Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dažniausios būsto įrengimo klaidos: į ką derėtų atkreipti dėmesį?

Įsirengdami būstą daugelis mato tik spalvas, naujus baldus, mielas smulkmenas. Tačiau ne visi įsivaizduoja, kada ir ką reikia daryti, kad visos detalės ne tik puikiai derėtų, bet dar ir praktinės naudos suteiktų.
Virtuvės interjeras
Virtuvės interjeras / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 1 Interjeras

Patirtimi dalijasi UAB „Virtuvės baldai“ (www.virtuvesbaldai.lt) direktorius Laimis Maliauskas.

Protingai rinkitės buitinę techniką

123rf.com nuotr./Garų rinktuvas. kaip jį prižiūrėti?
123rf.com nuotr./Garų rinktuvas. kaip jį prižiūrėti?

Nauji namai – nauja pradžia. Kiek ir kokios buitinės technikos reikia? Viską gerai išanalizuokite, nepamirškite savo bei šeimynykščių įpročių, nes a) buitinė technika brangiai kainuoja, tad kas iš to, jei jis stovės be darbo; b) kiekvieną prietaisą reikia įjungti į tinklą. Ar pakaks kištukinių lizdų virtuvėje, vonios kambaryje, skalbykloje?

Pavyzdžiui, jei planuojate įsigyti elektrines orkaitę bei kaitlentę, gartraukį, šaldytuvą, indaplovę, mikrobangų krosnelę ir kavos aparatą, jums reikės septynių kištukinių lizdų, kurie nuolat bus užimti. O kur jungsite visą smulkiąją buitinę techniką (kombainą, plakiklį, smulkintuvą, virdulį ir kt.)? Vadinasi, reikia bent kelių laisvų lizdų.

Dar viena klaida, kuri kainuoja pinigus, – netinkamas gartraukio pasirinkimas. Dažniausiai manoma, kuo gartraukis galingesnis, tuo geriau. Gartraukio paskirtis – pašalinti iš patalpos blogus kvapus. Jei jūsų virtuvės tūris apie 16 m3 (plotas maždaug 5 m2), gartraukio galingumas turėtų būti apie 160–200 m3/val. Standartinis gartraukis ištraukia apie 300 m3/val. Tad kam mokėti brangiai už galingą gartraukį, kurio galimybių neišnaudosite?

O dabar įsivaizduokite, kad jūs išgriaunate pertvarą tarp virtuvės ir svetainės. Patalpos tūris padidėja, reikalingas galingesnis gartraukis, tačiau ar jis pagelbės? Galingesnis gartraukis yra pajėgus ištraukti daugiau oro per tą patį laiką. Problemos prasideda tada, kai paaiškėja, kad daugelio daugiabučių ventiliacijos angos per siauros pašalinti tokį oro kiekį.

Vadinasi, gartraukis vis tiek negalės dirbti visu galingumu, tad kam tokio reikia? Jei nusprendėte rinktis didelės galios gartraukį, vertėtų pamąstyti ir apie ventiliacijos angos valymo darbus ar apie naują angą sienoje.

Apgalvokite, ką laikysite spintose

Shutterstock nuotr./Ką apsirengti?
Shutterstock nuotr./Ką apsirengti?

Statydami naujus namus ar remontuodami senuosius, iš anksto numatykite vietas spintoms. Dažniausiai jos įkurdinamos nišose. Apsvarstykite, kur ir kokius daiktus laikysite, tada bus lengviau numatyti spintos gylį. Taip pat nepamirškite iškeldinti kištukinių lizdų, kad jų neužstotų spintos nugarėlė. Jeigu nėra galimybės jų iškelti, įspėkite baldžių, kad paliktų patogų priėjimą.

Prieškambario spintose laikomi sezoniniai viršutiniai drabužiai, batai. Tai viena giliausių namų spintų, nes ant pakabų kabinami žieminiai drabužiai, užimantys itin daug vietos. Būtent ten paprastai laikomas ir dulkių siurblys, lyginimo lenta, skalbinių džiovykla.

Dažniausia klaida – per mažas prieškambario spintos gylis, todėl netelpa daiktai. Vien spintos karkaso gylis turėtų būti bent 60 cm, prie jų pridėkite dar 10 cm stumdomoms durims. Stumdomose duryse įtaisytas veidrodis optiškai padidina mažą prieškambario erdvę, be to, prieš išeidami iš namų, galite paskutinį kartą save apžiūrėti nuo galvos iki kojų.

Plačiau apie tai, kaip protingai įsirengti būstą, kad paskui netektų gailėtis, skaitykite 16-ajame Ji žurnalo numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./„Ji“ žurnalo viršelis, Nr.16, 2016.
Redakcijos archyvo nuotr./„Ji“ žurnalo viršelis, Nr.16, 2016.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?