„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kada ir kokius produktus valgyti, kad jie suteiktų daugiausia naudos?

Kodėl pavartoję tam tikro maisto, kartais jaučiamės prastai, tampa sunku susikaupti ar suskauda skrandį? Iš tiesų dauguma produktų yra naudingi mūsų sveikatai, tik reikia žinoti, ką ir kada vartoti.
Košė - puiki dienos pradžia
Košė - puiki dienos pradžia / Fotolia nuotr.

Varškė

Geriausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Varškė gerina ir ramina virškinimo sistemos darbą.

Blogiausias paros metas vartoti: rytas. Ypač, jeigu esate linkęs į peršalimo ligas ir kosulį.

Prieskoninė varškė su daržovėmis
Receptas: Prieskoninė varškė su daržovėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 55
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 - mėlynojo)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 sauja (1 ryšelis šviežių, kapotų)
Varškė: 200.00 g (rūpios, liesos)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juoda duona: 2.00 riekės (skrudintos)
Kaip gaminti
  1. Agurką ir pomidorą supjaustykite nedideliais gabalėliais, svogūną smulkiai sukapokite.
  2. Svogūnų laiškus susmulkinkite, krapus smulkiai sukapokite.
  3. Visas paruoštas daržoves ir varškę sudėkite į dubenėlį.
  4. Sudėkite natūralų jogurtą (galite naudoti ir grietinę), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Patiekite su pora riekelių skrudintos juodos duonos. Skanaus!
Suskleisti

Ryžiai

Geriausias paros metas vartoti: pietūs. Medžiagų apykaitą dieną yra greitesnė, todėl dar spėsite sudeginti visus ryžiuose esančius angliavandenius.

TAIP PAT SKAITYKITE: 20 veiksmingų būdų sulieknėti darbe

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Vakarais valgomi ryžiai „padovanos“ jums papildomų kilogramų.

Ryžiai su daržovėmis
Receptas: Ryžiai su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (žalioji)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Pievagrybiai: 250.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vegetos tipo prieskoniai 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Išvirkite birią ryžių košę (2 stiklinėms kruopų reikia 4–5 stiklinių vandens).

2. Svogūnus smulkiai sukapokite, baklažanus ir paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais, cukinijas ir pievagrybius – griežinėliais, česnakus sugrūskite.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame 1 min. pakepinkite svogūnus bei paprikas. Sudėkite baklažanus, cukinijas, pievagrybius, česnakus, išmaišykite, uždenkite keptuvę ir ant vidutinės ugnies troškinkite 15–20 min., retkarčiais pamaišydami.

4. Išvirusį daržovių troškinį pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir sukrėskite ant karštų ryžių.

Suskleisti

Obuoliai

Geriausias paros metas vartoti: rytas. Obuolių odelėje yra daug pektino, kuris gerina virškinimą ir saugo nuo vidurių užkietėjimo.

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Obuoliai didina skrandžio rūgštingumą, o pektinas, suvartotas prieš miegą, apsunkins virškinimo sistemą.

Kepti obuoliai su vištiena ir kariu
Receptas: Kepti obuoliai su vištiena ir kariu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 48
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt.
Vištiena: 200.00 g (malta (smulkinta),kepta, virta)
Razinos: 4.00 arbat. š.
Kedrinės pinijos: 4.00 arbat. š.
Karis: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (salotiniai)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, nupjaukite jų viršūnėles ir išvalykite sėklalizdžius.
  2. Sumaišykite likusius ingredientus: vištieną, razinas, kedrines pinijas, karį, trintą česnaką, smulkintą svogūną  ir sudėkite į obuolius. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  3. Obuolius galite apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 20 minučių. Nuėmę folija obuolius kepkite dar penkias minutes.
Suskleisti

Cukrus

Geriausias paros metas vartoti: rytas. Mūsų organizmas su cukrumi geriausiai „kovoja“ rytais, t. y. turite didesnę galimybę nepriaugti svorio.

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Cukrus, suvartotas naktį, ne tik „padovanos“ jums papildomų kilogramų, bet ir neleis gerai užmigti.

Bananai

Geriausias paros metas vartoti: pietūs. Bananuose esančios maistinės skaidulos gerina virškinimą ir mažina rėmenį.

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Naktį suvalgyti bananai erzina skrandžio gleivinę ir sutrikdo virškinimą.

Bananinė vitaminų „bomba“
Receptas: Bananinė vitaminų „bomba“
2 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt.
Šalavijai: 2.00 valg. š. (ispaninio šalavijo (čija) sėklų)
Kakava: 2.00 valg. š. (neskrudintos kakavos (geriausiai tiktų kriolo kakava – jos būna pirkti ekologiško maisto parduotuvėse))
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (tinkamiausias Ceilono)
Bičių žedadulkės: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml (migdolų grietinėlės (būna pirkti ekologiško maisto parduotuvėse))
Kaip gaminti
  1. Visus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį plakiklį ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Jei masė bus per tiršta, galite įpilti šlakelį vandens.
  3. Neskrudintą kakavą galite keisti saldžiavaisio pupmedžio (kerobo) milteliais.
Suskleisti

Mėsa

Geriausias paros metas vartoti: pietūs. Mėsa yra sunkiai virškinama. Joje daug baltymų, kurie suteikia jėgų ir didina koncentraciją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės šefės patarimai padės ilgiau išlaikyti mėsą šviežią

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Mėsa apsunkins jūsų skrandį ir neleis kietai užmigti.

