Kaip ir kuo valyti
Korpusas. Esame įpratę prie baltos spalvos šaldytuvų. Laikui bėgant blizgus jų paviršius apsibraižo, akinamas baltumas pradeda gelsti. Paprastai šaldytuvo korpusą nuvalome tada, kai jis akivaizdžiai susitepa – šiltame vandenyje suvilgyta minkšta šluoste arba šluoste ir langų plovikliu. Kai kurios gudriosios šeimininkės, norėdamos šaldytuvui sugrąžinti blizgesį, naudoja priemones, skirtas automobilių kėbulams valyti, beje, tokių priemonių yra ir ekologiškų. Užpurški, mikropluošto šluoste nuvalai – štai šaldytuvas ir vėl blizga kaip naujas.
Žinoma, šiais laikais, kai parduotuvėse yra visko, galite įsigyti specialių priemonių (aliejaus, pienelio ir pan.) šaldytuvų paviršiui valyti. Nepamirškite, kad nerūdijančio plieno korpuso priežiūra kitokia – vanduo ir įvairūs ne tam skirti plovikliai šiuo atveju netinka.
Nepamirškite kartkartėmis nuvalyti dulkių nuo šaldytuvo išorėje esančios detalės, panašios į gyvatuką, t. y. aušinimo grotelių. Apdulkėjusios grotelės nebegali iš šaldytuvo paimtos šilumos išspinduliuoti į aplinką, taigi šaldytuve nebebus taip vėsu, kaip turėtų būti. Stengdamasis kompensuoti šį trūkumą, šaldytuvo kompresorius suvartos daugiau elektros energijos ir nebebus toks ekonomiškas.
Beje, nepamirškite, kad labai svarbu šaldytuvą pastatyti taip, kad už jo (ir virš jo) liktų užtektinai vietos, antraip irgi nebus kokybiškai aušinama.
Vidus. Šiek tiek pavalyti šaldytuvo lentynas, sienas, dureles, daržovių stalčius reikia nuolat, kartą per savaitę. Tvarkyti šaldytuvą patariama dažnai; laiku išmesti pradėjusį gesti ar jau sugedusį maistą, produktus sudėlioti taip, kad jie nebūtų vienas ant kito, kad tarp jų liktų šiek tiek vietos cirkuliuoti orui.
Vieną ar du kartus per metus šaldytuvas visiškai išvalomas (atitirpinama ir šaldymo kamera ar šaldiklis). Taip pat tai daroma, jei šaldytuve atsiranda blogas kvapas arba ant galinės sienelės susidaro ledo sluoksnis. Šaldytuvas išjungiamas, iš jo išimami visi produktai ir lentynėlės, atitirpinamas ledas.
Tiesa, naujosios kartos šaldytuvai atitirpinami automatiškai. Susikondensavusi drėgmė iš šaldytuvo surenkama į atskirą talpą, iš kurios vėliau išgarinama. Šaldytuve neatsiranda ledo ar šerkšno. Tiesa, tokiuose šaldytuvuose sausokas oras – produktai greičiau apdžiūva, suvysta. Todėl juose maistą rekomenduojama laikyti sudėtą į dėžutes (beje, yra šaldytuvų, iš kurių surinkta drėgmė apvaloma ir grąžinama atgal į jo vidų).
Tačiau net ir modernius šaldytuvus kartais tenka atitirpinti: jei šaldytuvas stovi pernelyg šiltoje vietoje; jei jo durelės atidarinėjamos dažnai ir atidarytos laikomos ilgai; jei pasensta guminės šaldytuvo durų tarpinės; jei į šaldytuvą dedamas dar šiltas ar net karštas maistas.
Dėl šerkšno ar ledo ant galinės sienelės padidėja elektros energijos suvartojimas (kai minėtas sluoksnis susidaro kokių 5 mm storio, šaldytuvas gali pradėti veikti kone nesustodamas).
Po to, kai šaldytuvas (išjungtas ir ištuštintas) atitirps, išvalykite trupinius, nešvarumus išplaukite šiltu vandeniu ir minkšta šluoste. Į vandenį galite įlašinti kelis lašelius ekologiško indų ploviklio. Valydama silpnu acto tirpalu atsikratysite blogo kvapo. Vėliau šaldytuvą sausai iššluostykite ir neuždariusi durų palikite visiškai išdžiūti.
Šaldytuvo negalima valyti šiurkščia kempine, valikliais su abrazyvinėmis medžiagomis.
Nemalonus šaldytuvo kvapas
Blogas kvapas šaldytuve atsiranda dėl sparčiai besidauginančių bakterijų (jei maistas bent kiek ilgiau palaikomas, jų iškart atsiranda ir išlieka ant šaldytuvo sienelių, lentynėlių, net ir pašalinus apgedusį produktą). Tai grėsmė ne tik šaldytuve laikomiems šviežiems produktams, jų aromatui, bet ir mūsų sveikatai.
Kaip jau minėjome, prasto kvapo išvengsite nuolat tvarkydama šaldytuvą ir valydama silpnu acto tirpalu. Padeda ir kitos šeimininkių patikrintos priemonės: viduje išdėliotos juodos duonos riekės (prisigėrusias kvapo ir išdžiūvusias pakeiskite šviežiomis), pradarytas sodos (arba druskos) pakelis (keiskite kas tris mėnesius), atvirai į lėkštutę sudėti kavos tirščiai (juos reikia keisti kas dieną), perpjauta citrina, keli šviežių bulvių gabalėliai.
Nemalonaus kvapo išvengsite, jei greitai gendančius ar aitrų aromatą skleidžiančius (taip pat pastarąjį lengvai sugeriančius) maisto produktus šaldytuve laikysite uždarytus į dėžutes ar bent jau uždengtus.
Šiais laikais dėžučių maistui laikyti yra labai įvairių: su vėdinimo sistemomis, reguliuojančiomis mikroklimatą dėžutės viduje; su dangteliais, sugeriančiais drėgmę ir neleidžiančiais jai pasklisti po šaldytuvą; su šaldymo kapsulėmis; su grotelėmis dugne, po kuriomis nuteka iš maisto išsiskyręs skystis (todėl maistas net taip greitai sugenda). Ilgiausiai švieži maisto produktai išlieka vakuume. Yra maisto dėžučių, kuriose vakuumas sukuriamas nedidukėmis pridedamomis pompomis.
Maistui šaldytuve laikyti tiks ir išplautos vienkartinės dėžutės, su kuriomis iš prekybos centro parsinešame įvairius maisto gaminius.
Naujosios kartos šaldytuvuose būna antibakterinė apsaugos sistema, kuri neleidžia bakterijoms daugintis, jas naikina, tad saugo ir nuo blogo kvapo.
Šaldytuvo durų testas
Retsykiais patikrinkite, ar jūsų šaldytuvas vis dar sandariai užsidaro. Kai sutems, į šaldytuvą įdėkite įjungtą žibintuvėlį, tada duris uždarykite ir išjunkite šviesą patalpoje. Jei tarpinės praleidžia žibintuvėlio šviesą, teks jas keisti. Kitas būdas patikrinti šaldytuvo durų sandarumą – įkišti tarp jų popieriaus lapą; jei uždariusi duris nesunkiai galite jį ištraukti, vadinasi, tarpinės blogos. Kodėl reikia jomis pasidomėti? Nesandariai užsidarantis šaldytuvas suryja daugiau elektros energijos, kad palaikytų reikiamą vėsą – taigi tampa neekonomiškas.
Temperatūra šaldytuvo viduje
Šaldytuve su automatinio atitirpinimo sistema veikia priverstinė oro cirkuliacija, tad nustatyta temperatūra (ir drėgmė) visame šaldytuve pasiskirsto vienodai.
Jei šaldytuvas be automatinio atitirpinimo funkcijos, temperatūra apatinėje ir viršutinėje dalyse gali skirtis net iki septynių laipsnių. Šilčiausia durelių lentynėlėse (apie 10 C šilumos), šiek tiek šalčiau viršutinėse lentynose. Šalčiausia (2 – 4°С) –apatinėje lentynoje ir prie galinės sienelės.
Ten, kur šalčiausia, patariama laikyti mėsos ir pieno produktus, žuvį, taip pat vaisius, daržoves – pastarieji dedami į tam skirtus stalčius.
Naujosios kartos šaldytuvuose yra „Bio Frech“ zona, kurioje palaikoma reikiama drėgmė ir nulio laipsnių temperatūra. Čia vaisiai, daržovės, mėsa, pieno produktai išlieka švieži bent tris kartus ilgiau nei kitose šaldytuvo vietose. Tik agurkams (ir jau paruoštoms daržovių mišrainėms) tinka šiek tiek šiltesnė aplinka – juos galite dėti kiek aukščiau.
Kaip matote, nors ir kalbame apie šaldytuvą, temperatūra jame pliusinė. Minusinė yra tik šaldymo kameroje, šaldiklyje ir „Bio Frech Plius“ zonoje (jei tokia yra). Tad jei jūsų šaldytuvas nėra išmanusis ir temperatūra nenustatoma automatiškai, sukdama temperatūros nustatymo rankenėlę nesuklyskite: kuo didesnis skaičius, tuo šaldytuve šilčiau, o ne šalčiau. Tik nemanykite, kad pasukusi rankenėlę ties žyma „3“, tokią temperatūrą ir nustatysi šaldytuve – ji bus net keliais laipsniais didesnė.
Kai parsinešate maisto produktą namo, vertėtų etiketėje perskaityti, kokioje temperatūroje jį rekomenduojama laikyti ir savo šaldytuve rasti jam tinkamiausią vietą. Tiesa, kartais ši informacija būna kiek miglota. Tarkim, kiaušinius tiekėjai siūlo laikyti tiesiog šaltai, o specialistai teigia, kad palankiausia temperatūra kiaušiniams yra 5-18 C. Tad verčiau šio produkto neperšaldyti. Daugumą pieno produktų gamintojai siūlo laikyti 0-6 C temperatūroje.
Kiaušiniai, gėrimai, padažai (taip pat kai kurie vaistai) dažniausiai laikomi durų lentynėlėse. Pienui čia nėra gerai – darinėjant šaldytuvo duris, kaitaliojasi temperatūra, o tai jam ne į naudą.
Beje, dėl pieno. Labai nemalonu, kai eidamas pro šaldytuvą įmini į grindimis besidriekiantį pieno upelį... Todėl pieną, jogurtą, grietinėlę minkštomis pakuotėmis į šaldytuvą dėkite tik įstatytus į plastikinius laikiklius su rankenėlėmis. Atidaryti pieno produktai neprisigers kvapų, jei prakirptą pakuotės vietą užlenksite ir susegsite (kad ir skalbinių segtuku).
Nei prigrūstas, nei tuščias
Negerai, kai šaldytuve maisto produktų pridėta per daug. Kai tarp jų nebelieka vietos laisvai cirkuliuoti orui, produktai greičiau genda, šaldytuvas veikia neekonomiškai. Kita vertus, kokia čia ekonomija, kai šaldytuvas pustuštis... Šiuo atveju į jį galite dėti ir duonos gaminius – ilgiau išliks švieži, nesupelis. Žinoma, gamintojai duonos šaldytuve nepataria laikyti, pasak jų, šaldytuve laikoma duona nebe tokia gardi. Šiam produktui laikyti vieta būtinai turi būti sausa, todėl jei jau laikote duoną polietileniniame maišelyje, pasirūpinkite jame padaryti keletą skylučių drėgmei išgaruoti.
Verta žinoti
Blogai ne tik tada, kai šaldytuve oras sausas, bet ir tada, kai drėgmės per daug. Todėl į šaldytuvą nedėkite atvirų pradarytų konservų ar puodo su sriuba, troškiniu. Nepamirškite, kad maisto negalima ilgai laikyti atidarytoje skardinėje dėžutėje.
Sviestą šaldytuve patogiau laikyti tam skirtame inde – lėkštelėje su sviesto gabaliuką apgaubiančiu dangteliu. Jei šaldytuve yra dar trupučiukas sviesto, o jau nupirkote naujo, pastarąjį kiškite giliau – taip visi maisto produktai bus sunaudoti laiku ir nereikės jų sugedusių išmesti.
Fermentinis sūris šaldytuve džiūsta itin greitai. Norėdama to išvengti, geriau jį laikykite ne suvyniotą į maistinę plėvelę, o įdėtą į plastikinę dėžutę su dangteliu.
Kai maisto dėžutė naudojama dažnai, rinkitės su dangteliu, kuris sandarinamas dviem ar keturiomis užspaudžiamomis rankenėlėmis – tada bus paprasčiau dėžutę atidaryti be jokio pavojaus išpuoselėtiems nagams.
Mėsą, kurią nusipirkote šiandien, o gaminti ruošiatės tik rytoj, įdėkite į lėkštę, uždenkite kita ir statykite ten, kur šaldytuve šalčiausia. Taip ji gali stovėti net porą dienų. Kai kurios šeimininkės mėsą suvynioja į pergamentinį popierių, išteptą aliejumi, esą tada mėsa kvėpuoja, todėl negenda ir neapdžiūsta.
Daržoves ir vaisius prieš dėdama į šaldytuvą nuplaukite ir nušluostykite. Tada sudėkite į apačioje esančius stalčius. Čia šie produktai kokybiški išlieka apie savaitę. Jei morkas nori išsaugoti dvigubai ilgiau, suvyniokite į drėgną nugręžtą rankšluostį ir įkišk į polietileninį maišelį (palikite vietos orui). Taip porą savaičių išsaugosite ir prieskoninius žalumynus – tik jų prieš tai nereikia plauti. Salotos ilgai išliek traškios ir nesuvys, jei jas apšlakstysite vandeniu ir sandariai uždarysite dėžutėje. Jei salotų nesunaudosite per 2-3 dienas, jas vėl apšlakstykite vandeniu.
Iš parduotuvės dažniausiai tenka parsinešti didelę kopūsto galvą, o sriubai ar troškiniui tereikia tik nedidelio jo gabalėlio. Atsipjauname, o likusi dalis dažniausiai sugenda. Patarimas: kopūsto nepjaukite, maistą ruoškite iš atsargiai atskirtų nuluptų lapų. Tiesa, pačius viršutinius nuėmusi atidėkite. Vėliau jais apsukite likusią gūžę ir padėkite į šaldytuvą. Taip ši sumažėjusi daržovė laikysis kur kas ilgiau nei prapjauta.
Daržovės šaldytuve ilgiau išliks šviežios, jei po jomis patiesite porolono lakštą. Tada oras cirkuliuos ne tik tarp daržovių, bet ir po jomis. Be to, jei iš pradėjusių gesti pomidorų išsiskirs skystis, porolonas jį sugers ir sulaikys – todėl nešlaps ir nepradės gesti kitos stalčiuje esančios daržovės.
Į šaldytuvą nedėkite:
- • bulvių, svogūnų, česnakų. Jiems geriau vėsioje, sausoje, tamsioje vietoje;
- • bananų, ananasų, kivių, melionų, mangų, abrikosų, avokadų, nektarinų, persikų, papajų. Jie šalčio nemėgsta, geriau laikosi kambario temperatūroje;
- • šokolado, šokoladinių saldainių – šaltai laikomas šokoladas (dėl cukraus kristalizacijos) bąla ir praranda aromatingumą;
- • neatidarytų konservų, virtų sandariai uždarytų uogienių – tik užima vietą, o negenda ir laikomi spintelėje;
- • vynuogių – jos vienodai gerai laikosi tiek šaldytuve, tiek kambario temperatūroje.