Be abejo, patyrę daržininkai turi praktikos ir savotišką nuojautą, kada laikas sėti. O ką tokiu atveju daryti pradedantiesiems? Galbūt neprošal būtų žinoti orientacinį metodą, kuriuo vadovavosi mūsų senoliai, t. y. sėjos laiką planuoti pagal fenologines datas. Pasak senolių patirties, jos geriausiai atspindi gamtos sąlygas.
♦ Pražydus šalpusniams ir gluosniams, sėjamos ankstyvosios morkos, ridikėliai, salotos, žirniai, pastarnokai, petražolės, špinatai, svogūnai.
♦ Pražydus baltažiedėms plukėms ir sužaliavus ievoms, sėjami ankstyvi burokėliai, pupos, kalendros, raudonėliai, dašiai, gelsvės ir gelteklės. Sodinamos ankstyvosios bulvės, brokoliniai ir ankstyvieji kopūstai, porai, svogūnai.
♦ Pražydus ievoms ir vyšnioms, sėjami burokėliai ir morkos žiemai, kukurūzai, juozažolės, citrininės melisos. Sodinami briuseliniai, žiediniai ir vėlyvieji kopūstai.
Kaip sėti sėklas, kad gerai dygtų
Kad sėklos lengvai sudygtų, sėti reikia tinkamame gylyje. Smulkios sėklos, tarkime, morkų, beriamos į dirvą 2 cm gylyje, vidutinės, kaip antai agurkų ir burokėlių, – 2–3 cm gylyje, o stambios, pavyzdžiui, žirnių, pupelių ir pupų, – 3–5 cm gylyje.
Kada sudygsta sėklos
Agurkai sudygsta po 3–7 parų, pomidorai – po 6–10 parų, patisonai, aguročiai ir moliūgai – po 3–10 parų, salotos – po 4–10 parų, žiediniai kopūstai – po 3–8 parų, baltagūžiai kopūstai – po 3–10 parų, baklažanai – po 5–10 parų, svogūnai – po 5–15 parų, salierai, rabarbarai – po 7–14 parų.