Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgyti po treniruotės?

Jei intensyviai sportuojate, tuomet turėtumėte ir tinkamai maitintis tam, kad būtumėte sveiki ir žvalūs. Ypač svarbu – sveiki užkandžiai po treniruotės.
Sportuojant mergina.
Sportuojant mergina. / Shutterstock nuotr.

Štai kokius 6 dalykus huffingtonpost.com siūlo turėti omenyje, jei norite jaustis žvalūs, energingi ir numesti nereikalingus kilogramus.

Užkandžiaukite praėjus 30–60 minučių po treniruotės

Jei itin intensyviai plušote sporto salėje, labai ilgai nelaukite ir nekankinkite organizmo – užkąskite ko nors. Sportuodami suaktyviname raumenis, sąnarius ir kaulus, todėl organizmas per treniruotę išnaudoja visus resursus. Taigi tai, ką suvalgysite išėję iš sporto klubo, turėtų padėti jums atsigauti, o ne duoti tuščių kalorijų. Ir raumenukai augs greičiau, ir ištvermės bus daugiau. Jei tinkamai nepasirūpinsite savo organizmu, po sporto galite jaustis pavargę ir išsekę, o juk sportuojate tam, kad pasikrautumėte teigiamos energijos, tiesa? 

Taip pat skaitykite: Mankštos horoskopas pagal Zodiako ženklą: kiek esate ištvermingi sporto salėje?

Užkandžiui – ne tik baltymai

Baltymai padeda auginti raumenų masę, todėl svarbu, kad po treniruotės valgytumėte ne tik jų, bet ir gerųjų riebalų, kurie sustiprins sąnarius ir atgaivins raumenis. Bolivinė balanda (kynva), saldžios bulvės ir pupelės – visi šie produktai padės atgauti jėgas ir pagreitins medžiagų apykaitą. Taip pat galite pasidaryti kokteilį: žirnių baltymų miltelius ar ekologiškus išrūgų baltymus sumaišyti su vaisiais, salotų lapais, migdolų sviestu ar kokosų aliejumi ir avižomis. Dar vienas puikus pasirinkimas – keptas kiaušinis su žaliomis daržovėmis, avokado griežinėliu ir juodosiomis pupelėmis.

Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti
Orkaitėje kepti kiaušiniai su pupomis
Receptas: Orkaitėje kepti kiaušiniai su pupomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Salierai: 100.00 g (lapkočių)
Pupos: (šviežios arba šaldytos) 100.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kumpis: 150.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nuo pupų nulupkite luobeles, salierų lapkočius nuplaukite.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite supjaustytus salierų lapkočius, pupas ir kumpį.

3. Kumpį su salierais sudėkiteį du karščiui atsparius gilius indelius, įmuškite po kiaušinį, pabarstyti pipirais (galima – ir druska). Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Atminkite – ką valgote, tas ir esate

Maisto medžiagos, kurias gaunate, turėtų būti naudingos jūsų organizmo funkcijoms, audiniams ir kiekvienai ląstelei. Jūsų kūnas nuolat atsinaujina, todėl tik nuo jūsų valgomo maisto priklauso, kokie sveiki būsite. Jūsų kūnas – jūsų tvirtovė, dirbanti 24 valandas per dieną ir 7 dienas per savaitę. Net jei ir neturite problemų su svoriu ir sudeginate daugybę kalorijų, venkite perdirbto ir nesveiko maisto, maitinkitės visaverčiais produktais. Jei žiūrėsite, ką dedate į burną, iš treniruočių turėsite tikrai nemažai naudos – sustiprinsite imunitetą ir atsikratysite nereikalingų kilogramų. 

Taip pat skaitykite: Kaip numesti svorio probleminėse kūno vietose

Nepersivalgykite ir skaičiuokite kalorijas

Jei norite numesti nereikalingus kilogramus, svarbu teisingai įvertinti sudegintas kalorijas. Labai lengva po treniruotės prisivalgyti ir vėl susigrąžinti tai, ką sudeginote. Pavyzdžiui, per valandą ant elipsinio treniruoklio moteris gali sudeginti apie 490 kcal. O viena šaldyto jogurto porcija su įvairiais priedais gali turėti iki 444 kcal. Baltymų kokteilis su ananasais  – maždaug 500 kcal! Net jei ir neleidžiate sau dažnai mėgautis tokiais užkandžiais, galbūt susigundysite suvalgyti daugiau migdolų, riešutų sviesto, vaisių ar avižinių dribsnių. Kontroliuokite porcijas! 

„Fotolia“ nuotr./Mangų ir ananasų kokteilis
„Fotolia“ nuotr./Mangų ir ananasų kokteilis


Gerkite daug vandens

Jei treniruotės metu itin daug prakaituojate, sportuojate aplinkoje, kur labai drėgna, ar jūsų treniruotė trunka ilgiau nei valandą, tuomet jums reikėtų gerti ne tik paprastą vandenį. Sportininkai geria įvairius gėrimus, kurie padeda atstatyti elektrolitų (druskos ir kalio) kiekį, kurių netenka su prakaitu, taip pat suteikia daugiau energijos.

Taip pat skaitykite: Patyrėte „jo–jo“ efektą? Sužinokite, ką daryti toliau

Jei sportuojate trumpai ir nelabai intensyviai, galite gurkšnoti ir paprastą vandenį. Paprasta taisyklė – likus dviem valandoms iki sporto išgerkite dvi stiklines vandens, dar dvi stiklines likus 15 minučių iki treniruotės ir pusę stiklinės kas 15 minučių treniruotės metu. Ir likusią dienos dalį nepamirškite dažnai gurkšnoti vandenį!

Nevartokite alkoholio

Kai kurie sportininkai ir aktyviai gyvenantys žmonės susigundo po sporto išgerti ko nors stipresnio. Yra įrodyta, jog alkoholio vartojimas po treniruotės sumažina raumenų masės augimą ir jų tvirtumą apie 40 proc. Taip pat alkoholis sumažina glikogeno atsargas, kuris panaudojamas sporto metu. Jei glikogeno bus per mažai, neturėsite pakankamai energijos sportuoti, todėl vartokite alkoholio geriausia atsisakyti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai