„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Alyvuogių aliejaus stebuklas – 3 šaukštai padės numesti svorio ir ilgiau gyventi

Kartais alyvuogių aliejus pavadinimas tikru grožio ir sveikatos eliksyru. Ir tam yra begalė priežasčių. Jis ne tik paskanina įvairius patiekalus, salotas, tinka plaukams, nagams ar odai, bet ir gali pagražinti kūno formas.
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus / Fotolia nuotr.

Tam reikia bent 3 valg. š. arba 50 ml alyvuogių aliejaus – bent jau taip teigia JAV mitybos specialistė, profesorė Dr. Mary Flynn, kuri alyvuogių aliejų vadina supermaistu ir tyrinėja jau nuo 1990-ųjų. 

Profesorė mini, kad du ir daugiau šaukštų alyvuogių aliejaus per dieną gali sureguliuoti kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje, net cholesterolį. „Be to, dar vienas pliusas – alyvuogių aliejus padeda numesti svorio. Ar gali būti geriau – ir sveika, ir skanu“, – tikino M. Flynn. 

Svarbu paminėti, kad mitybos specialistė kalba apie aukščiausios rūšies alyvuogių aliejų (angl. Extra Virgin Olive Oil – EVOO), spaustą šaltuoju būdu, turintį daugiausiai naudingųjų medžiagų.

Taip pat skaitykite: Kokosų aliejus – vietoj makiažo valiklio ar skutimosi kremo

Kur svorio kritimo paslaptis?
 
Nereikia naiviai galvoti, kad pakanka kasdien suvalgyti tris šaukštus aliejaus, ir svoris savaime pradės kristi. M. Flynn pabrėžia, kad kilogramų tirpimas prasideda tik tada, kai alyvuogių aliejus įtraukiamas į racioną kartu su Viduržemio jūros dieta (ją rasite ČIA).

Tai reiškia, kad reikia valgyti daržoves, vaisius, ankštinius, pilno grūdo produktus, vengti pieno, mėsos (triskart per savaitę leidžiama valgyti baltą mėsą arba žuvį, o raudoną mėsą tik kartą du per mėnesį). 

Taip pat skaitykite: Kaip suformuoti brazilišką užpakaliuką?

Taip maitinantis tikrai nepritrūksite jėgų ir puikiai jausitės, kadangi alyvuogių aliejus turi pakankamai kalorijų. M. Flynn jau įrodė, kad dieta, kurioje netrūksta gerųjų riebalų, nėra mitas.

2010-aisiais metais tyrime dalyvavo 44 moterys, perkopusios 50. Jos priaugo svorio po krūties vėžio gydymo. Kiekviena dailiosios lyties atstovių turėjo laikytis dviejų dietų, trunkančių 8 savaites. Viena jų buvo M. Flynn, kurios dalį sudarė alyvuogių aliejus, o kita, rekomenduota Nacionalinio JAV vėžio instituto, rėmėsi mažo riebumo patiekalais. Tačiau abiejų dietų dienos kilokalorijų norma neviršijo 1500 kcal. 

Taip pat skaitykite: Riebalus deginančių ir organizmą valančių kokteilių TOP 9

Po 16 savaičių išnykusių kilogramų vidurkis siekė 7 kg, be to, moterys du kartus daugiau svorio numetė laikydamosi alyvuogių aliejaus dietos nei jau minėto mažo riebumo valgiaraščio. Paklaustos, kuriai dietai teiktų pirmenybę, kiekviena be išimties tikino, kad alyvuogių aliejaus dieta buvo kur kas gardesnė, sukeldavo malonius jausmus, apetitą.

Taip pat moterys džiaugėsi ir kur kas geresniais sveikatos rezultatais. M. Flynn, įkvėpta dietos rezultatų, sukūrė ir „Rožinio kaspino dietą“, kuri mažina riziką susirgti krūties vėžiu. „Rekomenduoju šią dietą kiekvienai, tuo labiau, kad antsvoris ir nutukimas tik padidina onkologinės ligos grėsmę“, – tikino M. Flynn. 

Nuostabus duetas – daržovės ir alyvuogių aliejus

Mitybos specialistė pabrėžia, kad alyvuogių aliejaus dietos paslaptis – daržoves troškinti būtent šiame aliejuje. Tam yra net kelios priežastys: karotenodai – galingi antioksidantai, kurie daržovėms suteikia oranžinę, geltoną, raudoną spalvą, taip pat aptinkami ir žaliose lapinėse daržovėse, geriau įsisavinami su alyvuogių aliejumi. 

Antroji priežastis susijusi su tuo, kad daržovės, pagardintos alyvuogių aliejumi, yra skanesnės, todėl jų suvartojame daugiau (o išvada ta, kad tai itin sveika, mat daugelis žmonių daržoves apskritai pamiršta). Taigi, M. Flynn nuomone, taip ne tik pagerinsime žarnyno darbą, bet ir pasijausime geriau. Ji pataria, kad vienam puodeliui daržovių (apie 250 ml) visiškai pakanka 1 valg. š. alyvuogių aliejaus. 

Štai vienos dienos dietos pavyzdys:

  • 3 valg. š. aukščiausios rūšies šalto spaudimo alyvuogių aliejaus (troškinimui ar daržovių, salotų pašlakstymui);
  • 3 puodeliai įvairių daržovių;
  • 2–3 puodeliai vaisių;
  • 150–200 g baltos mėsos arba žuvies (ne dažniau kaip 3 kartus per savaitę);
  • 200 g pilno grūdo, ankštinių produktų (makaronų, avinžirnių, lęšių ir pan.);
  • 200–300 g pieno produktų (taip pat priskaičiuojami ir kiaušiniai). 

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau