1. Virtos ar keptos kriaušės - puiki išeitis, kai kamuoja kosulys bei dusulys. O štai džiovintų kriaušių nuoviras kuo puikiausiai nuima karštį, kai vargina aukšta temperatūra. Taigi, 1 stiklinę susmulkintų džiovintų kriaušių užpilkite 500 ml vandens ir virkite 20 minučių. Vėliau palikite šiltai 4 valandas ir perkoškite. Gerkite po 100 ml 4 kartus per dieną iki valgio likus pusvalandžiui.
2. Drėgną kosulį puikiai gydo bruknių sultys su medumi arba bruknių sirupas. Jų reikėtų vartoti po 1 valg. š. kelis kartus per dieną. Taip pat puikiai tinka džiovintų braškių arbata.
3. Įsisenėjęs kosulys gali būti pagydomas kompresais: sumaišykite 1 valg. š. miltų, 1 valg. š. sausų garstyčių, 1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus, 1 valg. š. medaus ir pašildykite viską šilto vandens vonelėje. Gautą košelę užtepkite ant marlės ir uždėkite ją ant krūtinės bei uždenkite polietileno plėvele. Apsivyniojusios šaliku taip pagulėkite, kol kompresas atvės.
4. Sutrinkite 2 bananus, užpilkite 200 ml karšto vandens ir virkite apie 10 minučių. Išmaišykite, pridėkite medaus ir gerkite šiltą.
5. Vaikučių kosulį gydo štai toks receptas: sutarkuokite obuolį, svogūną bei morką. Pridėkite kelis šaukštelius medaus ir gerai išmaišykite. Mažyliams duokite po 1 arbat. š. 4-5 kartus per dieną.
6. Verta žinoti, kad nuo kosulio puikiai tinka ir kakavos sviestas. Nors jis naudojamas konditerijos pramonėje ar kosmetikoje, tačiau tiks ir sveikatai gelbėti. Kakavos sviestą dėkite į šiltą pieną su medumi.
7. Pasigaminkite ledinukų nuo kosulio. Jums reikės 250 g medaus ir 2 valg. š. trintos šviežios imbiero šaknies. Viską sudėkite į puodą storomis sienelėmis bei dugnu ir virkite, kol masė taps tiršta. Supilstykite į nedideles formeles (turėtų gautis 15 ledinukų) ir palikite sustingti. Per dieną jų suvalgykite 3-5.
8. Kosulį sušvelnins ir citrinos bei medaus duetas. Sutarkuokite citriną kartu su žievele ir sumaišykite su liepų medumi. Vartokite 3-4 kartus per dieną. Vietoje citrinos galite išbandyti ir svogūnų sultis, žinoma, jeigu puikiai sutariate su šia šaknine daržove.
9. 0,5 stiklinės putino uogų užpilkite 1 l vandens ir virinkite 10 minučių. Po to praskieskite, palaukite, kol nuoviras kiek atvės, tuomet įdėkite kelis šaukštelius medaus. Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną.