Apelsinų puselės
Jums reikės: 3–4 baltų žvakių, oranžinių vaškinių kreidelių, metalinių smeigtukų, poros apelsinų.
1. Sulaužykite žvakes ir sudėkite į skardinę, įmeskite oranžinės spalvos vaškinę kreidelę. Skardinę įstatykite į puodą su vandeniu, pastatykite ant ugnies ir vis pamaišydama kaitinkite, kol žvakės išsilydys. Skardinę palikite karštame vandenyje, kad vaškas nesustingtų.
2. Apelsiną perpjaukite per pusę, šaukšteliu išskobkite minkštimą, gautus „dubenėlius“ nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Žvakių dagčius pamirkykite karštame vaške, ištraukite, perverkite per smeigtuko skylutę, užriškite mazgelį (metalinis smeigtukas neleis dagčiui išplaukti į paviršių).
3. Įstatykite dagtį į dubenėlio vidurį, prie kitų galo pririškite pieštuką, padėkite jį ant apverstų puodelių, kad pilant vašką dagtis nenuskęstų. Pripilkite du trečdalius dubenėlio karšto vaško, palaukite, kol apstings, tada supilkite likusį vašką. Kai žvakė sustings, patrumpinkite dagtį.
Vaikų stalui
Jums reikės: baltų žvakių, įvairiaspalvių vaškinių kreidelių, metalinių sausainių formelių.
1. Skardinėje išlydykite žvakę ir žalios spalvos vaškinę kreidelę. Sausainio formelę padėkite ant plastikinio dangtelio, į vidų įstatykite karštame vaške įmirkytą dagtį, viena ranka laikykite prispaudusi formelę, kita įpilkite šlakelį vaško.
2. Palaikykite formelę prispaustą, kol vaškas visiškai sutings. Dabar, kai formelė turi vaškinį dugną, galite drąsiai pilti kitą vaško sluoksnį.
3. Paruoškite baltos spalvos vaško, įpilkite jo šiek tiek į formelę, pastatykite į šaldytuvą, kad greičiau sustingtų. Per tą laiką paruoškite rožinės spalvos vaško, ploną jo sluoksnį įpilkite į formelę.
4. Kai vaškas visai sustings, atsargiai išimkite žvakę iš formelės. Žaismingų formų įvairiaspalvėmis žvakelėmis papuoškite šventinį vaikų stalą.
T. Biliūno nuotr./Įvairiaspalvės žvakelės |
Kvepiančios žvakės
Jums reikės: baltų žvakių, apelsino, anyžių vaisių, kavos pupelių, plastikinių vienkartinių indų.
1. Iš anksto pasiruoškite džiovintų apelsinų: supjaustykite apelsiną griežinėliais, ant radiatoriaus užtieskite šluostę ir išdėliokite griežinėlius. Palaikykite kelias dienas, kol visiškai sudžiūs.
2. Į vienkartinius indelius priberkite kavos pupelių, anyžių vaisių, sudėkite džiovintų apelsinų griežinėlius, į vidurį įstatykite dagtį, įpilkite du trečdalius indelio karšto vaško. Palaukite, kol sustings, tada užpilkite dar vaško.
3. Kai jis visiškai atvės, išimkite žvakę iš indelio, patrumpinkite dagtį. Degdamos šios žvakės skleis malonų kavos, anyžių ir apelsinų aromatą.
T. Biliūno nuotr./Kvepiančios žvakės |
Žvakes gamino K. Šilinytė