 Maltos mėsos guliašas
Receptas: Maltos mėsos guliašas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 55
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 500.00 g (mėgstamo faršo)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Paprikos: 2.00 vnt. (žalioji ir raudonoji)
Pievagrybiai: 250.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Saldžiosios paprikos milteliai: 3.00 g (pagal skonį)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 400.00 g (skardinė trintų)
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite faršą ir kepkite 5 minutes, įberkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite paprikas, svogūną ir česnaką.
  2. Iškepusią mėsą sudėkite į dubenėlį, o į keptuvę suberkite paprikas, svogūnus ir česnakus. Paeiliui smulkinkite ir į keptuvę berkite grybus ir cukiniją. Pagardinkite bazilikais, uždenkite ir troškinkite 2–3 minutes. Įberkite maltos paprikos, išmaišykite ir paragaukite: jei dar reikia, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite pakepintą maltą mėsą ir trintus pomidorus. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 15 minučių, dažnai maišydami, kad neprisviltų. Maltos mėsos guliašą tiekite su pita.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Ankštinės kultūros

Geriausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Ankštinėse kultūros daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį bei gerina miego kokybę.

Blogiausias paros metas vartoti: rytas. Ryte suvalgytos pupelės ar lęšiai didina apetitą.

Sveikuoliški lęšiu „mėsainiai”
Receptas: Sveikuoliški lęšių „mėsainiai”
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Lęšiai: 1.00 st. (0,5)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Vanduo: 100.00 ml (virinto)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis Pekino)
Kaip gaminti
  1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
  2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
  3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
  4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
  5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai. 
Suskleisti

Graikiniai riešutai

Geriausias paros metas vartoti: vakaras. Graikiniuose riešutuose gausu antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių. Be to, jie gerina smegenų veiklą.

Blogiausias paros metas vartoti: rytas/diena/vėlyvas vakaras. Šiuo metu suvalgyti riešutai mažina jų naudingumą organizmui.

Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
Receptas: Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 500.00 g
Burokėliai: 600.00 g
Mėsos sultinys: 2.00 l
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (kininis)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Vyšnios: 150.00 g (džiovintos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (smulkinta kalendra arba petražolės)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Mėsą dėkite į puodą. Supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelį ir užvirkite. Nugriebkite putas, puodą uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.

2.Burokėlius nulupkite, perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių. Porą supjaustykite žiedais, bulves, salierų stiebus – nedideliais gabalėliais, kininį kopūstą – juostelėmis ir iki mėsos virimo pabaigos likus pusvalandžiui sudėkite į puodą.

3.Burokėlius supjaustykite storais šiaudeliais, sudėkite į puodą. Suberkite džiovintas vyšnias, graikinius riešutus, supilkite raudonojo vyno actą ir virkite dar apie 10 minučių.

4.Mėsą išimkite, supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, sudėkite atgal į sriubą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

5.Sriubą tiekite pabarstytą smulkintomis kalendromis arba petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Abrikosai

Geriausias paros metas vartoti: ankstyvas rytas. Ryte suvalgytas abrikosas gerina virškinimą.

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Nakčiai suvalgytas abrikosas dirgina skrandį ir skatina dujų kaupimąsi.

Virtinukai su abrikosais ir pyrago trupiniais
Receptas: Virtinukai su abrikosais ir pyrago trupiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Abrikosai: 12.00 vnt. (nedidelių, šviežių)
Pyrago trupiniai: 1.00 st.
Riešutai: 3.00 valg. š. (maltų arba smulkiai kapotų)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Varškė: 300.00 g (riebios)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 7.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Abrikosus nuplaukite, įpjaukite, kad galėtumėte išimti kauliuką ir įberkite cinamono.
  2. Varškę ir maskarponę pertrinkite, sumaišykite su kiaušiniais, vaniliniu cukrumi, druska, suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
  3. Iš jos drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus, juos įdarykite abrikosais ir iškepkite karštoje orkaitėje be riebalų. 
  4. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumaišykite su nutarkuotomis citrinų žievelėmis bei duonos trupiniais.
  5. Virtinukus apšlakstykite medumi, apvoliokite pyrago trupiniuose ir patiekite.
Suskleisti

Sūris

Geriausias paros metas vartoti: ankstyvas rytas. Vegetarams taip puikus mėsos pakaitalas. Valgant saikingai, sūris padės numesti kelis kilogramus ir apsaugos nuo išsipūtusio pilvo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti? Specialistų patarimai

Blogiausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Dėl to, kad yra sunkiai virškinamas, gali dirginti skrandį.

Pienas

Geriausias paros metas vartoti: vėlyvas vakaras. Šiltas pienas nuramina ir padeda užmigti.

Blogiausias paros metas vartoti: rytas. Jeigu per dieną nedirbsite jokio fizinio darbo, pienas bus sunkiai virškinamas.

Pieniška grikių sriuba
Receptas: Pieniška grikių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 150.00 g
Pienas: 700.00 ml (1% riebumo)
Druska: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 20.00 g
Kaizerio bandelės 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nuplaukite grikius. Puode užkaiskite dalį pieno, sudėkite grikius ir virkite. Kai užvirs, įdėkite druskos. Sriubą reikia nuolat maišyti, nes pienas prisvils.

2. Kai grikiai beveik suvirs (po kokių 10 min), supilkite likusią dalį pieno. Toliau maišykite ir virkite. Visas virimo procesas užima maždaug 20 min. Tada įdėkite apie 10 g sviesto ir išmaišykite.

Patiekite kartu su Kaizerio bandelėmis, užteptomis sviestu. Patiekiant į lėkštę galima įdėti dar mažą gabalėlį sviesto, bet nebūtina. Man taip gražiau ir skaniau :) 

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Suskleisti

Atmintinė, kuri naudinga kiekvienam:

Austėjos Usavičiūtės darbas/Kokiu paros metu vartoti tam tikrus produktus.
Austėjos Usavičiūtės darbas/Kokiu paros metu vartoti tam tikrus produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs