Balti ir geltoni indai
Tradicinės baltos spalvos indai, taip pat geltonų ir oranžinių atspalvių lėkštės sukelia apetitą. O tai gerai, jeigu jaučiatės per liekna ir norite priaugti svorio. Tačiau geltona spalva yra daugialypė: ji tuo pačiu sugeba sukelti ir sotumo jausmą. Vadinasi, gali būti, kad jūs, suvalgę vieną patiekalą, kito ir nebenorėsite. Tiesa, ryškiaspalvės geltonos ir oranžinės lėkštės yra puikus pasirinkimas vaikams – juk jie retai kada gali pasigirti puikiu apetitu.
Raudoni indai
Raudona spalva, kaip žinome, yra energinga, aistringa ir žadinanti jausmus. Psichologai mano, kad raudonų indų geriau nesirinkti mėgstantiems pavalgyti – esą tokiu atveju maistas itin greitai suvalgomas, prastai sukramtomas, o dėl šių priežasčių ir praščiau virškinamas. Dėl raudonos spalvos žmogus sunkiau kontroliuoja apetitą, todėl gali suvalgyti daugiau nei įprastai.
Mėlynų atspalvių indai
Ši spalva idealiai tinka mėgstantiems kaloringus desertus. Tačiau gerti arbatą ar kitus gėrimus iš mėlyno puodelio bei iš tokios spalvos valgyti įprastą (ypač sveikuolišką) maistą – netinkamas pasirinkimas. Kodėl? Teigiama, kad mėlyna spalva gana pesimistiška, todėl valgant, užkandžiaujant ar geriant nejaučiamas joks pasitenkinimas maistu. Psichologai pataria: jei norite numesti svorio ir nejausti jokio malonumo valgydami, tuomet rinkitės mėlynos spalvos indus!
Žali indai
Žali, tamsiai žali su juodais ar rudais atspalviais indai, tyrėjų nuomone, – pats prasčiausias variantas. Esą valgyti iš tokios lėkštės visai nesinori, maistas atrodo negardus, o vaizdas – nekeliantis apetito.
Juodi indai
Tokios spalvos indai atrodo moderniai, ekstravagantiškai ir, pasak psichologų, iškart sukelia asociacijas su japonišku maistu, ypač sušiais. Vis dėlto manoma, kad juodos spalvos lėkštės nedaro didelės įtakos norui užkandžiauti, o patiektas maistas jose neatskleidžia savo grožio ir gardumo.
Ir dar šis tas
Neseniai Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje atliktame tyrime triumfavo mintis, kad maisto ir gėrimų skonis gali keistis atsižvelgiant į indų spalvą. Štai eksperimento dalyviams pasirodė, kad karštas šokoladas skaniausiai geriamas iš oranžinių puodelių, o kava – iš rudų.
57 savanoriai mėgavosi karštu šokoladu ir kava, paruoštais pagal tą patį receptą. Taigi jų skoninės savybės buvo visiškai vienodos. Štai kokią įtaką turi spalvos!
Mokslininkai nusprendė pratęsti eksperimentą ir pasiūlė eksperimento dalyviams paragauti braškių putėsių, kurie skaniausi pasirodė skanaujami iš baltos spalvos indų.
Tyrimo autoriai įsitikinę, kad gauti rezultatai padės iš naujo pajusti jau žinomo maisto skonį, o restoranų ir kavinių savininkams pritraukti dar daugiau klientų.