TAIP PAT SKAITYKITE: Medikai įspėja: cholesterolis užkemša kraujagysles. Kaip mažinti jo kiekį?
1. Kukurūzai
Kukurūzai – ne tik labai skanus, bet ir naudingas produktas, kuris mažina cholesterolio kiekį bei stabdo riebalų kaupimąsi. Tiesa, pirmenybę reikėtų teikti ne konservuotiems, o virtiems kukurūzams.
- Pripilkite daug vandens į tokio dydžio puodą, kad jame tilptų visos burbuolės ir nebūtų išlindusios iš vandens.
- Puodą užvirinkite, įberkite šaukštelį cukraus ir sudėkite kukurūzus, virkite lygiai 4 min. (ne ilgiau, nes kuo ilgiau kukurūzai verda, tuo darosi kietesni).
- Ką tik iš puodo ištrauktus sultingus kukurūzus aptepkite sviestu ir pabarstykite druska.
- Valgykite iškart.
2. Nektarinai
Klaidingai manoma, kad šio vaisiaus negalima valgyti antroje dienos pusėje. Tiesa yra ta, jog nektarinuose itin daug ląstelienos, kuri greitina medžiagų apykaitą bei stabdo riebalų kaupimąsi.
1. Nektarinus aštriu peiliu perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
2. Dubenyje gerai išmaišykite rikotą, cukrų, džiūvėsius, migdolus ir cinamoną. Masės su kaupu pridėkite į vaisių puseles.
3. Nektarinų puseles sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 6–8 minutes.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
3. Salierai
Salieras – neigiamo kaloringumo produktas. Tai reiškia, kad organizmas, virškindamas šią daržovę, sudegina daugiau kalorijų negu gauna.
1. Salierų stiebus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite žiedais. Agurką nulupkite. Jį ir pomidorus supjaustykite gabalėliais.
2. Viską sykiu su plautomis bei nusausintomis gražgarstėmis sudėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš nurodytų produktų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
4. Ropės
Ropės – labai vertingas produktas, kurio turėtų būti mūsų racione. Ši daržovė valo organizmą, stiprina imunitetą bei suteikia energijos. Be to, ropės – tai dietinis produktas.
- Sutarkuokite obuolius, morką, ropę supjaustykite šiaudeliais.
- Viską sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais bei majonezu ar grietine. Papuoškite žalumynais.
5. Moliūgai
Ši oranžinė daržovė tikrai nepakenks figūrai. Iš moliūgo galima pagaminti daug skanių ir greitai paruošiamų patiekalų: kreminių sriubų, košių, salotų.
TAIP PAT SKAITYKITE: Pratimų kompleksas lieknesnėms kojoms ir klubams. Treniruotės planas savaitei
- Moliūgą nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
- Česnakus ir svogūną nulupkite, 2 skilteles pakepinkite svieste su svogūnu, kitas dvi palikite.
- Svogūnų ir česnakų troškinį krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite moliūgo kubelius ir virkite apie 20 min., kol moliūgas suminkštės.
- Puodą nukelkite nuo viryklės. Likusias česnako skilteles sugrūskite su bazilikų lapeliais, sumaišykite su aliejumi, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir supilkite į sriubą.
- Sriubą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite grietinėle.
- Trintą moliūgų sriubą galite paskaninti skrudintos duonos skrebučiais, moliūgų sėklomis, mėlynųjų pelėsių sūriu.
6. Kopūstai
Visose kopūstų rūšyse gausu B grupės vitaminų, kurie dalyvauja visuose svarbiuose žmogaus organizme vykstančiuose procesuose. Kopūstai itin tinka vakarienei, nes tai dietinis produktas.
1. Kopūstą supjaustykite į šešias dalis ir 8–10 min. apvirkite pasūdytame vandenyje. Sumalkite mėsmale ir nusunkite skysčio perteklių.
2. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite ir kartu su maltais kopūstais sudėkite į didelį dubenį, įmuškite kiaušinius, suberkite manų kruopas, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
3. Masę 10 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad išbrinktų manai. Keptuvėje įkaitinkite alyvų aliejų, iš kotletų tešlos darykite nedidelius paplotėlius, pavoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite po 5 min. iš abiejų pusių.
4. Skanu valgyti su grietinės, pomidorų padažo ir smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių padažu.
7. Grybai
Grybai nėra nei kaloringi, nei sunkiai virškinami. Žinoma, jeigu juos virsime, o ne kepsime ir valgysime kaip garnyrą ar padažą prie kitų, riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų.
1. Susmulkinkite svogūnus, pievagrybius supjaustykite ketvirčiais.
2. Į įkaitintą keptuvėje aliejų suberkite smulkintus svogūnus, kepkite apie 2 minutes. Juostelėmis suraikykite kumpį, suberkite į keptuvę ir kepkite dar 2 minutes.
3. Sumažinkite ugnį ir dar pakepkite keletą minučių. Tuomet į keptuvę sudėkite grybus, išmaišykite ir troškinkite, kol išgaruos iš pievagrybių išsiskyręs skystis. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkintomis petražolėmis.
4. Salotų gūžę suplėšykite ir išdėliokite lėkštėje, užpilkite pievagrybių bei svogūnų mišiniu. Uždėkite grietinės, pagardintos grūstais česnakais ir druska.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
8. Burokėliai
Vienas būtiniausių produktų mūsų organizmui. Ši raudona daržovė padeda reguliuoti riebalų apykaitą bei užkerta kelią jų kaupimuisi. Burokėlius galite valgyti virtus, keptus ar net žalius.
1. Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais.
2. Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis bei cinamonu.
3. Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
9. Žuvis
Konkrečiau – menkė ir plekšnė. Šiose žuvyse labai nedaug kalorijų. Menkėje gausu vitaminų ir mikroelementų, kurie stiprina imunitetą ir normalizuoja organizmo veiklą. O štai plekšnėje gausu metionino – aminorūgšties, kuri palaiko normalų kūno svorį ir sklaido riebalus.
- Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
- Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
- Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus. Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
10. Kiviai
Tiesiog nepamainomas vaisius tiems, kurie nori sulieknėti. Kiviai padeda skaidyti ir deginti riebalus, mažina sunkumą skrandyje bei normalizuoja vandens ir druskų balansą.
1. Braškes perpjaukite pusiau, jei uogos didelės – į keturias dalis. Kivius nulupkite ir supjaustykite.
2. Smulkiai sukapokite žoleles ir sumaišykite su medumi bei jogurtu. Jei medus sukietėjęs, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Medus suskystės, bet nepraras maistinių savybių.
3. Uogas ir kivius sudėkite į indą, užpilkite jogurto padažu ir atsargiai išmaišykite. Valandą laikykite šaltoje vietoje.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
TAIP PAT SKAITYKITE: Socialinis eksperimentas: vaikų atsakymai pravirkdė tėvus