10 produktų, kurie padės jums sudeginti kalorijas ir sulieknėti

Yra daugybė maisto produktų, kuriuos galime valgyti kasdien, deginti kalorijas ir numesti nereikalingus kilogramus. Gera žinia ta, kad šie produktai yra ne tik skanūs, bet ir neįtikėtinai naudingi jūsų sveikatai. Pabandykite įtraukti juos į savo dienos meniu ir nepamirškite sportuoti.
Moteris valgo aitriąją papriką
Moteris valgo aitriąją papriką / Fotolia nuotr.

Štai dešimtukas, kuris padės jums sudeginti dar daugiau kalorijų ir atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Greipfrutas

Šis vaisius pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda sudeginti nereikalingas kalorijas. Valgykite greipfrutus ir sočios jausitės gerokai ilgiau, nes šis vaisius turi daug skaidulų, padedančių sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Galite įpjaustyti jo ir į vaisių salotas, kokteilį ar išsispausti šviežių sulčių.

Nicole Perry, Flickr.com/Greipfrutas mūsų sveikatai
Nicole Perry, Flickr.com/Greipfrutas mūsų sveikatai

Salieras

Salieras turi mažai kalorijų ir yra naudingas sveikatai, nes didelę jo dalį sudaro vanduo. Žinoma, valgyti jį vieną nėra itin skanu, todėl reikėtų salierus valgyti kartu su kitomis daržovėmis, kad organizmas gautų visas būtinas medžiagas. Būtinai įpjaustykite šios daržovės į ruošiamas salotas, sriubas.

„Shuterstock“ nuotr./Salieruose esantis vitaminas K palaiko gerą kraujo cirkuliaciją ir padeda mažinti kraujo spaudimą.
„Shuterstock“ nuotr./Salieruose esantis vitaminas K palaiko gerą kraujo cirkuliaciją ir padeda mažinti kraujo spaudimą.

Taip pat skaitykite: Jei kasdien valgytumėte avokadų, kaip tai paveiktų jūsų sveikatą

Pilno grūdo produktai

Tyrimais įrodyta, jog pilnagrūdžiai produktai yra daug sveikesni nei rafinuoti, nes jie mažiau apdoroti ir turi daugiau naudingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, viso grūdo duona ar avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai yra ilgiau virškinami, todėl sotumo jausmas išlieka gerokai ilgiau nei suvalgius baltos duonos. Be to, šie produktai turi daug mineralinių medžiagų, vitaminų, sveikų angliavandenių bei mažai riebalų.

Fotolia nuotr./Duonos gaminiai
Fotolia nuotr./Duonos gaminiai

Žalioji arbata

Tikriausiai žinote, kokia naudinga ši arbata, o jei nežinote, tuomet pats laikas įtraukti ją į savo gėrimų meniu! Žalioji arbata turi daug antioksidantų, pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda numesti svorio.

Fotolia nuotr./Arbata
Fotolia nuotr./Arbata

Omega-3 riebiosios rūgštys

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog omega-3 rūgštys yra itin naudingos medžiagų apykaitai. Šios rūgštys reguliuoja hormono leptino (riebalų ląstelių produktas, informuojantis smegenis apie sotumo jausmą) kiekį. Kadangi šių gerųjų riebalų mūsų organizmas negamina, į savo valgiaraštį būtinai įtraukite žuvies: tuno, lašišos ar silkės. Gerųjų riebalų atsargas galite papildyti ir vartodami papildus.

Fotolia nuotr./Pasūdyta lašiša
Fotolia nuotr./Pasūdyta lašiša

Taip pat skaitykite: Organizmo valymas medumi: 3 būdai

Kava

Tikriausiai negalite įsivaizduoti savo ryto be kvapnios kavos puodelio, tiesa? Kofeinas, esantis kavoje, padeda mums atsibusti ir suteikia žvalumo. Kai jis patenka į kraują, pagreitėja širdies ritmas ir taip sudeginama daugiau kalorijų. Visgi, dauguma mėgsta kavą gardinti grietinėle ar keliais šaukšteliais cukraus. Atsiminkite, jog šie priedai turi nemažai tuščių kalorijų. Geriausia į kavą nedėti nieko arba cukrų pakeisti į cinamoną (nors kelios kruopelės druskos padeda atsiskleisti kavos aromatui, pabandykite).

Fotolia nuotr./Kava
Fotolia nuotr./Kava

Avokadas

Avokadas – triguba galia prieš riebalų deginimą. Jis turi daug mononesočiųjų riebalų, kurie pagreitina medžiagų apykaitą ir apsaugo ląsteles nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Be to, avokadas turi daug naudingų savybių: mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, sumažina riziką susirgti širdies ligomis ar patirti širdies smūgį, be to, yra labai naudingas akims ir plaukams.

Pusryčių pasiūlymas: pusę avokado supjaustykite riekelėmis ir valgykite su pomidorais bei žiupsneliu jūros druskos. Paįvairinkite avokadu ir pupelių ar špinatų salotas. Galite pasigaminti ir kokteilį iš avokado, kokosų pieno ir žiupsnelio cinamono.

Avokadų ir agurkų salotos su linais
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 222
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Energinis avokadų kokteilis
Receptas: Energinis avokadų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 230
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Bananai: 1.00 vnt.
Ispaniškos šalavijų sėklos: 1.00 valg. š.
Spirulina:(miltelių) 1.00 arbat. š.
Spanguolės: 1.00 st. (saujelė)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Avokadą ir bananą nulupkite, padalykite į kelias dalis, suberkite į elektrinį plakiklį. Taip pat suberkite nuplautas spanguoles, petražolių lapelius. Išplakite.
  2. Suberkite ispaninio šalavijo (čija) sėklas (būtų puiku, jei iš vakaro jos būtų pamirkytos), spirulinos miltelius. Ir dar kartą paplakite.
  3. Kokteilį supilkite į stiklinę, leiskite kelias minutes pastovėti ir... skanaus!
Suskleisti
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Taip pat skaitykite: 6 priedai salotoms, kurie padės sulieknėti

Aštrus maistas

Bet koks aštrus maistas padeda greičiau deginti kalorijas. Šie produktai neturi daug kalorijų ir gali paįvairinti jūsų ruošiamus patiekalus. Pavyzdžui, sriubas, troškinius ir makaronus pagardinkite pipirais, aitriąja paprika ar aštriu padažu. Žinoma, nepamirškite perskaityti etiketės ir išsirinkti kokybiškiausią produktą.

Shutterstock nuotr./Aitriosios paprikos
Shutterstock nuotr./Aitriosios paprikos

Ispaninių šalavijų (chia) sėklos

Šios sėklos turi daug baltymų, skaidulų ir omega-3 riebiųjų rūgščių, pagreitina medžiagų apykaitą ir sumažina apetitą, be to padidina hormono, deginančio riebalus, kiekį. Prieš vartojimą pamirkykite sėklas vandenyje apie 15 minučių, kad jos išbrinktų.  Galite šių sėklų berti į kokteilius, salotas, jogurtą ar maišyti su sausais pusryčiais. Jos suteiks didesnį sotumo jausmą ir nepersivalgysite.

„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos
„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos

Taip pat skaitykite: Plinta nauja mitybos filosofija – valgyti kuo mažiau mėsos

Brazilinės bertoletijos

Dar vienas naudingas ir skanus produktas – braziliški riešutai. Šie riešutai pagreitina medžiagų apykaitą, padeda kovoti su celiulitu ir stiprina imuninę sistemą. Galite pasidaryti šių riešutų pieno ir gerti jį su cinamonu ir vanile ar paberti keletą jų ant vaisių salotų. 

Fotolia nuotr./Brazilinės bertoletijos
Fotolia nuotr./Brazilinės bertoletijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų