Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar suaugusiam žmogui būtina gerti pieną?

Nuo mažų dienų mus moko, kad žmogui gerti pieną yra sveika. Tai – stereotipas, kuriuo vadovaujasi tradicinių pažiūrų mitybos specialistai. Tačiau egzistuoja ir kitokia nuomonė.
Pienas
Pienas / Fotolia nuotr.

Šiuolaikiniai natūraliosios medicinos atstovai laikosi nuomonės, kad karvės pienas suaugusiam žmogui – nereikalingas. Pasak jų, saldus neraugintas pienas skatina organizme gleivių kaupimąsi, kurios yra palanki dirva bakterijoms daugintis. Taip pat jame gausu kalcio, kurio perteklius trukdo pasisavinti magnį ir skatina jo pasišalinimą iš organizmo. O magnis labai reikalingas kone visoms gyvybinėms funkcijoms: palaiko normalią nervų sistemos, širdies veiklą, raumenų tonusą, atpalaiduoja kraujagysles, virškinamojo trakto, tulžies pūslės lygiuosius raumenis. Magnis taip pat reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, saugo nuo aterosklerozės. Kai stinga šio mineralo, didėja dirglumas, raumenis ima traukti mėšlungis, gali sutrikti daugelis organizmo funkcijų. Be to, pasak natūraliosios medicinos docento Liudviko Šalčiaus, karvės piene esanti pieno rūgštis linkusi kauptis sąnariuose. Jeigu jau negalite praleisti nė dienos be stiklinės pieno, bent jau gerkite jį, pasaldintą medumi. Jis neutralizuoja pieno rūgštį ir neleidžia jai kauptis sąnariuose.

Iš pieno produktų natūraliosios medicinos specialistai pataria rinktis kefyrą ar išrūgas, nes jie naudingi. Rauginimo procese piene susidaro daug žarnynui reikalingų gerųjų bakterijų, kurios palaiko normalią žarnyno mikroflorą. O esant normaliai mikroflorai, stiprėja organizmo atsparumas, geriau pasisavinamos ir perdirbamos kitos maisto medžiagos. Taigi tokie produktai kaip jogurtas, kefyras, varškė mums padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą. Be to, naikina ir neleidžia daugintis blogosioms bakterijoms. Pieno išrūgos suardo nuodingąsias medžiagas, kurių yra tam tikruose augaluose, patenkančiuose į karvių skrandžius.

Apskritai kiekvieno žinduolio pienas pasižymi savitomis savybėmis. Tarkime, kumelių pienas vartojamas bronchų, kvėpavimo takų ligoms gydyti.

Ožkų pienas geriau virškinamas ir pasisavinamas, tinka net alergiškiems vaikams, nes turi antibakterinių savybių. Ožkų skrandyje, priešingai nei karvių, vyksta rūgimo procesas. Tad net jei ožkos suėda nuodingųjų augalų (ugniažolių ar arnikų), rūgimo bakterijos jas neutralizuoja ir paverčia antibakterinių savybių turinčiomis medžiagomis. Patekusios į mūsų virškinamąjį traktą, jos sunaikina visas kenksmingas bakterijas ir išvalo žarnyną nuo toksinų. Ožkų pienas vertingesnis ir maistinėmis savybėmis (turi daugiau vitaminų ir mineralų). Tačiau reikia vartoti patikrintą, iš patikimų augintojų ir gamintojų pirktą ožkų pieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais