Ar tai turėtų stebinti? Tikriausiai ne, nes investavimas į šio tipo įrenginį leidžia išnaudoti laiką kur kas maloniau nei stovint prie purvinų indų kriauklės. Tačiau norint, kad indaplovė tarnautų ilgus metus, ja reikia atitinkamai rūpintis. Varle.lt buitinės technikos specialistai pataria, kaip prižiūrėti indaplovę ir ko jokiais būdais negalima joje plauti.
Indaplovė – technikos stebuklas, kurį įvertins visi, kuriems kasdieniame gyvenime itin svarbus patogumo ir laiko klausimas. Indaplovė labai palengvina buitį. Jei dar turėtų funkcijas „įkrauk“ ir „išimk“, be abejonės, taptų patogiausiu virtuvės įrenginiu. Deja, kol kas mes turime ja rūpintis ir kreipti dėmesį į tai, ką į ją dedame, nes tai turi įtakos ne tik indaplovei, bet ir joje plaunamiems indams.
Indai, kurių negalima plauti indaplovėje
1. Krištolinės taurės. Yra netinkamos plauti indaplovėje. Maisto likučiai gali įbrėžti stiklą, o pernelyg aukšta temperatūra lemti ir įskilimus. Tokias taures geriausia plauti rankomis ir nuvalyti minkštu (tinka lininiai audiniai) rankšluosčiu.
2. Termo puodeliai. Tokių talpyklų vakuuminis uždarumas bus pažeistas, jei per jį pateks vanduo. Tam, kad to neįvyktų, termo puodelius plaukite rankiniu būdu.
3. Žalvariniai indai. Žalvarinių daiktų niekada nereikėtų plauti indaplovėje. Karštas vanduo nuplaus nuo jų natūralų apsauginį sluoksnį, todėl tokie indai greitai praras blizgesį.
4. Trapus stiklas. Nereikėtų dėti į indaplovę ir trapaus stiklo gaminių. Vandens slėgis gali lemti tokių indų įbrėžimus.
5. Neprisvylančios dangos ir anoduoto aliuminio indai. Plaunant indus indaplovėje tokia danga išsitrins ir bus pažeista. Paprasčiau kalbant, indaplovėje tokių indų danga praras savo „neprisvylančias“ savybes.
6. Emaliuoti indai. Tokie indai yra labai linkę skilti, todėl plaukite juos rankiniu būdu, minkšta kempine ir visada nusausinkite minkšta šluoste.
7. Mediniai daiktai. Nereikėtų dėti į indaplovę medinių daiktų: indų, pjaustymo lentų, medinių šaukštų ar lazdelių. Indaplovėje plaunami mediniai daiktai įskyla, išbrinksta, jų apimtis išsiplečia ir jie jau nebūna tinkami naudoti.
8. Ketaus keptuvės. Šie daiktai rūdija, o ketus, iš kurio gaminamos keptuvės, indaplovėje skilinėja. Dėl šios priežasties ketaus keptuvės turėtų būti plaunamos rankiniu būdu. Taip pat jas plaunant reikėtų vengti stiprių cheminių priemonių.
TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės gidas: kaip išsirinkti keptuvę ir ją prižiūrėti
9. Porcelianas ir pietų servizai
Ne visi pietų servizai tinkami plauti indaplovėje. Jei porcelianą, kitus puošnius indus nuolat plausite indaplovėje, jie greitai praras savo puošnią išvaizdą, išbluks. Indaplovė tikrai nėra geriausia vieta porcelianui ir šventiniams indams.
10. Variniai puodai ir keptuvės
Indaplovėje plaunami variniai indai gali prarasti savo spalvą ir net kiek deformuotis, todėl geriausia juos plauti rankiniu būdu.
11. Peiliai
Aštrios indaplovės dalys gali subraižyti ar lemti, kad peiliai praras savo aštrumą.
Tačiau jei turime plastmasinių indų, kurie yra tinkami plauti indaplovėje, patariama juos padėti toliau nuo „šildytuvo“. Saugiausia tokius daiktus sudėti viršutiniame, o ne apatiniame krepšyje. Nors dabar ši taisyklė nėra geležinė, mat naujausiuose indaplovių modeliuose šildytuvo elementas yra paslėptas ir įkomponuotas saugiu atstumu nuo apatinio krepšio.
Vis dėlto jei neesate tikri, ar konkrečius daiktus arba indus galima dėti į indaplovę, visada papildomai atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodytas žymas.
Patarimai efektyvesniam indaplovės išnaudojimui
1. Didesnius indus sustatykite kraštuose, mažesnius – arčiau centro.
2. Nestatykite vertikaliai keptuvių ir indų ilgomis rankenomis.
3. Labai purvinus indus dėkite į kas antrą tarpą; taip, kad indai neisliestų.
4. Naudokite specialias plovimui indaplovėje skirtas priemones.
5. Periodiškai valykite filtrus.
Žinoma, indaplovė – didelė pagalbininkė, kuri taupo jėgas, laiką ir nervus. Daugiau nėra ginčų dėl to, kas plaus indus, nėra šiurkščios rankų odos, tik daugiau laiko sau ir mylimiems. Tačiau neretai atsitinka įvairių problemų.
Kodėl kartais indaplovė blogai plauna? Gali būti keletas gana lengvai pašalinamų priežasčių, apie kurias galbūt ir nežinojote, bet nuo šiol niekada nepamiršite.
- Sumažinti ar padidinti skalavimo skysčio kiekį. Jei ant išplautų indų lieka baltų dėmių, labai tikėtina, kad priežastys slypi skalavimo skystyje. Pabandykite pakeisti dozavimo nustatymus: sumažinti ar atvirkščiai, padidinti paduodamo skysčio kiekį. Taip pat tos baltos dėmės gali atsirasti dėl to, kad nesklandžiai uždarytas tos talpyklos dangtelis, todėl patikrinkite jį.
- Patikrinti ploviklio kokybę. Kur kas labiau paplitusi dėmių ant išplautų indų priežastis – naudojamų ploviklio ir skalavimo priemonių kokybė. Tačiau jei esate tikri dėl šių priemonių kokybės, pabandykite padidinti šių priemonių dozavimą.
Jei ilgesnį laiką nesinaudojote indaplove, o norite, kad ji šviežiai kvepėtų, supurškite jos vidų vyno acto šlakeliu.
- Pašalinti iš indaplovės kalkių nuosėdas. Jei jūsų regione vanduo yra kietas, indaplovėje pakankamai greitai atsiras nuosėdų. Žinoma, nuosėdos dengia vidines indaplovės dalis ir nesikaupia ant grotelių indams ar plastmasinių detalių, tačiau jei vanduo kietas ar su rūdimis, būkite tikri, kad susikaupusios nuosėdos neigiamai veiks indaplovės darbo funkcionalumą. Įdėkite į indaplovę priemonę nuo nuosėdų ir įjunkite maksimalios temperatūros režimą. Kartoti šią procedūrą rekomenduojama kas mėnesį.
- Išvalyti filtrus. Dažnai maisto likučiai, kurie kaupiasi ant filtrų, trikdo normalų indaplovės veikimą, todėl ir indai ne iki galo išplaunami. Kuo įmanoma dažniau plaukite filtrus. Taip pat vertėtų patikrinti purkštuvą, nes kartais maisto likučiai užkemša angas ir dėl to sutrinka vandens tiekimas.
- Krauti mažiau indų. Maksimalaus indų skaičiaus sudėjimas į indaplovę gali labai apsunkinti plovimo procesą. Geriausia indus sudėti ir išdėstyti indaplovėje pagal schemą, kuri dažnai nurodoma instrukcijoje.
- Pasirinkti kitą plovimo režimą. Jei ant išplautų indų lieka maisto pėdsakų, pasirinkta netinkama plovimo programa. Prieš pasirenkant trumpą, ekonominį režimą siekiant geriausio rezultato, reikėtų pašalinti nuo indų maisto likučius. Tačiau jei nenorite tuo užsiimti, junkite maksimalios trukmės ir temperatūros programą.
Taigi sprendimo būdai nėra sudėtingi. Jei nepadeda vienas, bandykite kitą. Pažaiskite su nustatymais, išbandykite įvairius režimus ir priemones ir jūsų indai tikrai blizgės švara.
7 auksinės taisyklės, kaip rūpintis indaplove
1. Visada naudokite specialią indaplovėms skirtą druską nepriklausomai nuo to, ar naudojate įprastą ploviklį ar trys viename priemonę. Daugumos mūsų namuose vanduo yra kietas arba vidutiniškai kietas. Preparatuose esančios druskos užtenka tam, kad jį suminkštintų. Besiformuojantys akmenys gali sumažinti plovimo efektyvumą arba net pažeisti indaplovę.
2. Porą kartų per metus įjunkite tuščią indaplovę prieš tai nustatydami programą, pasižyminčią aukšta temperatūra. Įpilkite į indaplovę tik nuosėdų šalinimo priemonės.
3. Kas kurį laiką išvalykite indaplovės filtrą. Tai anksčiau ar vėliau, dažniau ar rečiau, bet daryti teks, mat čia kaupiasi maisto likučiai.
4. Reguliariai išskalaukite stalo įrankių krepšius po bėgančiu vandeniu (atsukite juos dugnu į viršų). Naudokite stipriausią vandens srovę – taip bus išstumti visi nešvarumai ir ten užstrigę maisto likučiai.
5. Jei ilgesnį laiką nesinaudojote indaplove, o norite, kad ji šviežiai kvepėtų, supurškite jos vidų vyno acto šlakeliu.
6. Indų indaplovėje plovimui naudokite tik tam skirtus ploviklius. Niekada nedėkite muilo ar įprasto indų ploviklio. Tinkamą šiam tikslui ploviklį dozuokite taip, kaip nurodyta ant pakuotės.
7. Kartą per mėnesį papildomai išvalykite visus tarpiklius, durelių sandariklius, vamzdžius ir stipinus.