Varškė
Geriausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Varškė gerina ir ramina virškinimo sistemos darbą.
Blogiausias paros metas vartoti: rytas. Ypač, jeigu esate linkęs į peršalimo ligas ir kosulį.
Ingredientai
Krapai:
1.00 sauja (1 ryšelis šviežių, kapotų)
Varškė:
200.00 g (rūpios, liesos)
Kaip gaminti
- Agurką ir pomidorą supjaustykite nedideliais gabalėliais, svogūną smulkiai sukapokite.
- Svogūnų laiškus susmulkinkite, krapus smulkiai sukapokite.
- Visas paruoštas daržoves ir varškę sudėkite į dubenėlį.
- Sudėkite natūralų jogurtą (galite naudoti ir grietinę), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Gerai išmaišykite. Patiekite su pora riekelių skrudintos juodos duonos. Skanaus!
Suskleisti
Ryžiai
Geriausias paros metas vartoti: pietūs. Medžiagų apykaitą dieną yra greitesnė, todėl dar spėsite sudeginti visus ryžiuose esančius angliavandenius.
TAIP PAT SKAITYKITE: 20 veiksmingų būdų sulieknėti darbe
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Vakarais valgomi ryžiai „padovanos“ jums papildomų kilogramų.
Ingredientai
Vegetos tipo prieskoniai 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Išvirkite birią ryžių košę (2 stiklinėms kruopų reikia 4–5 stiklinių vandens).
2. Svogūnus smulkiai sukapokite, baklažanus ir paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais, cukinijas ir pievagrybius – griežinėliais, česnakus sugrūskite.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame 1 min. pakepinkite svogūnus bei paprikas. Sudėkite baklažanus, cukinijas, pievagrybius, česnakus, išmaišykite, uždenkite keptuvę ir ant vidutinės ugnies troškinkite 15–20 min., retkarčiais pamaišydami.
4. Išvirusį daržovių troškinį pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir sukrėskite ant karštų ryžių.
Suskleisti
Obuoliai
Geriausias paros metas vartoti: rytas. Obuolių odelėje yra daug pektino, kuris gerina virškinimą ir saugo nuo vidurių užkietėjimo.
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Obuoliai didina skrandžio rūgštingumą, o pektinas, suvartotas prieš miegą, apsunkins virškinimo sistemą.
Ingredientai
Vištiena:
200.00 g (malta (smulkinta),kepta, virta)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite jų viršūnėles ir išvalykite sėklalizdžius.
- Sumaišykite likusius ingredientus: vištieną, razinas, kedrines pinijas, karį, trintą česnaką, smulkintą svogūną ir sudėkite į obuolius. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Obuolius galite apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 20 minučių. Nuėmę folija obuolius kepkite dar penkias minutes.
Suskleisti
Cukrus
Geriausias paros metas vartoti: rytas. Mūsų organizmas su cukrumi geriausiai „kovoja“ rytais, t. y. turite didesnę galimybę nepriaugti svorio.
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Cukrus, suvartotas naktį, ne tik „padovanos“ jums papildomų kilogramų, bet ir neleis gerai užmigti.
Bananai
Geriausias paros metas vartoti: pietūs. Bananuose esančios maistinės skaidulos gerina virškinimą ir mažina rėmenį.
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Naktį suvalgyti bananai erzina skrandžio gleivinę ir sutrikdo virškinimą.
Ingredientai
Šalavijai:
2.00 valg. š. (ispaninio šalavijo (čija) sėklų)
Kakava:
2.00 valg. š. (neskrudintos kakavos (geriausiai tiktų kriolo kakava – jos būna pirkti ekologiško maisto parduotuvėse))
Cinamonas:
1.00 arbat. š. (tinkamiausias Ceilono)
Bičių žedadulkės: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė:
100.00 ml (migdolų grietinėlės (būna pirkti ekologiško maisto parduotuvėse))
Kaip gaminti
- Visus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį plakiklį ir išplakite iki vientisos masės.
- Jei masė bus per tiršta, galite įpilti šlakelį vandens.
- Neskrudintą kakavą galite keisti saldžiavaisio pupmedžio (kerobo) milteliais.
Suskleisti
Mėsa
Geriausias paros metas vartoti: pietūs. Mėsa yra sunkiai virškinama. Joje daug baltymų, kurie suteikia jėgų ir didina koncentraciją.
TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės šefės patarimai padės ilgiau išlaikyti mėsą šviežią
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Mėsa apsunkins jūsų skrandį ir neleis kietai užmigti.
Ingredientai
Mėsa:
500.00 g (mėgstamo faršo)
Paprikos:
2.00 vnt. (žalioji ir raudonoji)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite faršą ir kepkite 5 minutes, įberkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite paprikas, svogūną ir česnaką.
- Iškepusią mėsą sudėkite į dubenėlį, o į keptuvę suberkite paprikas, svogūnus ir česnakus. Paeiliui smulkinkite ir į keptuvę berkite grybus ir cukiniją. Pagardinkite bazilikais, uždenkite ir troškinkite 2–3 minutes. Įberkite maltos paprikos, išmaišykite ir paragaukite: jei dar reikia, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite pakepintą maltą mėsą ir trintus pomidorus. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 15 minučių, dažnai maišydami, kad neprisviltų. Maltos mėsos guliašą tiekite su pita.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ankštinės kultūros
Geriausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Ankštinėse kultūros daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį bei gerina miego kokybę.
Blogiausias paros metas vartoti: rytas. Ryte suvalgytos pupelės ar lęšiai didina apetitą.
Ingredientai
Duona:
1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Karis:
1.00 arbat. š. (0,5)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kaip gaminti
- Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
- Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
- Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
- Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.
Suskleisti
Graikiniai riešutai
Geriausias paros metas vartoti: vakaras. Graikiniuose riešutuose gausu antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių. Be to, jie gerina smegenų veiklą.
Blogiausias paros metas vartoti: rytas/diena/vėlyvas vakaras. Šiuo metu suvalgyti riešutai mažina jų naudingumą organizmui.
Kaip gaminti
1.Mėsą dėkite į puodą. Supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelį ir užvirkite. Nugriebkite putas, puodą uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.
2.Burokėlius nulupkite, perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių. Porą supjaustykite žiedais, bulves, salierų stiebus – nedideliais gabalėliais, kininį kopūstą – juostelėmis ir iki mėsos virimo pabaigos likus pusvalandžiui sudėkite į puodą.
3.Burokėlius supjaustykite storais šiaudeliais, sudėkite į puodą. Suberkite džiovintas vyšnias, graikinius riešutus, supilkite raudonojo vyno actą ir virkite dar apie 10 minučių.
4.Mėsą išimkite, supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, sudėkite atgal į sriubą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
5.Sriubą tiekite pabarstytą smulkintomis kalendromis arba petražolėmis.
|
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Abrikosai
Geriausias paros metas vartoti: ankstyvas rytas. Ryte suvalgytas abrikosas gerina virškinimą.
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Nakčiai suvalgytas abrikosas dirgina skrandį ir skatina dujų kaupimąsi.
Ingredientai
Pyrago trupiniai: 1.00 st.
Riešutai:
3.00 valg. š. (maltų arba smulkiai kapotų)
Medus:
4.00 valg. š. (skysto)
Citrinos:
1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių - pagal skonį)
Kaip gaminti
- Abrikosus nuplaukite, įpjaukite, kad galėtumėte išimti kauliuką ir įberkite cinamono.
- Varškę ir maskarponę pertrinkite, sumaišykite su kiaušiniais, vaniliniu cukrumi, druska, suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
- Iš jos drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus, juos įdarykite abrikosais ir iškepkite karštoje orkaitėje be riebalų.
- Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumaišykite su nutarkuotomis citrinų žievelėmis bei duonos trupiniais.
- Virtinukus apšlakstykite medumi, apvoliokite pyrago trupiniuose ir patiekite.
Suskleisti
Sūris
Geriausias paros metas vartoti: ankstyvas rytas. Vegetarams taip puikus mėsos pakaitalas. Valgant saikingai, sūris padės numesti kelis kilogramus ir apsaugos nuo išsipūtusio pilvo.
TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti? Specialistų patarimai
Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Dėl to, kad yra sunkiai virškinamas, gali dirginti skrandį.
Pienas
Geriausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Šiltas pienas nuramina ir padeda užmigti.
Blogiausias paros metas vartoti: rytas. Jeigu per dieną nedirbsite jokio fizinio darbo, pienas bus sunkiai virškinamas.
Ingredientai
Pienas:
700.00 ml (1% riebumo)
Kaizerio bandelės 2.00 vnt.
Kaip gaminti
1. Nuplaukite grikius. Puode užkaiskite dalį pieno, sudėkite grikius ir virkite. Kai užvirs, įdėkite druskos. Sriubą reikia nuolat maišyti, nes pienas prisvils.
2. Kai grikiai beveik suvirs (po kokių 10 min), supilkite likusią dalį pieno. Toliau maišykite ir virkite. Visas virimo procesas užima maždaug 20 min. Tada įdėkite apie 10 g sviesto ir išmaišykite.
Patiekite kartu su Kaizerio bandelėmis, užteptomis sviestu. Patiekiant į lėkštę galima įdėti dar mažą gabalėlį sviesto, bet nebūtina. Man taip gražiau ir skaniau :)
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
Suskleisti
Atmintinė, kuri naudinga kiekvienam:
Austėjos Usavičiūtės darbas/Kokiu paros metu vartoti tam tikrus produktus.