksinį atspalvį, įmaišykite grietinę.

3. Suberkite džiovintus vaisius, smulkintus ir maltus riešutus, atsargiai maišydama kaitinkite maždaug minutę.

4. Skardą išklokite kepimo popieriumi, šaukštu suformuokite apskritus blynelius, kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Palikite atvėsti.

Suskleisti

Taip pat galite pagaminti didelį sūrio ar šokolado pyragą, papuošti jį riešutais, vaisiais bei supjaustyti porcijomis. Vietoj vaisių taip pat puikiai tiks spalvoti želė gabaliukai.

Švenčių įkarštyje nei vaikai, nei suaugę, neatsisakytų ledų, ypač jeigu paprastą plombyrą papuoštumėte granita, uogiene arba sulčių šerbetu. Puiki idėja – pyragėliai su palinkėjimais.

Stenkitės naudoti daug šviežių, kuo mažiau termiškai apdorotų produktų.

Svarbu ir tai, kad ateinančių metų šeimininkė – Ugninė Beždžionė, labai nemėgsta dirbtinių dažiklių, skonio stipriklių, konservantų ir visos kitos chemijos. Vietoj konservuotų daržovių rinkitės šviežias, o vietoj konservuotos žuvies ir jūrų gėrybių – sūdytus ir marinuotus jų analogus. Majonezą ir kitus pirktinius padažus sumažinkite iki minimumo, o išvis geriausia – pakeisti juos namie gamintais padažais.

Vietoj pirktinių saldumynų pavaišinkite svečius naminiais pyragais ir desertais. Patiekalų puošimui naudokite daugiau šviežių žalumynų, daržovių ir prieskonių. Vyšniniai pomidorai, rožinių pipirų žirneliai, raudonoji paprika, granatų sėklos, obuolių skiltelės ir apelsinai suteiks jūsų stalui ugninio atspalvio. Stenkitės naudoti daug šviežių, kuo mažiau termiškai apdorotų produktų.

Dėl gėrimų. Beždžionei tiks karštas vynas arba grogas. Verta pažymėti, kad stiprūs alkoholiniai gėrimai nedera su beždžionės prigimtimi, todėl jų verčiau atsisakykite. O jeigu pritrūksite žvalumo, puikiai tiks geros arbatos arba šviežiai maltos kavos puodelis.

Grogas
Receptas: Klasikinis grogas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Arbata: juodoji 200.00 ml
Romas: 50.00 ml (tamsus)
Citrinos: 1.00 vnt. (keli griežinėliai)
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Į stiklinę karštos juodosios arbatos supilkite romą ir viską gerai išmaišykite. Grogas tiekiamas storo stiklo stiklinėse arba puodukuose su šaukšteliu.

Kulinaro patarimas. Dabar grogas retai gaminamas paisant klasikinio recepto – dažniausiai jis patobulinamas įvairiais priedais. Tiesa, stiprus gėrimas ir arbata išlieka pagrindinės sudedamosios dalys, tačiau gėrimas dažnai gardinamas cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, medumi, netgi apelsinų sultimis. Romą galima pakeisti konjaku ar viskiu, o grogą paskaninti cukrumi.

Plačiau skaitykite: Kuo skiriasi grogas nuo punšo?

Suskleisti
Karštas vynas
Receptas: Klasikinis karštas vynas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 39
Receptas
Ingredientai
Vynas: 750.00 ml (butelis raudonojo sauso)
Vanduo: 1.00 st. (0,75 st.)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š.
Cinamonas: 10.00 g (lazdelė)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės)
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, įmeskite cinamonų lazdelę, gvazdikėlių prismaigstytą citrinos žievelę ir užkaitinkite.
  2. Tada supilkite apelsinų sultis, vyną ir įmeskite gvazdikėlių prismaigstytą apelsino žievelę. Vyną dar kiek pakaitinkite, bet neužvirkite. Tiekite pašildytuose stikliniuose puodeliuose.

Plačiau skaitykite:  Kuo skiriasi grogas nuo punšo?

Suskleisti
Karštas vynas
Receptas: Karštas vynas
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vynas: 1.00 l (sausas raudonas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (arba lazdelė)
Anyžiai: žvaigždelės 4.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Gvazdikėliai: 6.00 vnt.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malti)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 3.00 valg. š. (2-3 valg. š.)
Kaip gaminti

1. Puode užvirinkite pusę stiklinės vandens, suberkite prieskonius ir 2 minutes pavirkite. Palikite 10 min., kad pritrauktų.

2. Įmaišykite medų, supilkite vyną. Užkaitinkite, bet neleiskite užvirti. Nukaiskite puodą nuo ugnies. Vyną nukoškite ir išpilstykite į stiklinius puodelius, įdėkite po apelsino griežinėlį.

Suskleisti

Stalo puošimas

Judri beždžionė nemėgsta ilgų sėdėjimų ir nuo vaišių tiesiog lūžtančio stalo. Šiam gyvūnui labiau prie širdies judėjimo laisvė, kuri yra įmanoma tuo atveju, jeigu vaišių stalas neužima beveik viso kambario ploto. Todėl geriau paruoškite švedišką stalą: tegul kiekvienas pats pasirenka skanėstą ir nevaržomai bei patogiai juda tarp būrio draugų.

Naujųjų sutikimui netiks kuklios staltiesės ir servetėles. Tegul jūsų stalas žaižaruoja visomis vaivorykštės spalvomis, o ant jo būtinai turi būti žvakių arba žybsinčių lempučių girliandų.

Kad nereikėtų pirkti naujų staltiesių, indų ir stalo įrankių, papuoškite stalą blizgučiais, konfeti, spalvota folija ar namie gamintomis servetėlėmis iš įvairiaspalvio popieriaus. Žvakides, taures ar ledaines galite nuspalvinti ir patys, naudodami vitražinius dažus. Spalvotomis satino juostelėmis galite papuošti taures, staltieses ir kėdžių atlošus.

Įdomi idėja stalo puošybai – bambukiniai arba bananmedžio lapus primenantys kilimėliai, kurie asocijuojasi su džiunglėmis. Ir svarbiausias patarimas – norint papuošti namus ir stalą, kuklintis ir spaustis nedera, dosni ir linksma beždžionė to tikrai nemėgsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs