Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 daktaro Ozo patarimai, kaip numesti svorio

Šventės mūsų kūnui ir sielai tampa tikru išbandymu. Kaip nepriaugti svorio? Kaip jaustis sveikai? Į klausimus apie tai atsako daktaras Ozas, rašo „The Good House Keeping“.
Antsvoris
Antsvoris / „Fotolia“ nuotr.

Eikite ir pamiegokite

Tai gali pasirodyti keista, tačiau tiesos čia yra net labai daug. „Pirmiausia, ką turite padaryti, kai kalbame apie svorį, tai gerai išsimiegoti“, – tikina daktaras Ozas. Jeigu jūs neišsimiegate dėl miego apnėjos, neramių kojų sindromo, patiriate kitų miego sutrikimų, nereikėtų į tai numoti ranka. Patirdami stresą tikrai nesulieknėsite, o kaip tik – priaugsite svorio. Tyrimais įrodyta, kad kokybiškas miegas gali sumažinti apetitą ir potraukį saldumynams.

Taip pat skaitykite: Miego pozos atskleidžia, ar jus tenkina santykiai su mylimuoju

Pamėkite užkandžiauti

Jūsų tikslas – nepajausti alkio jausmo, kadangi žvėriškai išbadėję mes prisikertame itin daug maisto. Pabandykite tarp pagrindinių maitinimųsi užkąsti ko nors sveiko. „Štai kodėl aš nešiojuosi riešutų pakelį – tai puikus ir sveikas užkandis“, – pasakoja daktaras Ozas.

Kitas jo pasirinkimas – įvairūs jūržolių užkandžiai, puikiai malšinantys apetitą ir turintys mažai kilokalorijų. „Jūs niekada nesustorėsite nuo jūros dumblių“, – tikina daktaras Ozas.

Sveikuoliškos salotos su jūros kopūstais
Receptas: Sveikuoliškos salotos su jūros kopūstais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 44
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kopūstai: 200.00 g (raugintų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Jūros kopūstai: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Jūros kopūstus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 30 minučių brinkti.
  2. Burokėlį, bulves ir morką išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Burokėlį ir morką sutarkuokite. Bulves supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį, sukrėskite raugintus kopūstus ir išmaišykite.
  3. Svogūnus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Trumpai apkepkite.
  4. Jūros kopūstus nuskalaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite žiupsnelį kmynų. Kelias minutes maišydami patroškinkite. Nukaiskite.
  5. Supilkite į paruoštas daržoves. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir galite tiekti.
  6. Šias salotas galite valgyti vienas – skanu su juodos duonos skrebučiais. Tinka ir kaip garnyras.
Suskleisti
Jūros kopūstais įdaryti grybai
Receptas: Jūros kopūstais įdaryti grybai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Jūros kopūstai: 3.00 valg. š.
Pievagrybiai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Žiediniai kopūstai: 2.00 vnt. (keli žiedinėliai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (graikinių riešutų)
Svogūnai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - šaknies)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pievagrybių galvutes valandą pamirkykite sūdytame vandenyje. Nusausinkite ir dėkite valandai į maisto džiovintuvą arba į nekaitrią orkaitę (apie 50 laipsnių).
  2. Morkas ir jūros kopūstus (atskirai) pamirkykite 15 minučių.
  3. Pasiruoškite įdarą: mirkytas morkas, jūros kopūstus, pievagrybių kotelius susmulkinkite S formos peiliuku. Žiedinį kopūstą smulkinkite S formos peiliuku atskirai iki rupios masės. Viską sumaišykite, pagardinkite pipirais, krapais, džiovintais svogūnais, labai smulkiai peiliu sukapota imbiero šaknimi. Pagal skonį pasūdykite. Įpilkite aliejaus ir gerai išmaišykite.
  4. Paruošta mase įdarykite ką tik iš maisto džiovintuvo ištrauktas šiltas pievagrybių kepurėles ir iškart patiekite.
 
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti

Įjunkite autopilotą

Prisimenate, kaip dažnai stovėdavote prie šaldytuvo ir mąstydavote, na ką čia dar suvalgius? Štai daktaras Ozas siūlo turėti tam tikras taisykles ir iš anksto žinoti, ką valgysite, kasdien tuos pačius ar panašius patiekalus papildant vis skirtingais ingredientais. Toks valgymo būdas jums padės išlaikyti svorį ir kartais save palepinti vienu kitu skanėstu. „Aš pietums, tarkime, renkuosi salotas su baltymais – lašiša ar kiaušiniais“, – patirtimi dalijasi specialistas.

Taip pat skaitykite: 35 būdai, padėsiantys atsikratyti išsipūtusio pilvuko

Gaminkite sau

Mėgstate valgyti ne namuose? Štai čia gali slypėti ne viena apgaulė, kadangi restoranuose gamintame maiste būna priedų, kurių jūs galbūt norėtumėte išvengti. Pavyzdžiui, majonezo, skonio ir kvapo stipriklių, kitų padažų, riebalų ir pan. Taigi, arba gaminate dažniau namuose ir žinote, ką dedate į burną, arba kavinėje visad galite paprašyti, kad virtuvės šefas nedėtų vieno ar kito nenorimo ingrediento į jūsų patiekalą.

Būkite atsakingi

Pirma, rašykite ką valgote. Taip būsite atsakingas pačiam sau, be to, jeigu reikia daugiau palaikymo, galite svorio metimo įspūdžius ir mitybą komentuoti socialiniuose tinkluose.

Antra, įsigykite svorio metimo draugą, kuris domėtųsi sveika mityba ir padėtų jums, jeigu kartais paslystumėte, grįžti į doros kelią. Juk kuo daugiau palaikymo, tuo paprasčiau susidoroti su iššūkiais, ar ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos